Lana Del Rey

Elizabeth Woolridge Grant (geboren op 21 juni 1985), bekend onder haar artiestennaam Lana Del Rey, is een Amerikaanse zangeres en songwriter uit New York. Ze heeft wereldwijd ongeveer 19,1 miljoen albums en 13 miljoen singles verkocht. Sinds 2008 heeft ze zes albums en vier EP's uitgebracht. Ze bracht haar eerste EP "Kill Kill" uit als Lizzy Grant in 2008. Twee jaar later bracht ze haar eerste studioalbum uit, getiteld Lana Del Ray, door 5 Points Records. Echter, het album werd drie maanden na de release getrokken. Ze bracht haar eerste single uit als Lana Del Rey, "Video Games", in augustus 2011. Het bereikte nummer een in de singles hitlijsten in Finland, Denemarken, Duitsland, Japan, Slowakije, Schotland en Luxemburg. Haar tweede album Born to Die bereikte nummer 1 in de UK Albums Chart toen het werd uitgebracht op 27 januari 2012. Born to Die werd op 9 november 2012 heruitgegeven als Born to Die: The Paradise Edition, met acht nieuwe nummers. De nieuwe nummers werden opgenomen in de aparte EP, Paradise. In 2013 stond "Young and Beautiful" op de soundtrack van The Great Gatsby. Haar derde studio-album, Ultraviolence, werd uitgebracht in 2014. Een korte film, Tropico, werd uitgebracht op de website VEVO op 5 december. Er staan nummers van haar Paradise EP in. Ze heeft ook gemodelleerd voor H&M.

Het liedje van Del Rey "Young and Beautiful" werd genomineerd voor de prijs voor het beste lied dat voor de visuele media werd geschreven tijdens de Grammy Awards 2014. Het Paradijs werd genomineerd voor het Beste Pop Vocal Album.

Op 14 april 2014 werd de eerste single van Ultraviolence, "West Coast", uitgebracht.

Haar vierde studioalbum, Honeymoon, werd uitgebracht op 18 september 2015.

Het vijfde studio-album van Del Rey, Lust for Life, verscheen op 21 juli 2017. Vier singles werden eerder uitgebracht, namelijk "Love", titelnummer "Lust for Life" met The Weeknd, "Summer Bummer" met ASAP Rocky en Playboi Carti, en "Groupie Love", ook met ASAP Rocky.

Del Rey's zesde studio-album, Norman Fucking Rockwell! ...werd uitgebracht op 30 augustus 2019. Het album werd goed ontvangen door critici.

Del Rey treedt op tijdens het Coachella-festival 2014
Del Rey treedt op tijdens het Coachella-festival 2014

Persoonlijk leven

Del Rey is geboren in New York City. Lana begon al op jonge leeftijd te zingen in haar kerkkoor, waar ze de cantor was. Ze werd katholiek opgevoed. Op haar vijftiende werd ze naar de Kent School, een internaat in Connecticut, gestuurd om met haar alcoholisme om te gaan. Op 18-jarige leeftijd verhuisde ze naar Bronx om metafysica te studeren aan de Fordham Universiteit.

Discografie

EP's:

  • Doden Doden (2008)
  • Lana Del Rey (2012)
  • Paradijs (2012)
  • Tropico (2013)

Albums:

  • Lana Del Ray (2010)
  • Geboren te Die (2012)
  • Ultraviolentie (2014)
  • Huwelijksreis (2015)
  • Lust voor het leven (2017)
  • Norman Fucking Rockwell! (2019)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3