Tammarwallaby

De tammar wallaby (Macropus eugenii) is een kleine soort wallaby uit Australië. Zij waren de eerste macropoden die door Europeanen werden gezien. Francisco Pelsaert, kapitein van de Batavia, zag ze toen het schip in 1629 op de Abrolhos-eilanden schipbreuk leed. Hij zei dat ze eruit zagen als hoppende katten. Er zijn drie ondersoorten van tammar wallaby:

  • M. e. eugenii van het vasteland van Zuid-Australië.
  • M. E. Derbianus uit West-Australië.
  • M. e. decres, de darma of dama wallaby, uit Kangaroo Island, Zuid-Australië.

De naam tammar komt van het woord tamma, wat sjeik betekent. De wallaby leeft onder sjeikplanten.

Tammar wallaby's stierven uit op het vasteland van Zuid-Australië in de jaren dertig van de vorige eeuw. Uitsterving is veroorzaakt door de vernietiging van habitats, de jacht en vossen. In 1998 werd een kleine populatie van Zuid-Australische wallaby's gevonden op Kawau Island bij Auckland, in Nieuw-Zeeland. Deze groep was in 1862 opgericht door de voormalige Zuid-Australische gouverneur, Sir George Grey, als onderdeel van zijn eigen privé-dierentuin. In Nieuw-Zeeland werden deze wallaby's gezien als een plaag, en wetenschappers hebben manieren bestudeerd om zich te ontdoen van deze wallaby's. 85 wallaby's werden teruggebracht naar Zuid-Australië. Na uitgebreide vossencontroles in Innes National Park werden in november 2004 10 wallaby's vrijgelaten. In juni 2005 werden nog eens 36 wallaby's vrijgelaten. Deze eerste releases werden gevolgd met radiokragen. Een andere groep is in een fokprogramma in gevangenschap geplaatst in Monarto Zoo.

Tammar wallaby's leven overdag in het dikke struikgewas en komen 's nachts naar buiten om zich te voeden. Ze eten voornamelijk gras en kruiden. In droge gebieden staan ze bekend om hun overleving door het drinken van zeewater. Ze variëren over een gebied van ongeveer 5 hectare (12 hectare).

Ze zijn ongeveer 50 centimeter hoog, met een donkergrijze bruine vacht. Ze hebben een roodachtige kleur op hun armen en zijkanten, met een lichtgrijze vacht op hun buik. Ze kunnen ook een schijnwerperwitte lijn op hun wangen hebben.

De wallaby's hebben een zeer ongebruikelijk kweekpatroon. De bevruchte eitjes blijven in de moeder slapen tot de zomerzonnewende wanneer de foetale ontwikkeling weer op gang komt. Dit wordt "embryonale diapauze" genoemd. Alle jongen worden op dezelfde dag geboren, ongeveer 31 dagen later, eind januari of begin februari.

De tammar wallaby is het buideldier dat gekozen is voor het genoomsequencing project. Wetenschappers bestuderen de melk van de wallaby omdat ze denken dat het een nieuw en krachtig antibioticum kan bevatten.

Macropus eugenii eugenii in Innes National Park, Zuid-Australië
Macropus eugenii eugenii in Innes National Park, Zuid-Australië


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3