Lemuroidea

Maki's zijn primaten en halfapen (geen apen). Het woord "lemur" komt van het Latijnse woord lemures, wat "geesten" betekent. Maki's zijn verdeeld in acht families, met 15 geslachten en ongeveer 100 levende soorten. De classificatie van maki's is echter controversieel: het hangt ervan af welk soort concept wordt gebruikt. Maki is ook een geslacht in een van de families.

Maki's zijn alleen inheems op het eiland Madagaskar. Van daaruit zijn enkele soorten naar kleinere eilanden in de buurt gekomen, bijvoorbeeld de Comoren. Madagaskar maakte, net als Afrika en India, deel uit van het oude zuidelijke continent Gondwana.

Maki's wegen van 30g tot 10kg. Grotere soorten zijn allemaal uitgestorven sinds menselijke groepen naar Madagaskar zijn verhuisd. Meestal zijn de kleinere maki's 's nachts actief (nachtelijk), en de grotere waren overdag actief (overdag).

Maki's zijn bedreigde diersoorten omdat mensen hun leefgebied vernietigen en vroeger op ze jaagden, en dat misschien nog steeds doen.

Fysieke beschrijving

De meeste maki's zijn wit en zwart met een ringstaart. De grotere soorten zijn ongeveer 1,5 meter hoog en wegen ongeveer 2 tot 3,5 kilo. Ze bewegen zich rustig, meestal 's nachts, en laten soms griezelige jammerklachten horen, waarvan sommige mensen denken dat het de reden is dat ze hun naam hebben gekregen.

Voedingsgewoonten en leven

Maki's eten vooral fruit, bladeren en andere plantendelen. Ze leven in familiegroepen van 5 tot 42 leden die een troep wordt genoemd. Vrouwtjes zijn dominant en blijven levenslang in dezelfde troep. Mannetjes bewegen zich tussen de troepen. De dracht van het vrouwtje duurt vier tot vijf maanden, en ze hebben meestal een of twee baby's. Maki's moeders verplegen hun baby's tot ze ongeveer vier maanden oud zijn. Dan beginnen ze de baby's vast voedsel te geven, zoals fruit. Maki's brengen het grootste deel van hun tijd door in de bomen. Sommigen zijn grote luiers, die zich van boom tot boom slingeren.

Communicatie

Maki's communiceren met een verscheidenheid aan toetjes. Ze zullen ook berichten sturen met geuren (geuren). Als een maki een ander mannetje wil afschrikken, wrijft hij eerst zijn staart op de stinkende klieren onder zijn armen en zwaait dan met de staart in het gezicht van het andere mannetje. Dit worden "stankgevechten" genoemd.

Gerelateerde pagina's

  • Hertog Lemur Center

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3