Madonna (entertainer)

Madonna Louise Ciccone, beter bekend als Madonna (geboren op 16 augustus 1958) is een Amerikaanse singer-songwriter, actrice, auteur, regisseur en filantroop. Madonna werd geboren in Bay City, Michigan, maar verhuisde in 1977 naar New York City om een carrière in moderne dans na te streven.

Tijdens haar carrière heeft ze wereldwijd meer dan 300 miljoen platen verkocht en is ze de best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden. Enkele van haar bekendste albums zijn Like a Virgin, True blue, Like a Prayer, Ray of Light en Confessions On a Dance-Floor. Ze heeft zeven Grammy Awards gewonnen. Madonna wordt beschouwd als de "Queen Of Pop" vanwege haar uiterst succesvolle muziekcarrière en omdat ze de best verkopende zangeres in de geschiedenis is. Ze heeft in veel films gespeeld; ze kreeg positieve kritieken voor haar rol in Desperately Seeking Susan (1985). Haar latere films kregen gemengde kritieken. Ze kreeg lovende kritieken en een Golden Globe Award voor Beste Actrice in een Film Musical of Komedie voor Evita (1996). Ze kreeg harde kritiek voor andere prestaties.

1983–89: Madonna, Like a Virgin, True Blue, en Like a Prayer

Na het uitbrengen van enkele dance-hits bracht ze in 1983 haar eerste album Madonna uit. Het album was een groot succes. Haar volgende album, Like a Virgin (1984), verkocht meer dan 6 miljoen exemplaren alleen in de Verenigde Staten en in totaal 10 miljoen exemplaren wereldwijd. Van haar album True Blue zijn 25 miljoen exemplaren verkocht. Haar album Like a Prayer veroorzaakte controverse, omdat het te maken had met het christendom, maar het album verkocht wereldwijd meer dan 15 miljoen platen. In de jaren tachtig was Madonna een enorm mode-icoon en een idool voor miljoenen meisjes en jongens. Songs als Like a Virgin, Material Girl, Into the Groove, Papa Don't Preach, Holiday, Lucky Star, La Isla Bonita, en Like a Prayer worden beschouwd als klassiekers.

1990–99: The Immaculate Collection, Erotica, filmsucces, Bedtime Stories, en Ray of Light

In 1990 bracht ze haar best verkopende greatest-hits album The Immaculate Collection uit waarvan meer dan 30 miljoen exemplaren werden verkocht, en dit album werd het meest verkochte greatest-hits album in de muziekgeschiedenis. Ze bracht een boek uit met naaktfoto's genaamd SEX in dat jaar. Haar album Erotica was een grote hit maar werd door sommigen bekritiseerd, het album verkocht 5 miljoen exemplaren. Madonna speelde in de film A League of Their Own, samen met de Amerikaanse acteur Tom Hanks en comédienne Rosie O'Donnell. In 1994 kwam haar album Bedtime Stories uit. Ze speelde ook in de film Evita, die zeer succesvol was en bracht een soundtrack album uit met dezelfde naam. Ze ontving ook de Golden Globe voor Beste Actrice. Haar album Ray of Light uit 1998 wordt beschouwd als een meesterwerk en er werden wereldwijd meer dan 18 miljoen exemplaren van verkocht. Enkele van haar bekendste en meest klassieke nummers uit de jaren '90 zijn Vogue, This Used to Be My Playground, Erotica, Take a Bow, Don't Cry for Me Argentina, You Must Love Me, Frozen en Ray of Light.

2000-10: Muziek, Amerikaans leven, Bekentenissen op een dansvloer, en Hard Candy

In 2000 verkocht haar album Music wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren, geholpen door de wereldwijde hit met dezelfde naam. Music werd haar twaalfde nummer één in de BillboardHot 100. Ze bracht ook een succesvol greatest hits album uit getiteld GHV2. Madonna acteerde in de film The Next Best Thing, samen met Swept Away, die slechte kritieken kreeg. Op 22 oktober 2002, werd een single genaamd Die Another Day uitgebracht. De videoclip voor de single was de op één na duurste videoclip ooit gemaakt. De single bereikte nummer één in verschillende landen. Haar album American Life uit 2003 bereikte nummer 1 in veel landen, maar werd door sommigen bekritiseerd, omdat het tegen de oorlog in Irak was en verkocht 5 miljoen exemplaren. In 2005 werden van haar album Confessions on a Dance Floor, geholpen door de singles Hung Up en Sorry die in 45 landen op #1 stonden, 12 miljoen exemplaren verkocht. In 2008 bracht ze haar album Hard Candy uit dat in bijna elk land ter wereld #1 bereikte en waarvan wereldwijd meer dan 4 miljoen exemplaren zijn verkocht. De eerste single van het album, 4 Minutes, werd ingezongen door Justin Timberlake.

