Céline Dion

Céline Marie Claudette Dion, CC ChLD OQ (Franse uitspraak: [selin djɔ̃] ( luisteren); geboren 30 maart 1968) is een Canadese zangeres.

Vroege leven

Zij is geboren in de stad Charlemagne, Quebec, Canada. Zij is de jongste van 14 kinderen. Haar ouders waren televisiepersoonlijkheid Thérèse Dion (1927-2020) en zakenman Adhémar Dion (1923-2003). Toen ze 12 jaar oud was, stuurde haar broer een opname naar een manager genaamd René Angélil. Met zijn hulp bracht ze haar eerste album uit in 1981, en haar eerste Engelstalige album in 1990. In 2007 voerde ze een show op met Elvis Presley, die was gearrangeerd op de computer met oude beelden van Elvis shows. Het was gearrangeerd voor het tv-programma American Idol.

Dion kreeg voor het eerst internationale erkenning in de jaren tachtig. Ze won zowel het Yamaha World Popular Song Festival in 1982 als het Eurovisie Songfestival in 1988 waar ze Zwitserland vertegenwoordigde.

Zij heeft de meeste albums ter wereld verkocht voor een vrouwelijke artiest. Daarvoor kreeg ze in 2004 een speciale World Music Award. Ze heeft ook de meeste Franse albums verkocht met 7 miljoen exemplaren. Dion is de best verkopende Canadese artieste aller tijden.

Persoonlijk leven

Op 30 december 1994 trouwde Dion met haar manager René Angélil. Ze hebben drie zonen: René-Charles Angélil (geboren op 25 januari 2001), en een tweeling Eddy Angélil en Nelson Angélil (geboren op 23 oktober 2010). René overleed op 14 januari 2016 aan kanker. Haar oudere broer, Daniel, overleed twee dagen later aan kanker, op wat Angélil's 74e verjaardag zou zijn geweest.

Carrière

In 2018 bracht Dion het nummer "Ashes" uit, dat verschijnt op de soundtrack van de film Deadpool 2, met mede-Canadees Ryan Reynolds in de hoofdrol.

Discografie

Franstalige studio albums

  • 1981: La voix du bon Dieu
  • 1981: Céline Dion chante Noël
  • 1982: Tellement j'ai d'amour...
  • 1983: Les chemins de ma maison
  • 1983: Chants et contes de Noël
  • 1984: Mélanie
  • 1985: Dit is voor jou
  • 1987: Incognito
  • 1991: Dion chante Plamondon
  • 1995: D'eux
  • 1998: Als het genoeg was om lief te hebben
  • 2003: 1 fille & 4 types
  • 2007: D'elles
  • 2012: Sans attendre

Engelstalige studio albums

  • 1990: Unison
  • 1992: Celine Dion
  • 1993: De kleur van mijn liefde
  • 1996: Falling into You
  • 1997: Let's TalkAbout Love
  • 1998: Dit zijn speciale tijden
  • 2002: Een nieuwe dag is aangebroken
  • 2003: One Heart
  • 2004: Miracle
  • 2007: Risico's nemen
  • 2013: Loved Me Back to Life

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3