Madonna (entertainer) | singer-songwriter, danseres, actrice, auteur, regisseur, filantroop, zakenvrouw

Madonna Louise Ciccone (geboren op 16 augustus 1958) is een Amerikaanse singer-songwriter, danseres, actrice, auteur, regisseur, filantroop, zakenvrouw, platenproducent, filmregisseur en humanitair. Madonna werd geboren in Bay City, Michigan, maar verhuisde in 1977 naar New York City om een carrière in moderne dans na te streven.

Tijdens haar carrière heeft ze wereldwijd meer dan 300 miljoen platen verkocht en is ze de best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden. Enkele van haar bekendste albums zijn Like a Virgin, True Blue, Like a Prayer, Ray of Light en Confessions On a Dance-Floor. Ze heeft zeven Grammy's gewonnen. Madonna wordt beschouwd als de "Queen Of Pop" vanwege haar uiterst succesvolle muziekcarrière en omdat zij de meest verkochte vrouwelijke zangeres in de geschiedenis is. Ze heeft in veel films gespeeld; ze kreeg positieve kritieken voor haar rol in Desperately Seeking Susan (1985). Haar latere films kregen gemengde kritieken. Ze kreeg lovende kritieken en een Golden Globe Award voor Beste Actrice in Film Musical of Comedy voor Evita (1996). Ze kreeg harde feedback voor andere optredens.


 

1958-1983 Vroege leven en carrière

Madonna werd geboren in het Mercy Hospital in Bay City, Michigan, Ze is derde kind en eerste dochter van Madonna Louise (née Fortin) en Silvio Anthony "Tony" Ciccone, Ze had vier broers en twee zusjes in haar familie, Haar naam Madonna is van haar moeders kant, Haar ouders komen uit een rooms-katholieke familie, Zij heeft haar confirmatie op 1966, Uiteindelijk is haar moeder overleden aan borstkanker in december 1963, Zijn vader is hertrouwd met huishoudster Joan Gustafson, Zij hebben twee kinderen Jennifer en Mario, Madonna heeft één halfzus en één halfbroer van haar familie. Madonna studeerde aan St. Frederick's en St. Andrew's Catholic Elementary Schools, en West Middle School en Rochester Adams High School, waar ze een straight-A student werd en lid van het cheerleading team, Ze studeert aan de Universiteit van Michigan en daarna studeerde ze in de zomer aan het American Dance Festival in Durham, North Carolina.


 

1983-89: Madonna, Like a Virgin, True Blue, en Like a Prayer

Na het uitbrengen van enkele dancehits bracht ze in 1983 haar eerste album Madonna uit. Het album was een groot succes. Haar volgende album, Like a Virgin (1984), verkocht meer dan 6 miljoen exemplaren alleen in de Verenigde Staten en in totaal 10 miljoen exemplaren wereldwijd. Van haar album True Blue werden 25 miljoen exemplaren verkocht. Haar album Like a Prayer veroorzaakte controverse, omdat het te maken had met het christendom, maar het album verkocht wereldwijd meer dan 15 miljoen platen. In de jaren tachtig was Madonna een enorm mode-icoon en een idool voor miljoenen meisjes en jongens. Nummers als Like a Virgin, Material Girl, Into the Groove, Papa Don't Preach, Holiday, Lucky Star, La Isla Bonita en Like a Prayer worden beschouwd als klassiekers.


 

1990-99: The Immaculate Collection, Erotica, filmsucces, Bedtime Stories en Ray of Light.

