Saruskraanvogel

De saruskraan (Grus antigone) is een grote niet-trekkende kraanvogel die in delen van het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië en Australië wordt aangetroffen. Het is de hoogste vliegende vogel, en kan tot 1,8 m hoog worden. Zijn spanwijdte kan tot 2,4 meter (8 ft) bedragen en zijn gewicht is 8,4 kg (18,5 lb). Hij leeft in open watergebieden.

De sarus kraanvogel is gemakkelijk te onderscheiden van andere kranen in de regio door zijn algehele grijze kleur en de contrasterende rode kop en bovenhals. Hij foerageert op moerassen en ondiepe moerassen voor wortels, knollen, insecten, schaaldieren en kleine gewervelde prooien. Net als andere kraanvogels vormen ze duurzame paren en houden ze territoria vast. Daar voeren ze territorium- en baltsvertoningen uit, waaronder luid trompetteren, sprongen en dansachtige bewegingen. In India zijn ze symbolen van trouw, en worden ze verondersteld te paren voor het leven, en het verlies van hun vrienden te verpesten, zelfs tot het punt dat ze verhongeren tot de dood.

Het belangrijkste broedseizoen is tijdens het regenseizoen, wanneer het paar een enorm nest "eiland" bouwt, een cirkelvormig platform van riet en grassen met een diameter van bijna twee meter en hoog genoeg om boven het ondiepe water te blijven dat het omringt.

Het aantal Sarus-kraanvogels is de afgelopen eeuw sterk gedaald. Geschat wordt dat de huidige bevolking een tiende of minder (misschien 2,5%) is van de aantallen die in de jaren 1850 bestonden. Het bolwerk van de soort is Rajasthan, India, waar het van oudsher vereerd wordt. Het leeft in waterrijke gebieden, en in landbouwgebieden dicht bij de mens. Elders is de soort in vele delen van zijn vroegere verspreidingsgebied geëlimineerd.

Grus antigone
Grus antigone


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3