Harry Belafonte

Harold George "Harry" Belafonte, Jr. (oorspronkelijk Belafonete; geboren 1 maart 1927) is een Amerikaans musicus, zanger, acteur en sociaal activist. Zijn vader was afkomstig van Martinique; zijn moeder was van Jamaicaanse afkomst. Hij is een zeer succesvolle popzanger. Sommigen noemen hem de "Koning van de Calypso", omdat hij deze Caribische muziekstijl in de jaren 1950 populair maakte. Belafonte is bekend van het zingen van de "Banana Boat Song", met de woorden "Day-O."

Hij heeft zich ingezet voor burgerrechten en humanitaire doelen. Hij had kritiek op het beleid van George W. Bush. Hij steunde Barack Obama voor president van de Verenigde Staten in 2008 en Bernie Sanders voor president in 2016.

Filmografie

  • Bright Road (1953)
  • Carmen Jones (1954)
  • Eiland in de zon (1957)
  • The Heart of Show Business (1957) (kort onderwerp)
  • De wereld, het vlees en de duivel (1959)
  • Odds Against Tomorrow (1959)
  • King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis (1970) (documentaire) (verteller)
  • The Angel Levine (1970)
  • Buck and the Preacher (1972)
  • Uptown Saturday Night (1974)
  • A veces miro mi vida (1982)
  • Drei Lieder (1983) (kort onderwerp)
  • Sag nein (1983) (documentaire)
  • Der Schönste Traum (1984) (documentaire)
  • We Shall Overcome (1989) (documentaire) (verteller)
  • The Player (1992) (Cameo)
  • Ready to Wear (1994) (Cameo)
  • Hank Aaron: Chasing the Dream (1995)
  • White Man's Burden (1995)
  • Jazz '34 (1996)
  • Kansas City (1996)
  • Mijn naam schandaliseren: Stories from the Blacklist (1998) (documentaire)
  • Fidel (2001) (documentaire)
  • XXI Century (2003) (documentaire)
  • Conakry Kas (2003) (documentaire)
  • Ladders (2004) (documentaire) (verteller)
  • Mo & Me (2006) (documentaire)
  • Bobby (2006)
  • Motherland(2009) (documentaire)

Televisiewerk

  • Sugar Hill Times (1949-1950)
  • Tonight With Belafonte (1959)
  • Petula (1968)
  • Een wereld in muziek (1969)
  • Harry & Lena, For The Love Of Life (1969)
  • Een verliefde wereld (1970)
  • Free to Be... You and Me (1974)
  • The Muppet Show (1978)
  • Grambling's Witte Tijger (1981)
  • Don't Stop The Carnival (1985)
  • Een avond met Harry Belafonte en zijn vrienden (1997)
  • Swing Vote (1999)
  • Tanner op Tanner (2004)
  • That's What I'm Talking About (2006) (miniserie)
  • When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts (2006) (miniserie)

Toneelwerk

  • John Murray Anderson's Almanac (10 december 1953 - 26 juni 1954)
  • 3 voor vanavond (6 april - 18 juni 1955)
  • Moonbirds (9 oktober - 10 oktober, 1959) (producent)
  • Belafonte at the Palace (15 december 1959 - sluitingsdatum onbekend)
  • Asinamali! (23 april - 17 mei 1987) (producent)

Citaat

De schijningenieurs van de muziekindustrie, die de wielen van de publieke opinie besturen, drijven de goede eigenschappen van calypso de grond in. Ik huiver bij de gedachte wat deze hebzuchtige mannen uiteindelijk met deze ware kunstvorm zullen doen.

- NME - Mei 1957


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3