Marilyn Monroe

Marilyn Monroe (geboren als Norma Jeane Mortenson; 1 juni 1926 - 4 augustus 1962) was een Amerikaanse actrice, schrijfster, model, zangeres en filmmaakster. Tussen 1946 en 1962 maakte zij 44 films. Beroemd om het spelen van komische "blonde bombshell" personages, werd ze een van de meest populaire sekssymbolen van de jaren 1950 en was emblematisch voor de houding van die tijd ten opzichte van seksualiteit. Hoewel ze maar tien jaar een topactrice was, hadden haar films bij haar onverwachte dood in 1962 een omzet van 200 miljoen dollar.

Biografie

Marilyn Monroe werd geboren als Norma Jeane Mortenson of Norma Jeane Baker, op 1 juni 1926 in Los Angeles, Californië, Verenigde Staten. Toen zij zeven jaar oud was, werd haar moeder, Gladys (Monroe) Baker Mortenson, in het ziekenhuis opgenomen nadat zij gediagnosticeerd was als paranoïde schizofreen, een ernstige geestelijke aandoening. Norma werd achtergelaten in een reeks pleeggezinnen en de Los Angeles Orphans' Home Society. De voortdurende verhuizing van het ene pleeggezin naar het andere resulteerde in Norma's "schetsmatige" opvoeding.

Na Norma's zestiende verjaardag, moesten haar pleegouders verhuizen uit Californië. Om een weeshuis of een nieuw pleeggezin te vermijden, verkoos Norma te trouwen. Op 19 juni 1942 trouwde Norma met James Dougherty, maar het huwelijk liep op de klippen toen hij in 1943 in dienst trad bij de U.S. Merchant Marines. Hoewel haar moeilijke jeugd en vroege mislukte huwelijk van Norma Jean een sterke en veerkrachtige vrouw zouden maken, zouden deze ervaringen ook bijdragen aan haar onzekerheden en gebreken - dingen die haar uiteindelijk zouden vormen tot een grote tragische figuur van de twintigste eeuw.

Films

Marilyn Monroe werd beroemd door haar hoofdrollen in een aantal hitfilms in de jaren 1950 en het begin van de jaren 1960. Ze werd ook beroemd door haar modellenwerk voor fotografen en haar zang in haar muzikale films. Op een keer zong ze "Happy Birthday" voor President John F. Kennedy. Het bleek een van haar laatste optredens te zijn.

Persoonlijk leven

Huwelijken

De 16-jarige Norma Jeane trouwde op 19 juni 1942 met James Dougherty. Na het huwelijk ging hij bij de marine. In deze tijd ontmoette Norma een legerfotograaf, David Conover. Zij begon een carrière als model. Zij veranderde haar naam in Marilyn Monroe. Zij en Dougherty scheidden op 13 september 1946.

Monroe trouwde met de honkbalster Joe DiMaggio op 14 januari 1954. Het huwelijk duurde negen maanden. Ze had DiMaggio ontmoet op een blind date, tijdens de opnames van de film Monkey Business in 1952. Het huwelijk werd door het publiek op de voet gevolgd. DiMaggio trok zich terug uit het honkbal, en Marilyn werd erg beroemd. DiMaggio was verdrietig dat zijn carrière als honkbalster ten einde liep, en was jaloers op Marilyn omdat ze bewonderd werd. Hij bracht het grootste deel van zijn tijd door met televisiekijken en Monroe vond dat maar saai. Ze scheidden op 31 oktober 1954. Vanaf 1961 werden ze weer vrienden. DiMaggio zei dat hij Marilyn 10 jaar lang elke week een roos gaf.

Marilyn trouwde met Arthur Miller op 29 juni 1956. Ze bekeerde zich tot het Judaïsme. Ze had hem ontmoet tijdens de opnames van As Young As You Feel in 1951. Ze was zo gelukkig met hem en ze probeerden samen kinderen te krijgen. Mariyln had drie miskramen, vanwege haar endometriose. Miller schreef het scenario voor de film The Misfits. De verfilming veroorzaakte veel problemen tussen Marilyn en Arthur en ze scheidden op 20 januari 1961.

Dood

Zij overleed vroegtijdig aan een overdosis barbituraten op 4 augustus 1962 in Brentwood, Los Angeles, Californië, V.S. op 36-jarige leeftijd.

Filmografie

  • Dangerous Years (1947)
  • Scudda Hoo! Scudda Hay! (1948)
  • Dames van het Koor (1948)
  • Love Happy (1949)
  • A Ticket to Tomahawk (1950)
  • The Asphalt Jungle (1950)
  • All About Eve (1950)
  • The Fireball (1950)
  • Rechterkruis (1951)
  • Home Town Story (1951)
  • Zo jong als je je voelt (1951)
  • Liefdesnestje (1951)
  • Laten we het legaal maken (1951)
  • Clash byNight (1952)
  • We're Not Married! (1952)
  • Don't Botherto Knock (1952)
  • Monkey Business (1952)
  • O. Henry's Full House (1952)
  • Niagara (1953)
  • Gentlemen Prefer Blondes (1953)
  • How to Marry a Millionaire (1953)
  • River of No Return (1954)
  • There's No Business Like Show Business (1954)
  • The Seven Year Itch (1955)
  • Bus Stop (1956)
  • The Prince and the Showgirl (1957)
  • Some Like It Hot (1959)
  • Let's Make Love (1960)
  • The Misfits (1961)
  • Something's Got to Give (1962 - onvoltooid)

Prijzen en nominaties

  • 1951 Henrietta Awards: De Beste Jonge Box Office Persoonlijkheid
  • 1952 Photoplay Award: Snelst rijzende ster van 1952
  • 1952 Photoplay Award: Special Award
  • 1952 Look American Magazine Achievement Award: Meest veelbelovende vrouwelijke nieuwkomer van 1952
  • 1953 Golden Globe Henrietta Award: Wereld Film Favoriete Vrouw.
  • 1953 Lieverd van de Maand (Playboy)
  • 1953 Photoplay Award: Meest Populaire Vrouwelijke Ster
  • 1954 Photoplay Award voor Beste Actrice: voor Gentlemen Prefer Blondes en How to Marry a Millionaire
  • 1956 BAFTA Film Award nominatie: Beste Buitenlandse Actrice voor The Seven Year Itch
  • 1956 Golden Globe nominatie: Beste Actrice in Komedie of Musical voor Bus Stop
  • 1958 BAFTA Film Award nominatie: Beste Buitenlandse Actrice voor The Prince and the Showgirl
  • 1958 David di Donatello Award (Italiaans): Beste buitenlandse actrice voor The Prince and the Showgirl
  • 1959 Crystal Star Award (Frans): Beste buitenlandse actrice voor The Prince and the Showgirl
  • Golden Globe 1960, Beste Actrice in een komedie of musical voor Some Like It Hot
  • 1962 Golden Globe, Wereld Film Favoriet: Vrouw
  • Ster op de Hollywood Walk of Fame 6104 Hollywood Blvd.
  • In 1999 werd ze door het American Film Institute gerangschikt als de zesde grootste vrouwelijke ster aller tijden in hun lijst AFI's 100 Years... 100 Sterren.

Prijzen en verwezenlijkingen

Voorafgegaan door
Rosalind Russell
voor
Auntie Mame

Golden Globe Award voor Beste Actrice - Film Musical of Komedie
voor
Some Like It Hot1960

Opgevolgd door
Shirley MacLaine
voor
The Apartment



in The Seven Year Itch (1955)
in The Seven Year Itch (1955)


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3