George Carlin | Amerikaans acteur, auteur, komiek en schrijver

George Denis Patrick Carlin (12 mei 1937 - 22 juni 2008) was een Amerikaans acteur, auteur, komiek en schrijver. Hij stond bekend om zijn duistere komedie en grappen over politiek, de Engelse taal, psychologie, religie en taboes.



 

Vroeg leven

Carlin werd geboren en groeide op in Manhattan, New York City. Carlin zei dat hij effectief gebruik van de Engelse taal begon te waarderen vanwege zijn moeder, hoewel ze een moeilijke relatie hadden en hij vaak van huis wegliep. Hij groeide op in West 121st Street in de wijk Morningside Heights in Manhattan, die hij en zijn vrienden "White Harlem" noemden omdat het "veel stoerder klonk dan de echte naam".

Zijn moeder had een televisie, wat toen een zeldzame en nieuwe technologie was, en Carlin werd een fan van de late-night talkshow Broadway Open House tijdens de korte looptijd ervan.

Carlin ging bij de Amerikaanse luchtmacht en volgde een opleiding tot radartechnicus. Gedurende zijn tijd bij de luchtmacht kwam hij drie keer voor de krijgsraad en kreeg hij veel buitengerechtelijke straffen en berispingen.



 

Carrière

De eerste van Carlin's 14 stand-up comedy specials voor HBO werd gefilmd in 1977. Vanaf de late jaren 1980 waren zijn optredens gericht op sociaal-culturele kritiek op de Amerikaanse samenleving.

Carlin acteerde in films als Jersey Girl, Dogma, Bill and Ted's Excellent Adventure (en het vervolg daarop), Scary Movie 3, en Disney's Tarzan 2. Hij vertelde ook de kindertelevisieserie Thomas the Tank Engine and Friends van 1984 tot 1995 (acteur Alec Baldwin nam de rol later over in 1998), en speelde Mr. Conductor in Shining Time Station.

Hij stond bekend om zijn "zeven vuile woorden"-routine. De routine ging over zeven woorden die mensen niet mochten zeggen in de media. (De lijst werd ironisch genoeg gebruikt door veel radiostations, als gids voor wat voor soort taal niet was toegestaan). Comedy Central noemde Carlin een van de grootste stand-up comedians.



 

Persoonlijk leven

Carlin trouwde op 3 juni 1961 met Brenda Hosbrook, samen hebben zij een dochter genaamd Kelly. Ze bleven getrouwd tot haar dood in 1997, enkele dagen voor Carlins 60e verjaardag. Carlin trouwde vervolgens met Sally Wade op 24 juni 1998, het huwelijk duurde tot Carlins dood in 2008.



 

Dood

Carlin had een geschiedenis van hartproblemen. Hij had verschillende hartaanvallen. Hij stierf aan hartfalen in Santa Monica, Californië op 71-jarige leeftijd.



 

Werkt

Discografie

Hoofd

  • 1963: Burns en Carlin in de Playboy Club Tonight
  • 1967: Take-Offs en Put-Ons
  • 1972: FM & AM
  • 1972: Klasse Clown
  • 1973: Beroep: Foole
  • 1974: Toledo vensterdoos
  • 1975: Een avond met Wally Londo met Bill Slaszo
  • 1977: Onderweg
  • 1981: Een plaats voor mijn spullen
  • 1982: Carlin in Carnegie
  • 1984: Carlin op de campus
  • 1986: Spelen met je hoofd
  • 1988: Wat doe ik in New Jersey?
  • 1990: Advies voor ouders: Expliciete teksten
  • 1992: Jammin' in New York
  • 1996: Terug in de stad
  • 1999: Jullie zijn allemaal ziek
  • 2001: Klachten en grieven
  • 2002: George Carlin over komedie
  • 2006: Het leven is het waard om te verliezen
  • 2008: Het is slecht voor je

Compilaties

  • 1978: Onfatsoenlijke ontmaskering: het beste van George Carlin
  • 1984: De verzameling George Carlin
  • 1992: Klassiek goud
  • 1999: De kleine David-jaren

