1990 FIFA Wereldbeker

Het wereldkampioenschap voetbal 1990 was een voetbalevenement dat van 8 juni tot 8 juli 1990 in Italië werd gehouden. Er namen 24 teams uit vele landen aan deel. Duitsland won de trofee door in de finale Argentinië te verslaan.

De 1990 FIFA World Cup had het laagste aantal doelpunten en er werden 16 rode kaarten uitgedeeld. Toch was de 1990 FIFA World Cup een van de meest bekeken sportevenementen aller tijden. Dit was ook het laatste WK dat 2 punten had voor een overwinning in de groepsfase.

Kwalificatie

24 teams kwalificeerden zich voor het WK 1990. Costa Rica, de Republiek Ierland en de Verenigde Arabische Emiraten kwalificeerden zich voor het eerst.

5

Groepsfase (1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986)

Groep A

Gastland Italië won Groep A met een record van 100 procent. Ze versloegen Oostenrijk met 1-0 dankzij invaller Salvatore 'Totò' Schillaci, die nog maar één interland had gespeeld maar tijdens het toernooi een ster zou worden. Een tweede 1-0 overwinning volgde tegen een team van de Verenigde Staten dat al met 5-1 was verslagen door Tsjecho-Slowakije. De Tsjecho-Slowaken eindigden als tweede in de groep, terwijl het eerste optreden van de VS in een WK-finale sinds 1950 eindigde met drie opeenvolgende nederlagen.

Groep B

Kameroen heeft regerend kampioen Argentinië verslagen. Ondanks dat het Afrikaanse team de wedstrijd met slechts negen man eindigde, hield het stand voor een schokkende 1-0 overwinning, met contrasterende lotgevallen voor de gebroeders Biyik: François Omam scoorde het winnende doelpunt, kort nadat Andre Kana wegens een zware overtreding van het veld was gestuurd. In hun tweede wedstrijd was de introductie van Roger Milla de katalysator voor een 2-1 overwinning op Roemenië, waarbij Milla twee keer scoorde vanaf de bank (waardoor hij de oudste doelpuntenmaker van het toernooi werd). Kameroen was verzekerd van promotie, maar leed in hun laatste groepswedstrijd een 4-0 nederlaag tegen de Sovjet-Unie (in wat hun laatste WK zou zijn door de ontbinding van de Sovjet-Unie), die na opeenvolgende 2-0 nederlagen op doelsaldo in het toernooi probeerde te blijven. Een 1-1 gelijkspel tussen Roemenië en Argentinië zorgde ervoor dat beiden doorgingen, de laatste als een van de beste derde geplaatste teams.

Groep C

Costa Rica versloeg Schotland met 1-0 in hun eerste wedstrijd, verloor met 1-0 van Brazilië in hun tweede wedstrijd en versloeg Zweden met 2-1 om een plaats in de tweede ronde op te eisen. Brazilië pakte de maximale punten uit de groep. Ze begonnen met een 2-1 overwinning op Zweden en versloegen vervolgens zowel Costa Rica als Schotland met 1-0. De 2-1 overwinning van Schotland op Zweden was niet genoeg om hen te behoeden voor een vroege thuiskomst als een van de twee laagst geklasseerde teams.

Groep D

Groep D telde de meeste doelpunten van alle groepen, mede door de defensieve tekortkomingen van een team van de Verenigde Arabische Emiraten dat met 2-0 verloor van Colombia, met 5-1 van West-Duitsland en met 4-1 van Joegoslavië. West-Duitsland stond bovenaan in de groep na een 4-1 openingsoverwinning op groepswinnaar Joegoslavië.

Groep E

De winnaars van Groep E waren Spanje, voor wie Michel een hattrick sloeg door Zuid-Korea met 3-1 te verslaan in een ongeslagen groepscampagne. België won zijn eerste twee wedstrijden tegen Zuid-Korea en Uruguay om zijn vooruitgang te waarborgen; Uruguay ging door naar de tweede ronde door in blessuretijd te winnen van Zuid-Korea, waardoor het als zwakste van de derde geplaatste ploegen in het toernooi bleef.

