Wanderoe

De leeuwstaartmakaak (Macaca silenus) is een aap uit de Oude Wereld. Hij leeft in het West-Ghats gebergte van India.

Het haar van de makaak met leeuwenstaart is donkerbruin of zwart. Aan het uiteinde van de staart zit een zwarte pluk, die lijkt op de staart van een leeuw. Met een kop-staartlengte van 45 tot 60 cm en een gewicht van 3 tot 10 kg is het een van de kleinere makaken.

Het is een dagdier, overdag actief. Hij leeft in het regenwoud. Het is een goede klimmer en brengt het grootste deel van zijn leven door in de bovenste takken. In tegenstelling tot andere makaken, vermijdt hij mensen.

De leeuwstaartmakaak is een van de zeldzaamste primaten. Veel dierentuinen nemen deel aan fokprogramma's om deze soort te helpen overleven. Naar verluidt leven 368 van deze makaken in dierentuinen.

Lion-tailed makaak in Anamalai heuvels
Lion-tailed makaak in Anamalai heuvels


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3