De keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri) is een pinguïn die leeft op Antarctica. Het is de hoogste en zwaarste pinguïn. Het zijn de enige vogels die hun eieren op het ijs kunnen leggen.

Keizerspinguïns zijn de grootste van de 18 soorten pinguïns die tegenwoordig voorkomen, en een van de grootste van alle vogels. Keizerspinguïns zijn ongeveer 1,1 m hoog, wegen tot 45 kg en hebben een spanwijdte van 76 cm. Keizerspinguïns zijn zwart en wit zoals alle pinguïns, en de zijkanten van hun nek en borst zijn goudkleurig. Ze kunnen dieper duiken dan alle andere vogels, inclusief andere pinguïns. Keizerspinguïns zijn ook de grootste pinguïns ter wereld. Keizerspinguïns zijn de grootste van de 18 soorten pinguïns die tegenwoordig voorkomen en een van de grootste van alle vogels. Er zijn ongeveer 595.000 volwassen keizerspinguïns in Antarctica. Keizerspinguïns bouwen geen nesten, maar leggen hun eieren via hun poten op het ijs. Net als andere pinguïns springen keizerspinguïns tijdens het zwemmen in de lucht, wat bruinvissen wordt genoemd.