Roze Floyd

Pink Floyd was een Engelse rockband die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw beroemd werd. Ze traden meer dan 30 jaar op en hebben meer dan 200 miljoen (200.000.000) albums verkocht. Ze zijn beroemd om hun live shows en diepe muziek. De meeste van hun albums zijn conceptalbums, wat betekent dat elk nummer door een thema wordt gelinkt. Hun eerste album was The Piper at the Gates ofDawn, dat in 1967 werd uitgebracht. Hun laatste album is The Endless River, dat in november 2014 werd uitgebracht. De band is vernoemd naar de bluesartiesten Pink Anderson en Floyd Council door Syd Barrett, een van de oprichters van de band. In 2005 speelden ze op een concert genaamd Live Aid na 24 jaar niet samen te hebben gespeeld. De line-up was David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason en Richard Wright. Ze hebben een aantal zeer populaire albums gemaakt, waaronder The Dark Side of the Moon, dat in 1973 werd uitgebracht en The Wall, dat in 1979 werd uitgebracht. Na het overlijden van Richard Wright in 2008 heeft David Gilmour gezegd dat hij zich niet wil herenigen, ondanks dat Roger zei dat hij dat misschien wel zou willen. Men gelooft nu dat David Gilmour en Roger Waters vrienden zijn nadat ze lange tijd vijanden zijn geworden.

Vroege geschiedenis

Syd Barrett begon de groep, en speelde gitaar en zong in de band. Hij vertrok kort daarna, begin 1968, vanwege een psychische aandoening die werd verergerd door zwaar drugsgebruik. De andere mensen in de band waren Roger Waters (basgitaar en zang), David Gilmour (leadgitaar en zang), Richard Wright (keyboard en zang), en Nick Mason (drums). David Gilmour kwam in 1968 bij de band. Roger Waters stopte met de band in 1985.

Tijdens het grootste deel van hun carrière speelden ze een soort rockmuziek die door sommigen progressieve rock wordt genoemd.

Later

De oorspronkelijke leden van Pink Floyd ontmoetten elkaar in een architectuurcollege. De band begon als een bluesband. Later, onder leiding van Syd Barrett, speelden ze muziek die psychedelisch van stijl was. Nadat Barrett de band verliet, begonnen ze langere en meer gecompliceerde nummers te spelen, en te spelen op veel hogescholen en universiteiten. Al snel waren ze beroemd als studiomuzikanten die graag met muziek experimenteerden. Op het album Atom Heart Mother, uit 1970, gebruikten ze een fanfare en een koor.

Ze gebruikten veel dingen om hun concerten interessant te maken om naar te kijken. Ze hadden een rond filmscherm op het podium. Ze toonden video's op het scherm als ze speelden. Ze gebruikten ook verlichting en lasers op een veel chiquere manier dan veel bands doen. Ze hadden ook grote ballonpoppen. De meest bekende is in de vorm van een varken, dat voor het eerst op de cover van hun album, Animals, verscheen. Het varken is sindsdien een symbool geworden van Pink Floyd. Een ander symbool dat aan Pink Floyd doet denken is een prisma met licht dat er doorheen schijnt. Dit stond op de cover van Dark Side of the Moon, een van hun meest populaire albums. Het album werd uitgebracht in 1973, en bleef lange tijd in de hitlijsten staan. Miljoenen mensen kochten het.

Het album The Wall, opgenomen in 1979, was ook beroemd. Er werd een film van gemaakt, geregisseerd door Alan Parker, in 1982. Dat album is belangrijk voor de geschiedenis van de groep. Het gaat over de afstand die ze tussen hen en hun fans hebben. Het was het laatste album waar ze allemaal samen aan werkten voordat ze zich opsplitsten.

Roger Waters dwong Richard Wright in 1979 de band te verlaten, maar Wright kwam terug in 1987, nadat Waters was gestopt. Waters probeerde de andere leden aan te klagen zodat ze zichzelf niet Pink Floyd konden noemen zonder hem, maar dat lukte niet. Om deze en andere redenen was er veel woede en bitterheid tussen Waters en de andere leden van de band, vooral Gilmour.

Pink Floyd zonder Roger Waters

Het laatste album met nieuwe nummers dat Pink Floyd heeft uitgebracht heet The Division Bell. Het is gemaakt in 1994, toen Pink Floyd ook hun laatste concert tournee speelde. De allerlaatste keer dat Pink Floyd speelde was in 2005, als onderdeel van de Live 8 concerten voor het goede doel. Waters zong met de band voor het eerst sinds hij de band verliet. Het was een grote verrassing voor veel mensen die dachten dat Pink Floyd nooit meer samen zou spelen, zeker niet met Roger Waters.

Syd Barrett stierf in 2006 aan alvleesklierkanker. Richard Wright stierf in 2008 aan kanker.

In 2014 bracht Pink Floyd zijn eerste album in meer dan 20 jaar uit: The Endless River.


Discografie

  • De Piper bij de Poorten van de Dageraad (1967)
  • Een schotel vol geheimen (1968)
  • Meer (1969)
  • Ummagumma (studio & live album) (1969)
  • Atoomhart moeder (1970)
  • Bemoeienis (1971)
  • Verduisterd door Butts (1972)
  • Donkere kant van de maan (1973)
  • Wou dat je hier was (1975)
  • Dieren (1977)
  • De Muur (1979)
  • De Final Cut (1983)
  • A Momentary Lapse of Reason (1987)
  • Delicate Sound of Thunder (live-album) (1988)
  • De divisieklok (1994)
  • Pulse (live-album) (1995)
  • Is er iemand daarbuiten? - The Wall Live 1980-81 (live album) (2000)
  • De Eindeloze Rivier (2014)
Pink Floyd, 1973
Pink Floyd, 1973

AlegsaOnline.com - 2020 - Licencia CC3