Nasikabatrachus sahyadrensis

De purperkikker, Nasikabatrachus sahyadrensis, is een kikkersoort uit de familie Sooglossidae. Hij leeft in de Westelijke Ghats in India. Gebruikelijke namen voor deze soort zijn Indische purperkikker, pignosekikker of donutkikker. Hij werd ontdekt door S.D. Biju en F. Bossyut in oktober 2003.

Het lichaam van deze kikker heeft dezelfde vorm als dat van de meeste kikkers. Het is enigszins afgerond. Hij heeft een kleine kop en een ongewone spitse snuit. Volwassen exemplaren zijn meestal donkerpaars van kleur. Zijn roep klinkt meer als die van een kip.

De kikker zit het grootste deel van het jaar onder de grond. Hij komt maar ongeveer twee weken tevoorschijn, tijdens de moesson. Dit is om te paren.

In tegenstelling tot veel andere gravende kikkersoorten die zich boven de grond voeden, eet deze soort onder de grond. Ze voeden zich voornamelijk met termieten met behulp van hun tong.

De purperkikker heeft een nauwe verwant, de Bhupathy's purperkikker, die ook in de Westelijke Ghats leeft. Het is de "Nationale amfibie van India".

Andere ideeën

Wetenschappers zeggen dat, omdat de purperen kikker en de purperen kikker van Bhupathy nauwe verwanten hebben op de Seychellen, die dicht bij Afrika liggen, het waarschijnlijk is dat het Gondwanaland-idee over waarom de continenten zijn waar ze zijn, juist is. Dit idee zegt dat Afrika en India vroeger één groot continent waren, Gondwanaland genaamd.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3