De Afrikaanse pinguïn (Spheniscus demersus), ook wel bekend als de zwart-voet- of jakhals pinguïn, is te vinden aan de zuidwestelijke kust van Afrika. Hij leeft in kolonies op 24 eilanden tussen Namibië en Algoa Bay, nabij Port Elizabeth, Zuid-Afrika. De grootste kolonie op Dyer Island, nabij Kleinbaai. Twee kolonies werden door pinguïns gesticht in de jaren '80 op het vasteland bij Kaapstad bij Boulders Beach bij Simon's Town en Stony Point in Betty's Bay. Kolonies op het vasteland werden waarschijnlijk pas recent mogelijk door minder roofdieren, hoewel de kolonie Betty's Bay aangevallen werd door luipaarden. De enige andere kolonie op het vasteland is in Namibië, maar het is niet bekend wanneer deze werd opgericht.

De Afrikaanse pinguïn kan wel 20 jaar oud worden. Hij wordt tot 65 cm hoog en weegt tot 3 kg. Ze eten vis, krabben en inktvissen. De broedperiode bedraagt 38 dagen.

Boulders Beach is een toeristische attractie, voor het strand, het zwemmen en de pinguïns. De pinguïns laten mensen toe om ze te benaderen tot op een meter nauwkeurig.

De naaste verwanten van de Afrikaanse pinguïns zijn de Humboldt- en Magelhaenpinguïns die in het zuiden van Zuid-Amerika gevonden worden en de Galápagospinguïn die in de Stille Oceaan bij de evenaar gevonden wordt.