Cartel de Santa

Cartel de Santa is een Mexicaanse hiphopgroep uit Santa Catarina, Nuevo León. De groep begon haar activiteiten in 1996 onder verschillende namen en leden alvorens haar definitieve naam en samenstelling aan te nemen. De groep bestaat uit de hoofdzanger Eduardo Dávalos De Luna (Babo) el en Román Rodríguez, beter bekend als "Rowan" Rabia", Monoplug of gewoon Mono, Dharius maakte deel uit van de groep maar werd er midden 2013 van gescheiden. Cartel de Santa blijft een van de meest populaire Mexicaanse rap groepen wereldwijd, het is ook een van de groepen van Spaanstalige bestsellers aller tijden, het bereiken van verschillende certificeringen voor hun hoge verkoopcijfers.

Geschiedenis

De groep werd beroemd in 2003, toen ze hun eerste album uitbrachten, getiteld "Cartel de Santa: Vol. I". Het album bevatte nummers die hits werden, zoals: "Asesinos de Asesinos", "Cannabis Sativa", "La Pelotona", en "Todas mueren por mí". Dit album werd geproduceerd door Jason Roberts, die ook geproduceerd heeft voor artiesten als: Cypress Hill, Ice Cube, House of Pain, Control Machete en Plastilina Mosh Datzelfde jaar, Cartel de Santa, lanceerde een muzikale video van het nummer "Perros", dat werd uitgezonden in Latijns-Amerika door MTV. Het belangrijkste album van zijn carrière kwam echter een jaar later uit, in 2004, getiteld Cartel de Santa Vol. II, met nummers als "Blah Blah Blah ", La Llamada", "Crónica Babilonia", "El Arte del Engaño" en "El Dolor del Micro" (featuring Julieta Venegas).

In 2006 nam Cartel de Santa zijn derde album op, genaamd Cartel de Santa, Vol. Prohibido met daarop de singles "Cheka Wey" (waar ook een videoclip bij zat); "Hey Si me Ven"; "Súbele A La Greibol"; "Mexico, Lindo Y Bandido" en "La Ranfla Del Cartel". Een paar maanden later werd Babo gearresteerd voor het per ongeluk doden van een van zijn vrienden, de staat beschouwde hem als een gekwalificeerde doodslag. Daarom bracht de groep een compilatiealbum Greatest Hits en enkele extra thema's uit om fondsen te werven en de rapper uit de gevangenis te bevrijden. Babo werd negen maanden later vrijgelaten, in januari 2008.

In februari 2008 bracht de band hun vierde album uit, dat nummers bevat als "Babo Regresa", "Cosas de la vida", "De Mexico El Autentico", "Brillo Humillo", "Vato Sencillo", die vertellen over de maanden dat MC Babo in de gevangenis zat, over hoe hij zijn vriend vermoordde, en over het feit dat ze muziek bleven maken. De eerste single was "Hay Mamita"

Discografie

Albums

  • Cartel de Santa (2002)
  • Vol.II (2004)
  • Volumen Prohibido (2006)
  • Vol.IV (2008)
  • Sincopa (2010)
  • Golpe Avisa (2014)
  • Viejo Marihuano (2016)

Compilaties

  • Cartel de Santa, Casa Babilonia presenteren: Los Mixtapes (2006)
  • Cartel de Santa, Greatest Hits (2007)
  • Casa Babilonia Records: Compilado (2008)
  • Casa Rifa: Demos (2009)
  • Sincopa 5.1 (2011)
  • Me Atizo Macizo Tour 2012, En vivo vanuit D.F.
  • Los Jefes (Soundtrack van de film) (2015)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3