Dardenne brothers

De broers Jean-Pierre Dardenne (geboren 21 april 1951 in Luik, België) en Luc Dardenne (geboren 10 maart 1954 in Luik, België) zijn een Belgisch filmduo. Ze schrijven, produceren en regisseren hun films samen.

De Dardennes begonnen met het maken van verhalende en documentaire films aan het eind van de jaren 1970. Halverwege de jaren negentig kregen ze voor het eerst internationale aandacht met La Promesse (De belofte). Hun eerste grote internationale filmprijs wonnen ze toen Rosetta de Palme d'Or won op het filmfestival van Cannes in 1999. Sindsdien hebben al hun films in de hoofdcompetitie van Cannes gedraaid en een van de grote prijzen gewonnen. Ze hebben meer prijzen gewonnen dan alle andere filmmakers in de geschiedenis van het filmfestival van Cannes.

In 2005 wonnen ze voor de tweede keer de Palme d'Or voor hun film L'Enfant (Het kind). Daarmee kwamen ze in een elitegroepje van slechts 7 met o.a. Francis Ford Coppola.

Jean-Pierre is de juryvoorzitter voor de secties Cinéfoundation en Korte films van het Filmfestival van Cannes 2012.

Awards

  • 1999 Palme d'Or
  • 2005 Palmed'Or
  • 2005 Grootkruis in de Kroonorde (België)
  • 2008 Filmprijs Keulen in het kader van de Conferentie van Keulen
  • 2011 Grand Prix (Cannes Film Festival)

Filmografie

  • Chant du rossignol (1978)
  • Toen de boot van Léon M. voor het eerst de Maas afvaartte (1979)
  • Om de oorlog te beëindigen, moesten de muren afbrokkelen (1980)
  • R... reageert niet meer (1981)
  • Lessen van een vliegende universiteit (1982)
  • Regarde Jonathan/Jean Louvet, son oeuvre (1983)
  • Hij rent... hij rent de wereld (1987)
  • Falsch (1987)
  • Je pense à vous (Ik denk aan jou) (1992)
  • La promesse (De belofte) (1996)
  • Rosetta (1999) won de Palme d'Or op het filmfestival van Cannes in 1999.
  • Le fils (De Zoon) (2002)
  • L'Enfant (2005) won de Palme d'Or op het filmfestival van Cannes in 2005.
  • Dans l'Obscurité (Duisternis) (2007)
  • De stilte van Lorna (2008)
  • Het kind met de fiets (Le Gamin au vélo) (2011)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3