Westlife

Westlife is een Ierse jongensband die in 1998 is opgericht. De leden waren ooit Shane Filan, Kian Egan, Nicky Bryne en Mark Feehily. Daarna verliet Bryan McFadden de band op 9 maart 2004 om meer tijd te geven aan zijn gezinsleven met de Britse tv-persoonlijkheid en voormalig Atomic Kitten-lid Kerry Katona, hoewel hij vervolgens van haar is gescheiden en de spelling van zijn voornaam weer heeft veranderd in 'Brian'.

Westlife slaagde er niet in om succes te boeken in Amerika, hoewel hun debuutsingle "Swear It Again" een kleine hit was op de mainstream radio en MTV. De video maakte MTV's Total Request Live kort, en het slaagde erin om in kaart te brengen op de Billboard Hot 100 in de zomer van 2000, die oploopt tot nr. 20 op de kaart. Hun Amerikaanse debuutalbum werd ook uitgebracht in 2000, maar kwam uit de lucht vallen. Buiten Europa en de VS is de fanbase van Westlife echt mondiaal, met inbegrip van Canada, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Australië.

Net als de meeste andere boybands werd Westlife vooral verkocht aan tieners, naast meisjes waren er ongeveer 20% van de Westlife-fans mannelijk. Ze hadden ook een grote aanhang onder de homomannen, en traden talloze malen op in gay-locaties in het Verenigd Koninkrijk.

In oktober 2011 werd aangekondigd dat Westlife zich in 2012 zou opsplitsen. Ze hadden hun laatste concert in Dublin, Ierland in 2012. De kaartjes voor het concert waren in 5 minuten uitverkocht.

Leden

  • Shane Filan
  • Nicky Byrne
  • Mark Feehily
  • Kian Egan

Vroegere leden

  • Brian McFadden

Succes

De band is sinds de oprichting zeer succesvol en is populair in zowel Ierland als het Verenigd Koninkrijk, met hits als:

  • "Zweer het opnieuw" (1999)
  • "Als ik je laat gaan" (1999)
  • "Flying Without Wings" met BoA (verschenen op de Pokémon 2000-soundtrack) (1999)
  • "I Have A Dream"/"Seasons In The Sun" (covers van respectievelijk ABBA en Terry Jacks) (1999)
  • "Fool Again" (2000)
  • "Against All Odds (Take A Look At Me Now)" (met Mariah Carey) (cover van Phil Collins) (2000)
  • "My Love" (2000)
  • "Uptown Girl" (cover van Billy Joel) (2001)
  • "Koningin van mijn hart" (2001)
  • "World of Our Own" (2002)
  • "Onbreekbaar" (2002)
  • "Mandy" (cover van Barry Manilow) (2003)
  • "You Raise Me Up" (2005)
  • "The Rose" (2006)

Niet iedereen van hen is naar nummer 1 in het Verenigd Koninkrijk gegaan:

  • "Wat maakt een man" (2000) #2
  • "Bop Bop Baby" (2002) #5
  • "Hey Whatever" (2003) #4
  • "Duidelijk" (2004) #3
  • "Home" (2007) #3
  • "Wij tegen de wereld" (2008) #8
  • "What About Now" (2004) #2
  • "Veilig" (2010) #10

De band heeft ook vier keer de wedstrijd Record of the Year van ITV gewonnen, met "Flying Without Wings", "My Love", "Mandy" en "You Raise Me Up".

Discografie

  • 1999 "Westlife" #2 UK, #129 US
  • 2000 "Coast to Coast" #1 UK
  • 2001 "World of Our Own" #1 UK
  • 2002 "Onbreekbaar - The Greatest Hits - Vol. 1" #1 UK
  • 2003 "Turnaround" #1 UK
  • 2004 "Allow Us To Be Frank" #3 UK
  • 2005 "Face to Face" #1 UK
  • 2006 "The Love Album" #1 UK
  • 2007 "Back Home" #1 UK
  • 2009 "Where We Are" #2 UK
  • 2010 "Zwaartekracht" #3 UK
  • 2011 "Greatest Hits" #4 UK

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3