Paul Bostaph

Paul Steven Bostaph (geboren 4 maart 1964 in San Francisco, Californië) is een Amerikaanse metaldrummer die momenteel uitkomt voor de thrashmetalband Slayer. Hij begon zijn drumcarrière in 1984, en heeft sindsdien gewerkt met bands als Forbidden, Exodus, Systematic, en Testament. Metal-Rules.com omschreef Bostaph als "een echte professional en één van de beste drummers in de hedendaagse metal muziekscene."

Paul Bostaph met Slayer in de Madison Square Garden op 27 november 2013
Paul Bostaph met Slayer in de Madison Square Garden op 27 november 2013

Carrière

Vroege jaren

Bostaph wilde eerst basgitaar spelen, maar koos later voor de drums omdat hij een kit vond die goedkoper was dan een bas. Hij luisterde naar The Beatles en The Beach Boys, maar AC/DC bracht hem op het spoor van rockdrummen. Hij kocht zijn eerste drumstel op 15-jarige leeftijd en besloot metal drummer te worden na het beluisteren van Killers van Iron Maiden. Hij werd ook beïnvloed door bands als ELO, Blue Öyster Cult en Black Sabbath. Zijn grootste druminspiraties zijn Phil Rudd, Clive Burr, Tommy Aldridge, Nicko McBrain, Cozy Powell, Jeff Porcaro, Steve Smith, Dave Lombardo, en Tommy Lee.

Verboden (1985-1992)

Bostaph speelde drums voor Forbidden van 1985-1992, en speelde mee op hun eerste twee studio albums, Forbidden Evil en Twisted into Form. Hij speelde ook op hun 1989 live EP Raw Evil: Live at the Dynamo. Hij wordt beschouwd als hun meest productieve 'vaste' drummer tot nu toe.

Slayer en solowerk

Nadat drummer Dave Lombardo van Slayer in 1992 was vertrokken, was de band op zoek naar een nieuwe drummer. Lombardo's drumtechnicus viel in, maar bleef fouten maken. Na audities van verschillende drummers en het beluisteren van honderden demo tapes, werd Bostaph aanbevolen door Slayer gitarist Kerry King's gitaar technicus. Slayer leden luisterden naar enkele Forbidden platen, maar zagen niet hoe Bostaph in Slayer zou passen - Lombardo's stijl was "over the top", terwijl Forbidden meer melodieus was. Slayer auditioneerde Bostaph met negen nummers, en hij maakte slechts één fout op "Angel of Death". Bostaph moest veel oefenen om de kracht van zijn handen en voeten te verbeteren; "I respected and loved Dave's drumming but as a fan, if they got a new drummer and I bought a ticket to a show, I would expect to hear the stuff that Dave does, that's what I would want. Dus, ik ging naar binnen en elke keer als ik een nieuw nummer moest leren, zou ik ze precies zo spelen als Dave ze speelde".

Bostaph nam vier albums op met Slayer; zijn minst favoriete is Divine Intervention uit 1994. Dit is te wijten aan het feit dat de gitaren niet luid genoeg waren tijdens de opnamesessie, de band verhuisde naar verschillende opnamestudio's, en een producer die nog nooit heavy metal muziek had gedaan. De producer veranderde tegen het einde van de opnames in Toby Wright - Bostaph verklaarde: "Die plaat had nooit enige consistentie, hoewel veel fans het nog steeds leuk vinden." Bostaph verliet de band in 1996 om zich te concentreren op zijn solo project, Truth About Seafood, en werd vervangen door Jon Dette; hij keerde echter terug in 1997. Zijn tweede favoriete album is 2001's God Hates Us All; "Het hele tijdperk dat ik bij de band was, was dat het album dat het meest goed afgerond was en het beste mixte" met Diabolus in Musica.

Bostaph verliet Slayer na de release van God Hates Us All, nadat een chronische elleboogblessure die hij had opgelopen zijn vermogen om te spelen beperkte. (Hoewel hij later zei dat hij eigenlijk wegging omdat "Muzikaal, wilde ik iets anders doen"). Zijn op twee na laatste optreden met de band is opgenomen op de DVD War at the Warfield opgenomen op 7 december 2001. Bostaph moet deze nog bekijken omdat hij het gevoel heeft dat "het is alsof je het uitmaakt met een vriendin" en verder moet gaan met zijn leven. Hij bleef bevriend met de Slayer leden, en op de vraag of hij in de toekomst met hen zou samenwerken, antwoordde hij "zeker". Bostaph werd tijdelijk vervangen door de originele Slayer drummer Dave Lombardo, wat later een permanente regeling bleek te zijn tot 2013, toen de band aankondigde dat hij Lombardo voor de tweede keer had vervangen.

Discografie

Slayer

  • Divine Intervention (1994)
  • Live Intrusion (1995)
  • Undisputed Attitude (1996)
  • Diabolus in Musica (1998)
  • God haat ons allemaal (2001)
  • War at the Warfield (2003)
  • Repentless (2015)

Systematisch

  • Pleasure to Burn (2003)

Testament

  • Return to the Apocalyptic City (1993) (EP van live tracks)
  • The Formation of Damnation (2008)

Verboden

  • Verboden kwaad (1988)
  • Raw Evil: Live at the Dynamo (1989) (live EP)
  • In vorm gedraaid (1990)
  • Point of No Return (1992) (compilatie)

Exodus

  • Shovel Headed Kill Machine (2005)

Queensrÿche featuring Geoff Tate

  • Frequentie Onbekend (2013)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3