2011-heden: W.E. , MDNA, Rebel Heart, en Madame X

In 2011 werd W.E. , de tweede film geregisseerd door Madonna, uitgebracht. Het kreeg slechte kritieken.

Madonna trad op tijdens de 46e Super Bowl op 5 februari 2012. Ze bracht haar twaalfde album, MDNA, uit in april van dat jaar. Het album debuteerde op nummer één in de US Billboard 200 album chart. De in Trinidad geboren Amerikaanse rapper Nicki Minaj was te horen op de lead single, Give Me All Your Luvin', die de top tien bereikte in de Verenigde Staten en nummer één in Canada. Minaj rapt ook op de albumtrack I Don't Give A.

Madonna's dertiende studioalbum, Rebel Heart, werd uitgebracht in maart 2015. Het bevatte de singles Living For Love en Bitch I'm Madonna featuring frequent collaborator Nicki Minaj. De Rebel Heart World Tour leverde $169,8 miljoen op.

Haar veertiende studioalbum, Madame X, kwam uit op 14 juni 2019, en werd haar negende nummer één-album in de VS. Het bevatte samenwerkingen met Maluma, Quavo, Swae Lee & Anitta. Het is tot nu toe 90.000 keer verkocht in de VS. Ze zal op een theater-only tour gaan om het te promoten.

Rondleidingen

Haar tournees tijdens de jaren 80 ("Who's That Girl Tour," "Blond Ambition Tour," enz.) waren zeer succesvol. Haar 1993 "The Girlie Show Tour" was zeer controversieel - sommigen vonden het slecht - maar was een groot succes. De "Drowned World Tour" en de "Re-Invention World Tour" waren de meest succesvolle tournees van hun jaar. De "Confessions Tour" was zeer succesvol en de "Sticky & Sweet Tour," met meer dan $408 miljoen verdiend, werd de meest succesvolle tour aller tijden voor een solo artiest.

  • The Virgin Tour (1985) (alleen in de VS): de tour bracht 33 miljoen dollar op.
  • Who's That Girl World Tour (1987): de tour bracht 25 miljoen dollar op.
  • Blond Ambition Tour (1990): de tour bracht 60 miljoen dollar op.
  • The Girlie Show World Tour (1993): de tour bracht 70 miljoen dollar op.
  • Drowned World Tour (2001): de tour bracht 75 miljoen dollar op.
  • Re-Invention World Tour (2004): de tour bracht 125 miljoen dollar op.
  • Confessions Tour (2006): de tour bracht $194 miljoen op.
  • Sticky & Sweet Tour (2008-2009): de tour bracht 408 miljoen dollar op.
  • MDNA Tour (2012): de tour heeft 302 miljoen dollar opgebracht.
  • Rebel Heart Tour (2015)
  • Madame X Tour (2019)

Discografie

  • Madonna (1983): 10 miljoen verkochte exemplaren.
  • Like a Virgin (1984): 21 miljoen verkochte exemplaren.
  • True Blue (1986): 25 miljoen verkochte exemplaren.
  • Like a Prayer (1989): 15 miljoen verkochte exemplaren.
  • Erotica (1992): 5 miljoen verkochte exemplaren.
  • Bedtime Stories (1994): 7 miljoen verkochte exemplaren.
  • Ray of Light (1998): 18 miljoen verkochte exemplaren.
  • Muziek (2000): 15 miljoen verkochte exemplaren.
  • American Life (2003): 4 miljoen verkochte exemplaren.
  • Confessions on a Dance Floor (2005): 12 miljoen verkochte exemplaren.
  • Hard Candy (2008): 4 miljoen verkochte exemplaren.
  • MDNA (2012): 2 miljoen verkochte exemplaren.
  • Rebel Heart (2015)

Madonna heeft 12 nummer één nummers gehad in de Billboard Hot 100. Dat zijn:

  1. Als een maagd
  2. Gek op jou
  3. Leef om te vertellen
  4. Papa Don't Preach
  5. Open je hart
  6. Wie is dat meisje?
  7. Als een gebed
  8. Vogue
  9. Rechtvaardig mijn liefde
  10. Dit was vroeger mijn speeltuin
  11. Maak een buiging.
  12. Muziek

Persoonlijk leven

Madonna is de derde van zes broers en zussen en werd genoemd naar haar moeder, Madonna Fortin, die aan borstkanker overleed toen Madonna slechts vijf jaar oud was.

Beide huwelijken van Madonna eindigden in een scheiding. Ze was getrouwd met Sean Penn van 1985 tot 1989 en met Guy Ritchie van 2000 tot 2008. Ze heeft een dochter, Lourdes (geboren 1996), en zoon, Rocco (geboren 2000). Ze adopteerde een zoon uit Malawi, David Banda, en een dochter, Mercy.

In februari 2017 werd bekend dat ze nog twee Malawiaanse kinderen had geadopteerd, tweelingmeisjes Esther en Stella.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3