Groep F

In groep F zaten Nederland, Engeland, de Republiek Ierland en Egypte. In de zes groepswedstrijden wist geen enkel team meer dan één keer te scoren. Engeland versloeg Egypte met 1-0, dankzij een doelpunt in de 64e minuut van Mark Wright - en dat was genoeg om de groep te winnen.

2

De Republiek Ierland en Nederland eindigden met identieke records. Omdat beide teams verzekerd waren van vooruitgang, werden ze door loting verdeeld om de tweede en derde plaats te bepalen.

Knock-out stadium

Aan de knock-outfase namen de 16 teams deel die zich hadden gekwalificeerd voor de groepsfase van het toernooi. Er waren vier wedstrijdrondes, waarbij in elke ronde de helft van de teams die aan die ronde deelnamen werd uitgeschakeld. De opeenvolgende rondes waren: ronde van 16, kwartfinales, halve finales, finale. Er was ook een play-off om de derde/vierde plaats te bepalen. Voor elke wedstrijd in de knock-outfase werd een gelijkspel na 90 minuten gevolgd door 30 minuten extra tijd; als de scores nog steeds gelijk waren, volgde een penalty shoot-out (ten minste vijf penalty's elk, en meer indien nodig) om te bepalen wie doorging naar de volgende ronde. Scores na extra tijd worden aangegeven met (aet), en penalty's worden aangegeven met (p).

0

In twee van de wedstrijden - Argentinië tegen Brazilië en Italië tegen Uruguay - stonden voormalige kampioenslanden tegenover elkaar, en West-Duitsland ontmoette Nederland in een rematch van de WK-finale van 1974.

De Zuid-Amerikaanse wedstrijd werd voor Argentinië gewonnen door een doelpunt van Claudio Caniggia met nog 10 minuten te gaan na een run door de Braziliaanse verdediging van Diego Maradona en een uitstekende prestatie van hun doelman Sergio Goycochea. Later zou blijken dat Branco tijdens de rust water met kalmeringsmiddelen aangeboden had gekregen van Maradona en Ricardo Giusti, om hem in de tweede helft af te remmen. Branco werd aanvankelijk door de pers in diskrediet gebracht, maar zou jaren later publiekelijk gelijk krijgen, toen Maradona het voorval opbiechtte in een tv-programma in Argentinië. Italië versloeg Uruguay met 2-0 na een sterke tweede helft, dankzij een doelpunt van Schillaci en Aldo Serena.

De wedstrijd tussen West-Duitsland en Nederland vond plaats in Milaan, en aan beide zijden speelden verschillende opvallende spelers van de twee Milanese clubs mee (de Duitsers Andreas Brehme, Lothar Matthäus en Jürgen Klinsmann voor Internazionale, en de Nederlanders Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard voor Milan). Na 22 minuten werden Rudi Völler en Rijkaard beiden uit het veld gestuurd, nadat een aantal incidenten (waaronder Rijkaard die op Völler spuugde) tussen de twee spelers de Argentijnse scheidsrechter geen andere keuze liet dan hen beiden uit het veld te sturen. Terwijl de spelers samen van het veld liepen, spuugde Rijkaard een tweede keer op Völler. Vroeg in de tweede helft zette Jürgen Klinsmann de West-Duitsers op voorsprong en Andreas Brehme voegde daar met nog acht minuten te gaan een tweede aan toe. Een penalty van Ronald Koeman voor Nederland in de 89e minuut verkleinde de stand tot 2-1, maar de Duitsers zagen de wedstrijd uit om zich te revancheren voor hun nederlaag tegen Oranje op het vorige EK.

Ondertussen gingen de heldendaden van Kameroen en Roger Milla door in het duel met Colombia. Milla werd als invaller in de tweede helft ingebracht, toen de wedstrijd nog niet was beslist. Drie minuten later scoorde hij een tweede, nadat de Colombiaanse doelman René Higuita door Milla uit zijn doel was verdreven. Hoewel de achterstand al snel was teruggebracht tot 2-1, hield Kameroen stand en werd het eerste Afrikaanse team ooit dat de kwartfinales van het WK bereikte. Costa Rica werd met 4-1 verslagen door Tsjecho-Slowakije, voor wie Tomáš Skuhravý de tweede en laatste hattrick van het toernooi scoorde.

