Gene Hackman

Eugene Alden Hackman (geboren op 30 januari 1930) is een Amerikaans gepensioneerd acteur en romanschrijver. Hackman werd geboren in San Bernardino, Californië. Zijn ouders scheidden toen hij nog een kind was, en hij verhuisde van de ene plaats naar de andere tot hij zich uiteindelijk vestigde in Danville, Illinois, waar hij woonde bij zijn in Engeland geboren grootmoeder. Op 16-jarige leeftijd ging hij bij de mariniers, waar hij 3 jaar diende als radio-operator. Na zijn diensttijd verhuisde hij naar New York, waar hij verschillende kleine baantjes had. Daarna studeerde hij televisieproductie en journalistiek aan de universiteit van Illinois.

Hackman, die al meer dan 30 jaar oud was, besloot acteur te worden en ging naar het Pasadena Playhouse in Californië. Het was op die school dat Hackman bevriend raakte met een andere persoon die acteur wilde worden, Dustin Hoffman.

Na hard werken in vele rollen werd hij een gerespecteerd acteur. Hij heeft twee Academy Awards gewonnen en heeft vele bekende rollen gespeeld.

Filmografie

  • Welkom in Mooseport (2004)
  • Runaway Jury (2003)
  • Behind Enemy Lines (2001)
  • The Royal Tenenbaums (2001)
  • Heist (2001)
  • Heartbreakers (2001)
  • The Mexican (2001)
  • The Replacements (2000)
  • Under Suspicion (2000)
  • Vijand van de Staat (1998)
  • Twilight (1998)
  • Absolute Power (1997)
  • The Chamber (1996)
  • Extreme Measures (1996)
  • The Birdcage (1996)
  • Get Shorty (1995)
  • Crimson Tide (1995)
  • The Quick and the Dead (1995)
  • Wyatt Earp (1994)
  • Geronimo: An American Legend (1993)
  • The Firm (1993)
  • Unforgiven (1992)
  • Bedrijfsleven (1991)
  • Groepsactie (1991)
  • Loose Cannons (1990)
  • Postcards from the Edge (1990)
  • Smalle Marge (1990)
  • The Package (1988)
  • Bat*21 (1988)
  • Mississippi Burning (1988)
  • No Way Out (1987)
  • Another Woman (1987)
  • Superman IV: The Quest For Peace (1987)
  • Hoosiers (1986)
  • Macht (1986)
  • Doelwit (1985)
  • Twice In A Lifetime (1985)
  • Eureka (1984)
  • Misunderstood (1984)
  • Uncommon Valor (1983)
  • Under Fire (1983)
  • Reds (1981)
  • Superman II (19810)
  • All Night Long (1981)
  • Superman (1978)
  • The Domino Principle (1978)
  • A Bridge Too Far (1977)
  • March Or Die (1977)
  • French Connection II (1975)
  • Lucky Lady (1975)
  • Night Moves (1975)
  • The Conversation (1974)
  • Bite the Bullet (1974)
  • Young Frankenstein (1974)
  • Scarecrow (1973)
  • The Poseidon Adventure (1972)
  • Prime Cut (1972)
  • The Hunting Party (1971)
  • The French Connection (1971)
  • I Never Sang for My Father (1970)
  • Downhill Racer (1969)
  • Marooned (1969)
  • The Gypsy Moths (1969)
  • Bonnie and Clyde (1967)
  • Hawaii (1966)
  • Lilith (1964)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3