Filmografie

Jaar

Titel

Rol

Opmerkingen

1968

Met zes krijg je een loempia

Herbie Fleck

1976

Wasstraat

Taxichauffeur

1979

Americathon

Verteller

1987

Schandalig fortuin

Frank Madras

1989

Bill & Ted's uitstekend avontuur

Rufus

1990

Werkende Tra$h

Ralph Sawatzky

1991

Bill & Ted's Bogus Journey

Rufus

De prins der getijden

Eddie Detreville

1995

Straten van Laredo

Billy Williams

1998

Godzilla

Niet-gecrediteerde gast

1999

Dogma

Kardinaal Ignatius Glick

2001

Jay en Silent Bob slaan terug

Lifters

2003

Scary Movie 3

Architect

2004

Jersey meisje

Bart Trinké

2005

Tarzan II

Zugor

Alleen stem

De aristocraten

Hijzelf

2006

Auto's

Fillmore

Alleen stem

Mater en het Spooklicht

2007

Nog lang en gelukkig

Tovenaar

Televisie

  • De Kraft Summer Music Hall (1966)
  • That Girl (gastoptreden) (1966)
  • De Ed Sullivan Show (meerdere optredens)
  • The Smothers Brothers Comedy Hour (seizoen 3 gastoptreden) (1968)
  • What's My Line? (Gastoptreden) (1969)
  • The Game Game (gastoptreden) (1969)
  • The Flip Wilson Show (schrijver, artiest) (1971-1973)
  • De Mike Douglas Show (Gast) (18 februari 1972)
  • Welcome Back, Kotter (Gastoptreden) (1978)
  • Saturday Night Live (Presentator, afleveringen 1 en 183) (1975 & 1984)
  • Nick at Nite (zender ID's) (1987)
  • Justin Case (als Justin Case) (1988) TV-film geregisseerd door Blake Edwards
  • Thomas and Friends (als Amerikaanse verteller: serie 1-4) (1984-1996)
  • Shining Time Station (als Mr. Conductor/Narrator voor Thomas the Tank Engine segmenten) (1991-1993; Family Specials voor 1995)
  • Mr. Conductor's Thomas Tales (als Mr. Conductor/Narrator voor Thomas the Tank Engine segmenten) (1996)
  • Storytime with Thomas (als Mr. Conductor/Narrator voor Thomas the Tank Engine segmenten) (1999)
  • The George Carlin Show (als George O'Grady) (1994-1995) Fox
  • Streets of Laredo (als Billy Williams) (1995)
  • The Simpsons (als Munchie, aflevering "D'oh-in in the Wind") (1998)
  • Ik vertel het je voor de laatste keer
  • The Daily Show (gast op 1 februari 1999; 16 december 1999; en 10 maart 2004)
  • MADtv (Gastoptreden in aflevering 518 & 524) (2000)
  • Inside the Actors Studio (2004)
  • Cars Toons: Mater's Tall Tales (als Fillmore) (archiefbeelden) (2008)

Video spelletjes

  • Cars (2006) (als Fillmore)

HBO-specials

Speciaal

Jaar

Opmerkingen

Op locatie: George Carlin bij USC

1977

George Carlin: Opnieuw!

1978

Carlin in Carnegie

1982

Carlin op de campus

1984

Spelen met je hoofd

1986

Wat doe ik in New Jersey?

1988

Opnieuw doen

1990

Jammin' in New York

1992

Terug in de stad

1996

George Carlin: 40 jaar komedie

1997

Jullie zijn allemaal ziek

1999

Klachten en grieven

2001

Het leven is het waard om te verliezen

2005

Al mijn spullen

2007

Een boxset van Carlins eerste 12 stand-up specials
(exclusief George Carlin: 40 Years of Comedy).

Het is slecht voor je

2008

Bibliografie

Boek

Jaar

Opmerkingen

Soms kan een beetje hersenschade helpen

1984

ISBN 0-89471-271-3

Hersenuitwerpselen

1997

ISBN 0-7868-8321-9

Napalm en stopverf

2001

ISBN 0-7868-8758-3

Wanneer brengt Jezus de karbonades?

2004

ISBN 1-4013-0134-7

Drie keer Carlin: Een orgie van George

2006

ISBN 978-1-4013-0243-6 Een verzameling van de 3 voorgaande titels.

Let op mijn taalgebruik

2009

ISBN 0-7868-8838-5 Postume uitgave (nog niet verschenen).

Laatste woorden

ISBN 1-4391-7295-1 Postume uitgave.

Boeken

  • Soms kan een beetje hersenschade helpen. 1984. ISBN 0-89471-271-3
  • Brain Droppings. 1997. ISBN 0-7868-8321-9
  • Napalm en stopverf. 2001. ISBN 0-7868-8758-3
  • Wanneer brengt Jezus de karbonades?. 2004. ISBN 1-4013-0134-7
  • Drie keer Carlin: Een orgie van George. 2006. ISBN 978-1-4013-0243-6. Een verzameling van de 3 voorgaande titels.
  • Let op mijn taal. 2009. ISBN 0-7868-8838-5
 

Vragen en antwoorden

V: Wie was George Carlin?
A: George Carlin was een Amerikaans acteur, auteur, komiek en schrijver.

V: Wanneer is hij geboren?
A: Hij werd geboren op 12 mei 1937.

V: Wanneer is hij overleden?
A: Hij is overleden op 22 juni 2008.

V: In welk soort komedie was hij gespecialiseerd?
A: Hij was gespecialiseerd in donkere komedie en grappen over politiek, de Engelse taal, psychologie, religie en taboe-onderwerpen.

V: Welke andere rollen had hij behalve als komiek?
A: Naast komiek was hij ook acteur, auteur en schrijver.

V: Kreeg zijn werk enige erkenning?
A: Ja, zijn werk ontving vele prijzen waaronder vijf Grammy Awards voor Beste Comedy Album.

AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3