Aardwolf

De aardwolf (Proteles cristata) is een klein, insectenetend zoogdier, inheems in Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika. Zijn naam betekent "aardwolf" in het Afrikaans/Nederlands. Hij wordt ook wel "maanhaarjakhals" genoemd in het Afrikaans, of civet hyena, gebaseerd op de afscheidingen (civet) uit hun anale klieren.

De aardwolf behoort tot dezelfde familie als de hyena's. In tegenstelling tot veel van zijn verwanten in de orde van de Carnivora, jaagt de aardwolf niet op grote dieren en eet hij zelfs niet regelmatig vlees; in plaats daarvan eet hij insecten, hoofdzakelijk termieten - één aardwolf kan tijdens één enkele nacht ongeveer 250.000 termieten eten door zijn lange, kleverige tong te gebruiken om ze te vangen.

De aardwolf leeft in de struikgewassen van oostelijk en zuidelijk Afrika - dit zijn open gebieden begroeid met stuntelige bomen en struiken. De aardwolf is een nachtdier dat overdag in holen rust en 's nachts tevoorschijn komt om te eten.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3