Nachtkat

De kodkod is de kleinste kat in Amerika, gevonden in Chili en Argentinië. Zijn wetenschappelijke naam is Leopardus guigna, en hij wordt soms de güiña genoemd. Ze zijn nauw verwant aan de andere kleine katten van Zuid-Amerika, zoals de Ocelot en de Margay.

Kodkods leven in gemengde gematigde regenwouden van de zuidelijke Andes. Ze leven ook in de kustbossen van Chili, die bamboe hebben in de understory van het bos. Ze geven de voorkeur aan wintergroene gematigde regenwouden. Ze zijn tolerant ten opzichte van veranderde habitats, en zijn te vinden in secundaire bossen en struiken, evenals primaire bossen, en aan de rand van gevestigde en gecultiveerde gebieden.

Kodkods zijn overdag en 's nachts actief, maar ze gaan alleen in de open grond onder de dekking van de duisternis. Overdag rusten ze in dichte begroeiing in ravijnen, langs beekjes met zware begroeiing. Het zijn uitstekende klimmers en ze kunnen gemakkelijk in bomen met een diameter van meer dan een meter klimmen. Het zijn terrestrische roofdieren van vogels, hagedissen en knaagdieren in de ravijnen en beboste gebieden.

Mannelijke kodkods behouden exclusieve territoria van 1,1 tot 2,5 vierkante kilometer (0,42 tot 0,97 vierkante kilometer) in omvang, terwijl de vrouwtjes een kleiner bereik van slechts 0,5 tot 0,7 vierkante kilometer (0,19 tot 0,27 vierkante kilometer) innemen.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3