Aap

Apen zijn boombewonende (boom)apen. Ze staan in de primatenorde. Apen zijn intelligente, sociale dieren. De meeste apen hebben een staart, ook al is die kort.

Het woord "aap" is een veelgebruikte term die niet in de taxonomie wordt gebruikt. Het omvat twee vrij verschillende groepen primaten. Het grote onderscheid is dat tussen apen uit de Oude Wereld en apen uit de Nieuwe Wereld. Enkele voorbeelden van apen zijn makaken, bavianen, meerkatten en penseelaapjes.

  • Oude Wereld apen: Cercopithecidae. Apen zijn de nakomelingen van de Oude Wereld apen.
  • Nieuwe Wereld Apen: Platyrrhini of Ceboidea (hetzelfde in feite)

Beide groepen bevinden zich in de infrarode orde Simiiformes. Die infraorde omvat ook de mens en de mens.

Sommige apen leven bijna volledig in bomen. Anderen leven gedeeltelijk op de grond. Apen zijn voornamelijk vegetarisch, met een sterke voorkeur voor fruit. Ze kunnen echter een breed scala aan ander voedsel eten, waaronder insecten. Apen kunnen in bossen en savannes leven, maar niet in woestijnen. Sommige kunnen in besneeuwde bergen leven, maar meer in regenwouden. Er zijn er geen in de regenwouden van Australië en Nieuw-Guinea. Blijkbaar hebben ze die eilanden nooit bereikt.

Sommige apen zijn klein, ongeveer 15 centimeter lang en 120 gram zwaar. Andere apen zijn veel groter, ongeveer 1 meter lang en 35 kilo zwaar. Een groep apen wordt een "troep" apen of een "stam" apen genoemd.

De twee groepen apen leven op verschillende plaatsen: de Nieuwe Wereld Apen in Zuid-Amerika en de Oude Wereld Apen leven voornamelijk in Afrika en Azië. De Nieuwe Wereld Apen zijn vaak kleiner dan de Oude Wereld Apen. Apen hebben lange armen en benen om ze uit de bomen te helpen slingeren. Sommige apenstaarten kunnen zich strak om takken wikkelen, bijna als een "vijfde lidmaat". Dit type staart is 'grijpbaar'.

De kleinste bekende aap is de pygmee-aap. Hij is ongeveer 14-16 cm groot (zonder de staart). Hij weegt ongeveer 120 gram. Hij leeft in de boomtoppen van regenwouden in Brazilië, Colombia en Ecuador. De grootste bekende aap is de mandril. Hij kan tot ongeveer 1 m groot worden. Volwassen dieren wegen tot 35 kg. De apen klimmen vaak met behulp van hun staart.

Het woord aap komt misschien uit een populair Duits verhaal, "Roman de Renart" (Reynard de Vos). De naam van de zoon van Martin de Aap is daarbinnen Moneke.

In Afrika kunnen apen worden verkocht als "bushmeat" (vlees van wilde dieren). In sommige delen van Afrika, Zuid-Azië en China worden apenhersenen gegeten.

Gerelateerde pagina's


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3