Luipaard

Een luipaard (Panthera pardus) is een grote katachtige van het geslacht Panthera. Hij leeft in Afrika en Azië.

In tegenstelling tot leeuwen, leven ze niet in groepen. De volwassen mannetjes leven apart, en de vrouwtjes leven alleen met hun welpen. Ze leven in leefgebieden waar bomen staan. Ze klimmen goed in bomen, en doen dat regelmatig. Ze kunnen prooien een boom in dragen en ze veilig houden voor hyena's en leeuwen. Bomen zijn zijn voornaamste uitwijkmogelijkheid voor aanvallen van leeuwen of roedels honden. Het is een roofdier dat in een hinderlaag valt, en het best opereert waar hij enige dekking heeft.

De kat die qua levensstijl het meest op hem lijkt, is de jaguar, die in Midden- en Zuid-Amerika leeft.

Een luipaard in een boomZoom
Een luipaard in een boom

Verschijning

Luipaarden hebben over het algemeen een gele vacht met donkere rozetten en vlekken, en een lichter gekleurde onderzijde. Maar er kunnen veel verschillen zijn in de verschillende luipaard ondersoorten. Er zijn ook vaak luipaarden die helemaal zwart zijn, die worden ook wel zwarte panters genoemd. Mannelijke luipaarden zijn ongeveer 30% groter dan vrouwelijke luipaarden.

Habitat

Oorspronkelijk leefde het luipaard in heel Afrika (maar niet in de Sahara) en in Zuid-Azië. Maar tegenwoordig zijn veel ondersoorten luipaarden, vooral in Azië, met uitsterven bedreigd. Luipaarden leven in veel verschillende omgevingen: regenwouden, bossen, bergen en savannes.

Levensstijl

Het luipaard is vooral 's nachts actief. Het is eigenlijk een hinderlaagjager. Hij kan heel goed klimmen, en blijft veel in bomen zitten. Luipaarden leven meestal alleen en proberen geen andere luipaarden tegen te komen. Ze komen alleen samen om te paren. Jonge luipaarden verlaten hun moeder na 13 tot 18 maanden.

Jacht en voeding

Luipaarden jagen op verschillende tijdstippen, en ze gebruiken ook verschillende methoden om te jagen. Meestal gaan luipaarden heimelijk op hun prooi af en vallen hem aan als ze dichtbij zijn, of ze verstoppen zich en wachten tot hij dichtbij komt.

Luipaarden zijn veelzijdige, opportunistische jagers, en hebben een zeer breed dieet. Luipaarden zijn carnivoren. Luipaarden zijn top roofdieren. Ze jagen op antilopen, zebra's, wrattenzwijnen, buffels, wildebeesten, everzwijnen en herten, maar ook op knaagdieren, hazen, vissen, vogels, slangen, hagedissen, schildpadden, apen en zelfs jakhalzen. Luipaarden zijn de enige natuurlijke roofdieren van volwassen chimpansees en gorilla's, hoewel waarschijnlijk niet de grote mannetjes zilverrug gorilla's. Luipaarden eten gewoonlijk geen mensen, maar soms kunnen luipaarden die gewond of ziek zijn mensen eten als ze niet genoeg te eten hebben. Van een luipaard in India wordt aangenomen dat hij meer dan 125 mensen heeft opgegeten.

Ondersoort

Er zijn thans negen ondersoorten luipaarden erkend, één in Afrika en acht in Azië. Het zijn:

  • Afrikaanse luipaard P.p pardus
  • Amoerpanter P.p orientalis
  • Arabisch luipaard P.p nimr
  • Indische luipaard P.p fusca
  • Indo Chinees luipaard P.p delacouri
  • Javaanse luipaard P.p melas
  • Noord Chinees luipaard P.p japonensis
  • Perzisch luipaard P.p saxicolor
  • Sri Lankaanse luipaard P.p kotiya

AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3