Fossa

De fossa (Cryptoprocta ferox) is een katachtig, vleesetend zoogdier dat endemisch is voor Madagaskar. Het is een lid van de Eupleridae, een familie van carnivoren die nauw verwant is aan de mangoestfamilie (Herpestidae).

De indeling ervan is controversieel omdat het op een kat lijkt. Echter, andere kenmerken suggereren een nauwe relatie met viverrids (de meeste civetkatten en hun familieleden). De classificatie heeft invloed gehad op de vraag hoe vaak zoogdier carnivoren Madagaskar hebben gekoloniseerd. Genetische studies tonen nu aan dat de fossa en alle andere Malagassische carnivoren nauw met elkaar verwant zijn: ze zijn een clade, de familie Eupleridae. Van carnivoren wordt nu gedacht dat ze het eiland ooit, zo'n 18 tot 20 miljoen jaar geleden, hebben gekoloniseerd.

De fossa is het grootste zoogdier carnivoor op het eiland Madagaskar en is vergeleken met een kleine poema. Volwassen dieren hebben een lengte van 70-80 cm (28-31 in) en wegen tussen 5,5 en 8,6 kg (12 en 19 lb). De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Hij heeft halftrekbare klauwen en flexibele enkels die het mogelijk maken om met het hoofd naar boven en beneden te klimmen in bomen, en ze kunnen van boom tot boom springen.

De soort is wijdverspreid, hoewel de populatiedichtheid meestal laag is. Hij komt alleen voor in beboste gebieden en jaagt overdag en 's nachts. Meer dan 50% van zijn dieet bestaat uit maki's, de endemische primaten van het eiland. Tenrecs, knaagdieren, hagedissen, vogels en andere dieren zijn ook prooi. De paring komt meestal voor in bomen op horizontale ledematen en kan enkele uren duren. De nesten variëren van één tot zes pups, die blind en tandeloos geboren worden. Zuigelingen spenen na 4,5 maanden en zijn na een jaar zelfstandig. De geslachtsrijpheid ligt rond de leeftijd van drie tot vier jaar en de levensverwachting in gevangenschap is 20 jaar. De fossa is door de International Union for Conservation of Nature vermeld als "Kwetsbaar". Het wordt over het algemeen gevreesd door de Malagassische bevolking en wordt vaak beschermd door hun taboe. De grootste bedreiging voor de soort is de vernietiging van de habitat.

AlegsaOnline.com - 2020 - License CC3