David Attenborough

Sir David Frederick Attenborough OM CH CVO CBE FRS FZS FSA FRSGS (/ˈætənbrə/; geboren op 8 mei 1926) is een Britse naturalist en televisiepersoonlijkheid.

Attenborough werd geboren in Londen en groeide op in Leicester. Hij is een van de beroemdste naturalisten ter wereld. Hij presenteert vele programma's over de natuur, praat over het leven van dieren en heeft miljoenen mensen tegengehouden die onze oceanen vervuilen. Hij heeft vele prestigieuze prijzen en eervolle vermeldingen gewonnen. In 1980 won hij de BAFTA Academy Fellowship Award, een levenslange prestatieprijs. Hij is een jongere broer van regisseur, producent en acteur Richard Attenborough.

Hij is de enige die BAFTA's heeft gewonnen voor programma's in zwart-wit, kleur, HD, 3D en 4K.



Filmografie

  • Leven op aarde (1979)
  • De levende planeet (1984)
  • De Proeven van het Leven (1990)
  • Leven in de vriezer (1993)
  • Het privéleven van planten (1995)
  • Het leven van de vogels (1998)
  • Het leven van zoogdieren (2002)
  • Leven in de ondergroei (2005)
  • Leven in koud bloed (2008)
  • David Attenborough's Life Stories (2009)
  • David Attenborough's New Life Stories (2011)
  • Getrokken uit het paradijs: De ontdekking, kunst en natuurgeschiedenis van de Paradijsvogels (2012) - met Errol Fuller
  • Planeet Aarde II (2016)



Soort genoemd ter ere van Attenborough

Minstens vijftien soorten en geslachten, zowel levende als uitgestorven, zijn genoemd ter ere van Attenborough.

Planten

De planten die naar hem zijn vernoemd zijn onder andere

  • een havikskruid (Hieracium attenboroughianum) ontdekt in de Brecon Beacons,
  • een soort Ecuadoraanse bloeiende boom (Blakea attenboroughi),
  • een van 's werelds grootste vleesetende planten (Nepenthes attenboroughii),
  • een geslacht van bloeiende planten (Sirdavidia).

Geleedpotigen

Geleedpotigen genoemd naar Attenborough zijn onder andere

  • een vlinder, Attenborough's zwartogige sater (Euptychia attenboroughi),
  • een libel, Attenborough's pintail, (Acisoma attenboroughi),
  • de millimeter lange goblinspin Prethopalpus attenboroughi,
  • een Indonesische vliegende snuitkever (Trigonopterus attenboroughi), en
  • een Madagaskische spookgarnaal (Ctenocheloides attenboroughi).

Levende gewervelde dieren

Gewervelde dieren zijn ook vernoemd naar Attenborough, waaronder de

Fossielen

  • In 1993 werd ontdekt dat het Mesozoïsche reptiel Plesiosaurus conybeari geen soort Plesiosaurus was. De paleontoloog Robert Bakker hernoemde de soort Attenborosaurus conybeari.
  • Een gefossiliseerde pantservis die in 2008 in West-Australië werd ontdekt, kreeg de naam Materpiscis attenboroughi, nadat Attenborough op de site had gefilmd en het wetenschappelijke belang ervan in het leven op aarde had benadrukt. Het Materpiscis-fossiel wordt verondersteld het vroegste organisme te zijn dat in staat is tot interne bevruchting.
  • Een miniatuur buideldier leeuw, Microleo attenboroughi, werd in 2016 naar hem vernoemd.
  • De fossiele sprinkhaan Electrotettix attenboroughi is vernoemd naar Attenborough.
  • In maart 2017 werd een 430 miljoen jaar oud klein schaaldier naar hem vernoemd.



Sirdavidia solannona
Sirdavidia solannona

Trigonopterus attenboroughi
Trigonopterus attenboroughi

Meningen over de bevolking

In 2012 werd Attenborough geciteerd als zeggend dat de planeet altijd voor zichzelf heeft gezorgd en dat ook zal blijven doen, maar:

Wat hem het meest verontrust over de toekomst van de natuurlijke wereld is dat mensen er geen contact mee hebben ... meer dan de helft van de wereld is verstedelijkt; sommige mensen zien geen echt ding behalve een rat of een duif ... ecosystemen zijn ongelooflijk complex en je rommelt er op eigen risico mee".

Toen David Attenborough zijn carrière begon, in 1950, werd de menselijke bevolking van de aarde gemeten op slechts 2,5 miljard mensen ... in 2012 zei hij:

"We kunnen het probleem niet blijven ontkennen. De mensen hebben de kwestie van de duurzaamheid van de bevolking terzijde geschoven en niet overwogen omdat het te onhandig, gênant en moeilijk is. Maar we moeten er wel over praten".

In januari 2013, toen hij werd geïnterviewd door Radio Times, zei hij:

"We zijn een plaag op de Aarde. Het komt thuis om te roesten in de komende 50 jaar of zo. Het is niet alleen de klimaatverandering; het is pure ruimte, plekken om voedsel te verbouwen voor deze enorme horde. Of we beperken onze bevolkingsgroei of de natuurlijke wereld doet het voor ons, en de natuurlijke wereld doet het nu voor ons".

In een Daily Telegraph interview in september 2013 zei hij:

"Wat zijn al deze hongersnoodgevallen in Ethiopië? Waar gaan ze over?" / "Ze gaan over te veel mensen voor te weinig land. Daar gaat het om. En we verblinden onszelf. We zeggen, laat de Verenigde Naties ze zakken met meel sturen. Dat is barmy".




AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3