In 1990 bracht ze haar best verkochte greatest-hits album The Immaculate Collection uit, waarvan meer dan 30 miljoen exemplaren werden verkocht, en dit album werd het meest verkochte greatest-hits album in de muziekgeschiedenis. In dat jaar bracht ze een boek met naaktfoto's uit, genaamd SEX. Haar album Erotica was een grote hit maar werd door sommigen bekritiseerd, het album verkocht 5 miljoen exemplaren. Madonna speelde in de film A League of Their Own, samen met de Amerikaanse acteur Tom Hanks en comédienne Rosie O'Donnell. In 1994 verscheen haar album Bedtime Stories. Ze trad ook op in de film Evita, die zeer succesvol was en bracht een soundtrack-album uit met dezelfde naam. Ze ontving ook de Golden Globe voor Beste Actrice. Haar album Ray of Light uit 1998 wordt beschouwd als een meesterwerk en verkocht wereldwijd meer dan 18 miljoen exemplaren. Enkele van haar bekendste en meest klassieke nummers uit de jaren '90 zijn Vogue, This Used to Be My Playground, Erotica, Take a Bow, Don't Cry for Me Argentina, You Must Love Me, Frozen en Ray of Light.


 

2000-10: Muziek, Amerikaans leven, Bekentenissen op een dansvloer en Hard Candy

In 2000 verkocht haar album Music wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren, geholpen door de wereldwijde hit met dezelfde naam. Music werd haar twaalfde nummer één op de Billboard Hot 100. Ze bracht ook een succesvol greatest hits-album uit, getiteld GHV2. Madonna acteerde in de film The Next Best Thing, samen met Swept Away, die slechte kritieken kreeg. Op 22 oktober 2002 werd de single Die Another Day uitgebracht. De videoclip voor de single was de op één na duurste videoclip ooit gemaakt. De single bereikte de eerste plaats in verschillende landen. Haar album uit 2003, American Life, bereikte de eerste plaats in vele landen, maar het werd door sommigen bekritiseerd, omdat het tegen de oorlog in Irak was en er werden 5 miljoen exemplaren van verkocht. In 2005 werden van haar album Confessions on a Dance Floor, geholpen door de singles Hung Up en Sorry die in 45 landen op nummer 1 kwamen, 12 miljoen exemplaren verkocht. In 2008 bracht ze haar album Hard Candy uit, dat in bijna elk land ter wereld op #1 kwam en waarvan wereldwijd meer dan 4 miljoen exemplaren werden verkocht. De eerste single van het album, 4 Minutes, werd gezongen door Justin Timberlake.


 

2011-heden: W.E., MDNA, Rebel Heart, en Madame X

In 2011 verscheen W.E. , de tweede film van Madonna. Het kreeg slechte recensies.

Madonna trad op tijdens de 46e Super Bowl op 5 februari 2012. In april van dat jaar bracht ze haar twaalfde album MDNA uit. Het album debuteerde op nummer één in de US Billboard 200 album chart. De in Trinidad geboren Amerikaanse rapper Nicki Minaj was te horen op de lead single, Give Me All Your Luvin', die de top tien in de Verenigde Staten en nummer één in Canada bereikte. Minaj rapt ook op de albumtrack I Don't Give A.

Madonna's dertiende studioalbum, Rebel Heart, werd uitgebracht in maart 2015. Het bevatte de singles Living For Love en Bitch I'm Madonna met frequente medewerkster Nicki Minaj. De Rebel Heart World Tour bracht 169,8 miljoen dollar op.

Haar veertiende studioalbum, Madame X, werd uitgebracht op 14 juni 2019, en werd haar negende nummer één album in de VS. Het bevatte samenwerkingen met Maluma, Quavo, Swae Lee & Anitta. Er zijn tot nu toe 90.000 exemplaren van verkocht in de VS. Ze gaat op een theatre-only tour om het te promoten.


 

Tours

Haar tournees in de jaren 80 ("Who's That Girl Tour", "Blond Ambition Tour", enz.) waren zeer succesvol. Haar 1993 "The Girlie Show Tour" was zeer controversieel - sommigen vonden het slecht - maar was een groot succes. De "Drowned World Tour" en de "Re-Invention World Tour" waren de meest succesvolle tournees van hun jaren. De "Confessions Tour" was zeer succesvol en de "Sticky & Sweet Tour," met meer dan $408 miljoen verdiend, werd de meest succesvolle tour aller tijden voor een soloartiest.

