Ocelot

De ocelot (Leopardus pardalis) is een klein zoogdier, een van de negen soorten in het geslacht Leopardus.

Het leeft in Zuid- en Midden-Amerika, tot aan Mexico. Het is gemeld zo ver noordelijk als Texas en in Trinidad, in het Caribisch gebied. Deze snelle katten eten kleine zoogdieren, vogels, vissen en slangen. Het zijn zeer goede zwemmers.

Ooit gejaagd op zijn mooie vacht, wordt de kat nu beschermd en als 'least concern' vermeld door de IUCN Rode Lijst. De kat is nachtelijk en houdt van bossen en dichte begroeiing. Hij is zeer territoriaal, en zal vechten om zijn territorium te behouden. Zoals veel katten, markeren de mannelijke ocelots hun territorium door urine te sproeien.

Hun kittens groeien langzaam en blijven tot twee jaar bij hun moeder. Ze moeten leren hoe ze een prooi moeten vangen voordat ze zelfstandig kunnen zijn.

Hoewel het een "kleine kat" is, is het een stuk groter dan de andere. De ocelot varieert van 68 tot 100 centimeter (27 tot 39 centimeter) in lengte, plus 26 tot 45 centimeter (10 tot 18 centimeter) in staartlengte, en weegt meestal 8 tot 18 kilogram (18 tot 40 lb). Grotere exemplaren zijn gemeld. Het is de grootste van de over het algemeen sierlijke wilde katten van het geslacht Leopardus.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3