Pardelroller

De Afrikaanse palmcivet (Nandinia binotata), of "tweevlekkenpalmcivet", is een klein zoogdier. Het behoort tot de onderorde Feliformia.

Hij heeft korte poten, kleine oren, een lichaam als een civetkat, en een lange lenige staart die even lang is als zijn lichaam. Volwassen dieren wegen gewoonlijk 1,70 tot 2,10 kg. Hij komt van nature voor in de bossen van Oost-Afrika en in het stroomgebied van de Congo-rivier. Hij leeft meestal in bomen en is een omnivoor: hij eet knaagdieren, insecten, eieren, aas, fruit, vogels en fruitvleermuizen. Het dier is over het algemeen solitair en nachtactief.

Hoewel hij op andere civetsoorten (van de familie Viverridae) lijkt, is de Afrikaanse palmcivet genetisch verschillend: hij is waarschijnlijk eerder dan de katten van de andere civetachtigen afgeweken. Zij worden daarom ingedeeld als de enige soort in het geslacht Nandinia en in hun eigen familie, de Nandiniidae. Niet alle deskundigen aanvaarden dit echter.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3