Quiet Riot

Quiet Riot is een Amerikaanse heavy metal band. Ze zijn vooral bekend van hun hitsingles "Cum On Feel the Noize" en "Metal Health". De band werd in 1973 opgericht door gitarist Randy Rhoads en bassist Kelly Garni. Ze noemden zichzelf eerst Mach 1, veranderden daarna de naam in Little Women en uiteindelijk in Quiet Riot in mei 1975. De eerste bezetting bestond uit leadzanger Kevin DuBrow, Rhoads, Garni, en drummer Drew Forsythe. De line-up heeft nu geen beginnende leden meer en bestaat uit leadzanger Scott Vokoun, drummer Frankie Banali, bassist Chuck Wright, en gitarist Alex Grossi. Zowel Banali als Wright speelden mee op het meest succesvolle album van de band, Metal Health era, maar Wright speelde bas op slechts twee nummers waaronder de hit "Metal Health", maar zong wel back-up op het hele album.

De naam van de band kwam voort uit een gesprek met Rick Parfitt van de Britse band Status Quo, waarin Parfitt zei dat hij een band "Quite Right" zou willen noemen. Met zijn dikke Engelse accent klonk het alsof hij "Quiet Riot" zei. Ze staan op nummer 100 van VH1's "100 Greatest Artists of Hard Rock".

Geschiedenis

De jaren 70 - De band werd halverwege de jaren 70 opgericht door gitarist Randy Rhoads en bassist Kelly Garni. Leadzanger Kevin DuBrow en drummer Drew Forsyth kwamen er later bij. Ze maakten twee albums die alleen in Japan uitkwamen, genaamd Quiet Riot en Quiet Riot II. Kelly Garni verliet de groep nadat Quiet Riot II was opgenomen, maar voordat de albumhoes was gemaakt, dus staat zijn vervanger, Rudy Sarzo, op de hoes. Randy Rhoads vertrok later om met Ozzy Osbourne te spelen, die een soloband begon nadat hij uit Black Sabbath was gezet. Drew Forsyth vertrok later.

De jaren '80 - Kevin DuBrow maakte een nieuwe band, met drummer Frankie Banali, gitarist Carlos Cavazo en bassist Chuck Wright, hoewel ze zich Quiet Riot noemden. Rudy Sarzo kwam terug in de band om opnames te maken op het album Metal Health van de band. Het was zeer succesvol vanwege de nummers "Bang Your Head" en "Cum On Feel The Noize". Het volgende jaar bracht de band nog een album uit, Condition Critical, maar dat deed het niet zo goed. Kevin DuBrow begon cocaïne te gebruiken, en begon ook bands zoals Quiet Riot te beledigen, wat de populariteit van de band schaadde. Hun volgende album, QR III, had Chuck Wright als bassist omdat Rudy Sarzo de band verliet, en deed het niet erg goed. Kevin DuBrow werd eruit geschopt omdat de band genoeg had van zijn beledigingen. De nieuwe zanger van de band was Paul Shortino en ze brachten QR uit om te proberen weer een bekende band te worden. Het haalde echter niet de hitlijsten en was nog minder succesvol dan QR III. De band ging uit elkaar, maar DuBrow voerde een rechtszaak om de naam van de band te behouden, en won.

De jaren '90 - DuBrow richtte weer een nieuwe band op, die een paar korte namen had voordat hij weer Quiet Riot werd. Oude leden Banali en Cavazo kwamen terug, en de hervormde band bracht Terrified en Down To The Bone uit. Rudy Sarzo kwam terug, en bracht zo de hele Metal Health line-up weer bij elkaar. Ze brachten Alive And Well uit in 1999. Het album bevat veel heropgenomen versies van oudere hits.

De jaren 2000 - De Metal Health line-up bracht nog een album uit in 2001 genaamd Guilty Pleasures, het eerste album van de line-up dat geen covers van nummers van andere bands bevatte. Ze gingen uit elkaar in 2003. DuBrow en Banali startten de band opnieuw het volgende jaar met Chuck Wright en nieuwe gitarist Alex Grossi. Ze begonnen aan een nieuw album, maar Wright en Grossi vertrokken en DuBrow en Banali lieten veel andere bas- en gitaristen toetreden en snel weer vertrekken. Het nieuwe album van de band, Rehab, kwam uit in 2006. Wright en Grossi kwamen er weer bij om concerten te spelen voor het album.

Op 19 november 2007 overleed Kevin DuBrow aan een overdosis cocaïne, en zijn lichaam werd zes dagen later gevonden, op de 25ste. Frankie Banali zei later dat de band hierdoor nooit meer terug zou komen.

De jaren 2010 - hoewel Banali zei dat de band niet zou hervormen, deden ze dat toch in 2010, met nieuwe zanger Mark Huff. Ze toerden het volgende jaar, voordat Huff in 2012 werd ontslagen. Hij moest er online achter komen dat hij ontslagen was. Banali huurde een nieuwe zanger, Scott Vokoun, in maart 2012. Op dit moment viert de band het 30-jarig bestaan van Metal Health door concerten te geven over de hele wereld.

Discografie

  • 1977 Quiet Riot
  • 1978 Quiet Riot II
  • 1983 Metaal Gezondheid
  • 1984 Kritieke toestand
  • 1986 QRIII
  • 1988 Quiet Riot
  • 1993 Terrified
  • 1995 Down to the Bone
  • 1999 Alive and Well
  • 2001 Guilty Pleasures
  • 2006 Rehab

Compilaties

  • 1993 The Randy Rhoads Years
  • 1996 Grootste Hits
  • 1999 Super Hits
  • 2000 De Collectie
  • 2005 Live & Rare Volume 1

Singles

  • 1977 "It's Not So Funny"
  • 1979 "Slick Black Cadillac"
  • 1983 "Metal Health"
  • 1983 "Cum On Feel The Noize"
  • 1983 "Slick Black Cadillac"
  • 1984 "Mama Weer All Crazee Now"
  • 1984 "Party All Night"
  • 1984 "Winners Take All"
  • 1984 "Bad Boy"
  • 1986 "The Wild and the Young"
  • 1986 "Twilight Hotel"
  • 1988 "Blijf bij mij vannacht"
  • 1993 "Little Angel"

Videografie

  • Metal Health (Bang Your Head) ( Metal Health )
  • Cum On Feel The Noise ( Metal Health )
  • Mamma, we zijn nu allemaal gek. (Conditie kritiek)
  • Party All Night ( Conditie Kritiek )
  • The Wild and The Young ( QRIII )
  • Twilight Hotel ( QRIII )
  • Blijf bij mij vannacht ( Quiet Riot )
  • Picking Up The Pieces ( The Randy Rhoads Years )

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3