Wallichs fazant

De Cheer Pheasant, (Catreus wallichii), ook bekend als Wallich's Pheasant (in Nepal: "Kahir", "Chihir") is een kwetsbare soort van de fazantenfamilie, Phasianidae. Het is het enige lid van het geslacht Catreus.

De soort werd door de Engelse zoöloog Thomas Hardwicke in 1827 Phasianus wallichi genoemd; hij vernoemde hem naar de Deense botanicus Nathaniel Wallich. Later werd de naam veranderd in de huidige naam door de Engelse ornitholoog John Gould.

Beschrijving

De Cheer fazant mist de kleur en schittering van de meeste fazanten. Het mannetje heeft een bruingeel verenkleed met zwarte aftekeningen en een lange grijze kuif; de huid van het gezicht is rood. Zijn lange staart is overwegend grijs en bruin, en heeft 18 veren, iets wat deze fazant onderscheidt van soortgelijke soorten.

Het vrouwtje is kleiner dan het mannetje, iets doffer van verenkleed en zwaarder getekend, met minder rode gezichtshuid, een kortere kuif en zonder de sporen van het mannetje.

Kop van Cheer fazant in Kyoto Zoo, Japan
Kop van Cheer fazant in Kyoto Zoo, Japan

Distributie

De Cheer fazant is endemisch in de westelijke Himalaya; hij komt voor in de hooglanden en scrublands (een plaats waar kleine struiken overvloedig aanwezig zijn evenals kleine kruidachtige planten, zonder bomen) van de zuidelijke uitlopers, meestal van 1.455 tot 3.050 m (4.774 tot 10.007 ft) van de westelijke Himalaya, van Noord-Pakistan, door Kashmir, Himachal Pradesh en Uttaranchal, India, naar het oosten tot centraal Nepal.

Bij onderzoeken in 1981 en 2003 in het Dhorpatan-gebied in westelijk Nepal werd vastgesteld dat de vogels op 70 plaatsen werden gehoord, wat erop wijst dat er veel vogels in dit gebied voorkomen (ongeveer 200 vogels). Bij een ander onderzoek in 2010 werd Cheer pheasant waargenomen op 21 roepplaatsen in het district Kullu van Himachal Pradesh.

Vrolijk fazantenpaar uit Himalaya, India
Vrolijk fazantenpaar uit Himalaya, India

Biologie en sociaal gedrag

Deze fazanten zijn een groot deel van het jaar tamelijk kuddedieren (groepen van vijf tot vijftien vogels), maar vormen monogame paren tijdens het broedseizoen van eind april tot juni. Ze broeden 's zomers op steile kliffen en het aantal eieren in een nest is relatief groot; meestal liggen er tien tot elf eieren in elk nest, maar in sommige gevallen zijn het er wel veertien.

De Cheer fazanten halen het grootste deel van hun voedsel uit de grond, gravend met zijn krachtige snavels; ze eten wortels, knollen, bollen, zaden, insecten en andere kleine dieren. Ze zoeken vooral 's morgens en 's avonds naar voedsel en lopen daarbij in paren of soms in familiegroepen.

Bij studies in de bovenloop van de Beas-vallei werd vastgesteld dat de Cheer-fazanten gevoelig waren voor de aanwezigheid van mensen.

Behoud

Als gevolg van het voortdurende verlies van habitats, de geringe omvang van de populatie en de jacht in sommige gebieden wordt de Cheer fazant op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de IUCN als Kwetsbaar aangemerkt. Hij is opgenomen in Bijlage I van CITES. De Cheer fazant is wettelijk beschermd in Nepal en India, en komt voor in ten minste 12 beschermde gebieden in Himachal Pradesh, drie in Uttar Pradesh en drie in Nepal.

Pogingen om in gevangenschap gefokte Cheer-fazanten in Pakistan te herintroduceren zijn mislukt.

Galerij

·        

Catreus wallichi, inVogels
van Azië

·        

Catreus wallichii
(Wallich's fazant)

·        

Fazant bij Sudeley Castle, Engeland


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3