Westelijke grijze reuzenkangoeroe

De grijze westelijke kangoeroe (Macropus fuliginosus) is een grote en zeer algemene kangoeroe of macropode. Hij leeft in het hele zuidelijke deel van Australië. Hij leeft van iets ten zuiden van Shark Bay in West-Australië tot in het westen van Victoria. In Zuid-Australië leven ze langs de kust. Ze leven ook in het Murray-Darling Basin in New South Wales en Queensland. De ondersoort op Kangaroo Island, Zuid-Australië, wordt de Kangaroo Island-kangoeroe genoemd.



Beschrijving

De grijze westkangoeroe is een van de grootste kangoeroes. Hij weegt 28-54 kg en heeft een lengte van 0,84-1,1 m met een staart van 80-100 cm, en is ongeveer 1,3 m groot. Hij heeft sexuele dimorfie waarbij het mannetje tot tweemaal zo groot is als het vrouwtje. Hij heeft een dikke, grove pels met een kleur variërend van lichtgrijs tot bruin. Zijn keel, borst en buik zijn lichter van kleur. Hij voedt zich 's nachts, hoofdzakelijk met grassen, maar ook met bladhoudende struiken en lage bomen. Hij heeft als bijnaam Stinkerd omdat volwassen mannetjes een kerrieachtige geur hebben.

De kangoeroe leeft in groepen van maximaal 15. De mannetjes strijden om de vrouwtjes tijdens het broedseizoen. Tijdens deze "bokswedstrijden" slaan ze de armen in elkaar en proberen elkaar omver te duwen. Gewoonlijk paart alleen het sterkste mannetje van de groep. De draagtijd is 30-31 dagen. Na de geboorte hecht de kleine baby Joey zich gedurende negen maanden vast aan de speen in de buidel van het vrouwtje. Nadat hij uit de buidel is gekomen, blijft hij nog ongeveer negen maanden melk drinken uit de buidel van de moeder.



Classificatie

De grijze westkat was al lang bekend bij de Aboriginals van Australië, maar voor de Europeanen was hij gedurende bijna 200 jaar het middelpunt van heel wat, soms komische, taxonomische verwarring. De soort werd voor het eerst opgemerkt door Europese kolonisten toen de grote ontdekkingsreiziger Matthew Flinders in 1802 op Kangaroo Island aan land ging. Flinders schoot er een aantal voor voedsel, maar nam aan dat het oostelijke grijze kangoeroes waren. In 1803 vingen Franse ontdekkingsreizigers een aantal Western Greys van Kangaroo Island en verscheepten ze naar Parijs, waar ze enkele jaren in de zoölogische tuinen verbleven. Uiteindelijk erkenden onderzoekers van het Parijse Museum voor Natuurlijke Historie dat deze dieren inderdaad verschillend waren en beschreven zij de soort formeel als Macropus fuliginosus in 1817. Helaas werd de soort, om nog steeds onduidelijke redenen, beschreven als inheems in Tasmanië.

Daar bleef de zaak meer dan 100 jaar rusten, en pas in 1917 realiseerden onderzoekers zich dat de "boskangoeroe" van Tasmanië in feite Macropus giganteus was, dezelfde grijze westkangoeroe die wijdverbreid was, en nog steeds is, in het meer vruchtbare zuidoostelijke deel van het vasteland. Tegen 1971 was men het erover eens dat de soort van Kangaroo Island dezelfde was als de kangoeroes van zuidelijk West-Australië, en dat deze populatie zich ook over een groot deel van het oostelijk deel van het continent uitstrekte. Een tijd lang werden drie ondersoorten beschreven, twee op het vasteland en één op Kangoeroe-eiland. Uiteindelijk, in het begin van de jaren negentig, ontstond de huidige opvatting.



Ondersoort

Er zijn twee ondersoorten van de westelijke grijze: Macropus fuliginosus fuliginosus, die op Kangoeroe-eiland leeft, en Macropus fuliginosus melanops, die een reeks van verschillende soorten heeft die geleidelijk van west naar oost overgaan.

De westelijke grijze soort komt niet voor in het tropische noorden of het vruchtbare zuidoosten van Australië. De Oostgrijze soort komt niet voor over de grens tussen NSW en Zuid-Australië, maar beide soorten komen veel voor in het Murray-Darlingbekken. Ze kruisen in het wild nooit met elkaar, hoewel in gevangenschap hybriden tussen Oostgrijze vrouwtjes en Westgrijze mannetjes zijn gekweekt.

De grijze westelijke kangoeroe wordt ook wel de zwartgezichtenkangoeroe, mallee-kangoeroe, roetkangoeroe en carno-kangoeroe genoemd.



Westelijke grijze kangoeroe en Joey
Westelijke grijze kangoeroe en Joey


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3