Leeuw (dier)

De leeuw (Panthera leo) is een groot zoogdier van de Felidae (kat) familie. Sommige grote mannetjes wegen meer dan 250 kg (550 lb). Tegenwoordig leven wilde leeuwen in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Azië. De leeuwen zijn aangepast aan het leven in graslanden en gemengde gebieden met bomen en gras. De relatief kleine vrouwtjes zijn snelle lopers over korte afstanden en coördineren hun jacht op kuddedieren.

Leeuwen zijn in historische tijden uit Noord-Afrika en Zuidwest-Azië verdwenen. Tot het late Pleistoceen, zo'n 10.000 jaar geleden, was de leeuw na de mens het meest verspreide grote landzoogdier. Ze werden gevonden in het grootste deel van Afrika, in heel Eurazië, van West-Europa tot India, en in Noord- en Zuid-Amerika, van de Yukon tot Peru. De leeuw is nu een kwetsbare soort. In de tweede helft van de 20e eeuw was er een afname in het Afrikaanse verspreidingsgebied van 30-50% gedurende twee decennia. Het verlies van habitats en conflicten met de mens zijn de grootste zorgen.

Leeuwen worden vaak de "koning der dieren" genoemd. Ze worden gebruikt als symbool voor moed. Ze verschijnen vaker in de heraldiek dan enig ander dier. Ze zijn een icoon van moed en koninklijkheid.

Leeuwen leven 10 tot 14 jaar als ze in het wild leven. Als ze gevangen worden, kunnen ze langer dan 20 jaar leven. In het wild leven de mannetjes meestal niet langer dan 10 jaar. Dit komt omdat wonden van het vechten met andere mannetjes hun leven korter maken. Ze leven meestal in savanne en grasland. Deze gebieden hebben wel struiken en bomen, maar leeuwen zijn vooral aangepast aan het vangen van prooi op grasland. Vergeleken met andere katten zijn leeuwen sociaal. Een groep leeuwen wordt een trots genoemd. In een groep leeuwen zijn er verwante vrouwtjes, hun jongen en één of twee volwassen mannetjes. Groepen vrouwtjesleeuwen jagen vaak samen.

Leeuwen zijn carnivoren en aaseters. Leeuwen zijn toproofdieren. Leeuwen eten antilopen, buffels, zebra's, wrattenzwijnen, gnoes, vogels, hazen, schildpadden en vissen. Leeuwen scharrelen dieren die dood zijn door natuurlijke oorzaken (ziekte) of gedood worden door andere roofdieren. Ze zoeken voortdurend naar rondlopende gieren, omdat er dan een dood of gewond dier in de buurt is.

Aanpassingen

Ze hebben een archetypisch gebrul dat wordt gebruikt om te communiceren met andere groepsleden en verschillende indringers te waarschuwen voor territoriale grenzen.

Ze hebben lange, intrekbare klauwen die de leeuw helpen bij het grijpen en vasthouden van de prooi. Ze hebben ook een ruwe tong die hen helpt de huid van prooidieren weg te pellen van vlees en vlees weg van de botten. Over hun buik hebben ze een losse huid die het mogelijk maakt om door de prooi geschopt te worden met weinig kans op een verwonding.      

Beschrijving

Er zijn nog ongeveer 30.000 leeuwen in het wild in Afrika. Er zijn nog maar 350 leeuwen over in Azië. Ze leven in het Meisjesbos in de staat Gujarat, India.

Leeuwen jagen op veel dieren, zoals kabouters en antilopen. Mannelijke leeuwen wegen meestal tussen de 150 en 250 kilogram (330 en 550 pond). Grote leeuwen hebben een gewicht van 250 tot 270 kg (550 tot 600 pond). Vrouwtjes (leeuwinnen) wegen meestal 120 tot 182 kg (265 tot 401 pond). Volwassen mannetjesleeuwen zijn de enige katten met manen. De leeuw heeft een lang lichaam, korte poten, grote klauwen, een grote kop en een geelbruine vacht.

Gedrag

Leeuwen leven in groepen die trots worden genoemd. 10 tot 40 leeuwen mogen in een trots leven. Elke troep heeft een thuisgebied dat zijn territorium wordt genoemd. Leeuwen staan niet toe dat andere carnivoren (vleesetende dieren) in hun territorium jagen. Een territorium kan zo groot zijn als 260 vierkante kilometer (100 vierkante mijl).

Het gebrul van de leeuwen is voor elk individu verschillend. Het wordt gebruikt voor territoriale markering en het waarschuwen van andere leeuwen in afzonderlijke prides (of eenzame individuen). Dit wordt echter meestal uitgevoerd door concurrerende mannetjes.

Leeuwen zijn niet zo gebouwd voor extreme snelheid als jachtluipaarden, maar jagen in roedels. Dit is ongebruikelijk bij katten. De vrouwtjes doen meestal de jacht op de troep. Maar de mannetjes kunnen soms helpen als dat nodig is, om grote dieren neer te halen. Nadat de leeuwen een prooi hebben neergehaald, verstikken ze hem door in de voorkant van zijn gezicht te bijten om te voorkomen dat hij ademt. Leeuwen hebben ook lange intrekbare klauwen die als grijphaken fungeren, om de prooi vast te houden.

Hoewel een leeuw goed is in het doden van prooien voor voedsel, behoren ze niet tot de gevaarlijkste dieren voor de mens.

Fokkerij

Een leeuwin is klaar om jong te krijgen als ze 2-3 jaar oud is. Jonge leeuwen worden welpen genoemd. Welpen worden na 3 1/2 maand geboren. De welpen worden blind geboren; hun ogen gaan pas open als ze ongeveer een week oud zijn, en kunnen pas goed zien als ze ongeveer twee weken oud zijn. Leeuwen hebben geen hol (thuis) waar ze lang zouden leven. De leeuwin verbergt de welpen in dikke struiken, geulen of rotspartijen. Als de schuilplaats door andere roofdieren is gezien, dan zal de leeuwin de welpen naar een nieuwe schuilplaats verplaatsen. De welpen zullen op een leeftijd van ongeveer 6 weken aan de groep worden voorgesteld. De welpen zijn erg kwetsbaar als de leeuwin op jacht gaat en de welpen moeten achterlaten. Ook als een nieuw mannetje een troep van een ander mannetje overneemt, doodt hij meestal alle welpen. De moeders van de welpen zullen dan paren met het nieuwe mannetje, wat betekent dat de eerste partij nieuwe welpen zijn nakomelingen zal zijn. Er wordt een nest van 2-6 welpen geboren. Gewoonlijk overleven slechts 1-2 welpen totdat ze worden geïntroduceerd in de groep, op dat moment worden ze beschermd door de hele groep.

In dierentuinen staan leeuwen bekend als fokkers van tijgers. Als de ouders een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger zijn, wordt het nageslacht een tijger genoemd. Als de ouders een mannelijke tijger en een vrouwelijke leeuw zijn, wordt het nageslacht een tijger genoemd.

Leeuwen in de heraldiek

Leeuwen verschijnen vaker in de heraldiek dan enig ander dier. Ze staan van oudsher symbool voor moed, dapperheid en koninklijkheid.



AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3