Het duel van de Republiek Ierland met Roemenië bleef na extra tijd doelpuntloos en de Ieren wonnen met 5-4 op strafschoppen. David O'Leary maakte de strafschop die Ierland een plaats in de kwartfinale bezorgde. Ierland werd zo de eerste ploeg sinds Zweden in 1938 die de laatste acht bereikte op een WK-finale zonder een wedstrijd te winnen. Joegoslavië versloeg Spanje met 2-1 na extra tijd, waarbij Dragan Stojković beide Joegoslavische doelpunten voor zijn rekening nam. Engeland was de laatste kwalificatiewedstrijd tegen België, toen de zwiepende volley van middenvelder David Platt de patstelling doorbrak met de wedstrijd op het randje van een strafschoppenserie.

Kwartfinale

In de eerste wedstrijd van de laatste 8 speelden Argentinië en een Joegoslavische ploeg, die na een half uur met 10 man kwam te staan, een doelpuntloze patstelling uit. De titularissen bereikten de halve finales nadat ze de strafschoppenserie met 3-2 hadden gewonnen, ondanks dat Maradona zijn strafschop gered zag worden. Een tweede Argentijnse misser (van Pedro Troglio) leek hen te elimineren, totdat doelman Sergio Goycochea - die speelde omdat eerste keus Nery Pumpido zijn been brak tijdens de groepsfase - zijn ploeg redde door de laatste twee strafschoppen van de Joegoslaven te stoppen.

Aan de WK-race van de Republiek Ierland kwam een einde door één doelpunt van Schillaci in de eerste helft van hun kwartfinale met gastland Italië. West-Duitsland versloeg Tsjecho-Slowakije met een strafschop van Lothar Matthäus in de 25e minuut.

De meest intrigerende wedstrijd van de kwartfinales was die tussen Engeland en Kameroen. Afgezien van al het andere was het de enige kwartfinale die meer dan één doelpunt opleverde. Ondanks de heldendaden van Kameroen eerder in het toernooi, zette David Platt Engeland in de 25e minuut op voorsprong. In de rust werd Milla ingebracht. In de tweede helft werd de wedstrijd in vijf minuten tijd op zijn kop gezet: eerst kreeg Kameroen een penalty toegewezen waaruit Emmanuel Kunde de gelijkmaker scoorde; vervolgens zette Eugene Ekeke in de 65e minuut Kameroen op voorsprong. Kameroen kwam tot op acht minuten van het bereiken van de halve finale voordat het een strafschop tegen kreeg, die door Gary Lineker werd omgezet. Halverwege de extra tijd kreeg Engeland nog een penalty, en Lineker scoorde opnieuw vanaf de stip. Engeland was voor het eerst in 24 jaar door naar de halve finales.

LinekerGoal 83' (pen. ), 105' (pen. )

In de eerste halve finale stonden het gastland Italië en wereldkampioen Argentinië tegenover elkaar in Napels. Toto' Schillaci scoorde opnieuw om Italië in de 17e minuut op voorsprong te zetten, maar Claudio Cannigia maakte halverwege de tweede helft gelijk en doorbrak daarmee Walter Zenga's 'clean sheet' van het hele toernooi. Er vielen geen doelpunten meer in de 90 minuten of in de extra tijd, ondanks het feit dat Maradona (die toen voor Napels in de Serie A speelde) een sprankje magie toonde, maar er was wel een zending: Ricardo Giusti van Argentinië kreeg de rode kaart in de 13e minuut van de extra tijd. Argentinië ging door op strafschoppen en won de shoot-out met 4-3 na nog meer heldendaden van Goycochea.

De halve finale tussen West-Duitsland en Engeland in het thuisstadion van Juventus in Turijn was bij rust doelpuntloos. Toen, in de 60e minuut, werd een schot van Andreas Brehme door Paul Parker in zijn eigen net afgeketst. Engeland maakte met nog 10 minuten te gaan gelijk, Gary Lineker was de doelpuntenmaker. De wedstrijd eindigde in 1-1. De extra tijd leverde meer kansen op en Klinsmann was schuldig aan twee opvallende missers, terwijl beide partijen een paal troffen. Voor Engeland werd nog een doelpunt van Platt afgekeurd wegens buitenspel. De wedstrijd ging over in strafschoppen en West-Duitsland won met 4-3.