  • The Virgin Tour (1985) (alleen VS): de tournee bracht 33 miljoen dollar op.
  • Who's That Girl World Tour (1987): de tour bracht 25 miljoen dollar op.
  • Blond Ambition Tour (1990): de tournee bracht 60 miljoen dollar op.
  • The Girlie Show World Tour (1993): de tournee bracht 70 miljoen dollar op.
  • Drowned World Tour (2001): de tournee bracht 75 miljoen dollar op.
  • Re-Invention World Tour (2004): de tournee bracht 125 miljoen dollar op.
  • Confessions Tour (2006): de tournee bracht $194 miljoen op.
  • Sticky & Sweet Tour (2008-2009): de tournee bracht 408 miljoen dollar op.
  • MDNA Tour (2012): de tournee bracht 302 miljoen dollar op.
  • Rebel Heart Tour (2015)
  • Madame X Tour (2019)

 

Discografie

  • Madonna (1983): 10 miljoen verkochte exemplaren.
  • Like a Virgin (1984): 21 miljoen verkochte exemplaren.
  • True Blue (1986): 25 miljoen verkochte exemplaren.
  • Like a Prayer (1989): 15 miljoen verkochte exemplaren.
  • Erotica (1992): 5 miljoen verkochte exemplaren.
  • Bedtime Stories (1994): 7 miljoen verkochte exemplaren.
  • Ray of Light (1998): 18 miljoen verkochte exemplaren.
  • Music (2000): 15 miljoen verkochte exemplaren.
  • American Life (2003): 4 miljoen verkochte exemplaren.
  • Confessions on a Dance Floor (2005): 12 miljoen verkochte exemplaren.
  • Hard Candy (2008): 4 miljoen verkochte exemplaren.
  • MDNA (2012): 2 miljoen verkochte exemplaren.
  • Rebel Heart (2015)
  • Madame X (2019)

Madonna heeft 12 nummers op nummer 1 in de Billboard Hot 100 gehad. Dit zijn:

  1. Als een maagd
  2. Gek op jou
  3. Leef om te vertellen
  4. Papa preekt niet
  5. Open uw hart
  6. Wie is dat meisje?
  7. Als een gebed
  8. Vogue
  9. Rechtvaardig mijn liefde
  10. Dit was vroeger mijn speelterrein
  11. Maak een buiging
  12. Muziek

 

Persoonlijk leven

Madonna is de derde van zes broers en zussen en werd genoemd naar haar moeder, Madonna Fortin, die overleed aan borstkanker toen Madonna nog maar vijf jaar oud was.

Beide huwelijken van Madonna eindigden in een scheiding. Ze was getrouwd met Sean Penn van 1985 tot 1989 en met Guy Ritchie van 2000 tot 2008. Ze heeft een dochter, Lourdes (geboren in 1996), en een zoon, Rocco (geboren in 2000). Ze adopteerde een zoon uit Malawi, David Banda, en een dochter, Mercy.

In februari 2017 werd bekend dat zij nog twee kinderen uit Malawi had geadopteerd, een tweeling Esther en Stella.

 

Vragen en antwoorden

V: Wat is de volledige naam van Madonna?
A: Madonna Louise Ciccone.

V: Waar is Madonna geboren?
A: Madonna is geboren in Bay City, Michigan.

V: Wanneer is zij naar New York City verhuisd?
A: Ze verhuisde in 1977 naar New York City.

V: Hoeveel platen heeft zij wereldwijd verkocht?
A: Ze heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen platen verkocht.

V: Wat zijn enkele van haar beroemdste albums?
A: Enkele van haar bekendste albums zijn Like a Virgin, True Blue, Like a Prayer, Ray of Light en Confessions On a Dance-Floor.

V: Hoeveel Grammy awards heeft zij gewonnen?
A: Ze heeft zeven Grammy awards gewonnen.

V: Welke film leverde haar een Golden Globe Award op voor Beste Actrice in een Musical of Komedie? A: Evita (1996).

AlegsaOnline.com - 2020 / 2023 - License CC3