Marc Janko

Marc Janko (geboren op 25 juni 1983 in Wenen) is een Oostenrijkse voetbalspits. Hij speelt voor Twente Enschede in de Nederlandse Eredivisie. Hij is de zoon van Eva Janko, die een medaille won op de Olympische Zomerspelen van 1968.

Club carrière

Hij begon in de jeugd van Admira Wacker Mödling en werd in 2002 profspeler voor deze club. In 2005 ging hij naar F.C. Red Bull Salzburg. Voor Salzburg scoorde hij 75 doelpunten in 108 wedstrijden. Het seizoen 2007/08 was slecht omdat hij meestal geblesseerd was. Zijn meest succesvolle seizoen was 2008/09 toen hij 39 doelpunten maakte in de competitie (en 9 assists). Dit was het clubrecord. Het oude record was van Oliver Bierhoff. Janko bereikte het na de helft van het seizoen (25 doelpunten). In de wedstrijd tegen SC Altachhe scoorde hij alle 4 de doelpunten in de 4:3 overwinning, toen hij in de tweede helft opkwam. Alleen Hans Krankl scoorde meer doelpunten in één seizoen (41). Hoewel veel clubs interesse hadden, tekende hij weer bij Red Bull Salzburg. In 2010 ging hij naar FC Twente in de Nederlandse Eredivisie, waar hij in zijn eerste jaar bij de club 14 doelpunten maakte in 29 wedstrijden.

Internationale carrière

Hij speelt voor de Oostenrijkse nationale voetbalploeg. In 20 wedstrijden maakte hij 7 doelpunten. Zijn eerste wedstrijd was in 2006 tegen Kroatië.