Rainbow (band)

Rainbow (ook bekend als Ritchie Blackmore's Rainbow of Blackmore's Rainbow) was een Engelse hardrockband, die van 1975 tot 1984 en van 1994 tot 1997 onder leiding stond van gitarist Ritchie Blackmore. De band werd oorspronkelijk opgericht met voormalige Elf-leden, hoewel Rainbow in de loop der jaren vele bezettingswisselingen heeft ondergaan en op geen twee studioalbums dezelfde bezetting heeft gehad. Naast de leadzangers Ronnie James Dio, Graham Bonnet, Joe Lynn Turner en Doogie White, bestond het project uit talrijke achtergrondmuzikanten. De band begon met het combineren van mystieke lyrische thema's met neo-klassieke metal, maar ging in een meer gestroomlijnde commerciële stijl na Dio's vertrek uit de groep.

Rainbow stond op #90 van VH1's 100 Greatest Artists of Hard Rock.

Bandleden

Kernlid

  • Ritchie Blackmore - gitaar (1975-1984, 1994-1997)

Andere leden

  • Ronnie James Dio - lead vocals (1975-1978)
  • Craig Gruber - bas (1975)
  • Micky Lee Soule - keyboards (1975)
  • Gary Driscoll - drums (1975)
  • Jimmy Bain - bas (1975-1977)
  • Tony Carey - keyboards (1975-1977)
  • Cozy Powell - drums (1975-1980)
  • Mark Clarke - bas (1977)
  • Bob Daisley - bas, achtergrondzang (1977-1978)
  • David Stone - keyboards (1977-1978)
  • Jack Green - bas (1978-1979)
  • Graham Bonnet - leadzang (1979-1980)
  • Roger Glover - bas, achtergrondzang (1979-1984)
  • Don Airey - keyboards, achtergrondzang (1979-1981)
  • Joe Lynn Turner - leadzang, ritmegitaar (1980-1984)
  • Bobby Rondinelli - drums (1980-1983)
  • David Rosenthal - keyboards (1981-1984)
  • Chuck Burgi - drums (1983-1984, 1995-1997)
  • Doogie White - leadzang (1994-1997)
  • Greg Smith - bas, achtergrondzang (1994-1997)
  • Paul Morris - keyboards (1994-1997)
  • John O'Reilly - drums (1994-1995)
  • John Micelli - drums (1997)

Discografie

  • Ritchie Blackmore's Rainbow (1975)
  • Rising (1976)
  • On Stage (1977)
  • Lang Leve Rock 'n' Roll (1978)
  • Down to Earth (1979)
  • Moeilijk te genezen (1981)
  • Recht tussen de ogen (1982)
  • Bent Out of Shape (1983)
  • Finyl Vinyl (1986)
  • Stranger in Us All (1995)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3