Schroefhoorngeit

De markhor (Capra falconeri) is een grote geit. Hij komt voor in de bossen van Centraal-Azië, Karakoram en de westelijke Himalaya.

Markhor is 65 tot 115 centimeter hoog aan de schouder. Ze wegen meestal 40 tot 110 kilogram. De teven zijn bruin van kleur met een witte onderbuik en een patroon van zwart en wit op de poten. Reuen zijn lichter gebruind met dezelfde witte onderbuik en hetzelfde patroon op de poten. De mannetjes hebben ook een zwart gezicht en veel lange witte vacht in de nek en op de borst die tot aan de knieën kunnen groeien. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben kurkentrekker-vormige hoorns die tot 160 cm lang kunnen worden bij de mannetjes, en tot 25 cm bij de vrouwtjes.

Markhor leeft op plaatsen die 500 tot 3500 meter hoog zijn, waar ze gras, bladeren eten. Markhor staat vaak op hun achterpoten om de bovenste bladeren van bomen te bereiken. Markhor zijn actief (bewegen meer) in de vroege ochtend en late middag. De vrouwtjes verzamelen zich in kuddes (groepen) van maximaal negen dieren. De mannetjes leven meestal alleen.

De markhor is het nationale dier van Pakistan. Het woord "Markhor" is Perzisch voor "Slangeneter". Ze leven vooral in de noordelijke gebieden van Pakistan, vooral in de regio's Chitral, Ghizar en Hunza. Er zijn ongeveer 2000 - 4000 Markhor in het wild.

Ondersoorten

  • Bukharan markhor, Capra falconeri heptneri
  • Astor markhor, Capra falconeri falconeri
  • Kabul markhor, Capra falconeri megaceros
  • Kasjmir markhor, Capra falconeri cashmiriensis
  • Sulaiman markhor, Capra falconeri jerdoni

AlegsaOnline.com - 2020 / 2023 - License CC3