Olifanten

Olifanten zijn de grootste levende landzoogdieren. De grootste olifant die ooit is geschoten, was een olifant in Angola, 1974. Hij woog 13,5 ton en was 1 meter lang. Hun huidskleur is grijs.

Bij de geboorte weegt een olifantenkalf soms wel 100 kg (225 pounds). De baby ontwikkelt zich 20 tot 22 maanden in zijn moeder. Geen enkel ander landdier doet er zo lang over om zich te ontwikkelen voor de geboorte.

In het wild hebben olifanten sterke familiebanden. Hun manier van doen tegenover andere olifanten is voor mensen moeilijk te begrijpen. Ze "praten" met elkaar met zeer lage geluiden. De meeste geluiden van olifanten zijn zo laag dat mensen ze niet kunnen horen. Maar olifanten kunnen deze geluiden ver weg horen. Olifanten hebben een sterke, leerachtige huid om zich te beschermen.

De Afrikaanse olifant, Loxodonta africana, in Luanga National Park, Zambia
De Afrikaanse olifant, Loxodonta africana, in Luanga National Park, Zambia

De Afrikaanse olifant, Loxodonta africana, in Luanga National Park, Zambia
De Afrikaanse olifant, Loxodonta africana, in Luanga National Park, Zambia

Fysieke beschrijving

Er zijn twee levende geslachten olifanten. Dit zijn de Afrikaanse Loxodonta africanus, en de Aziatische olifanten Elephas maximus.

Koffer

Het meest opvallende deel van een olifant is de slurf. De slurf is een zeer lange neus, gemaakt van de bovenlip. Een olifant gebruikt zijn slurf om voorwerpen, zoals voedsel, te grijpen. Hoewel de rest van de huid van een olifant sterk en dik is, is zijn slurf zeer zacht en gevoelig. Olifanten mijden Acaciabomen met symbiotische mieren, omdat die de binnenkant van de slurf van een olifant kunnen bijten.

Tanden

Olifanten hebben ook slagtanden. Slagtanden zijn grote tanden die uit hun bovenkaak komen. Veel ivoor komt van olifantenslagtanden. Ivoorhandelaren hebben veel olifanten gedood, dus nu is de jacht illegaal. De slurf wordt ook gebruikt als hij trompettert. De olifant staat meestal stil, tilt zijn slurf op en blaast. Dit is een signaal naar andere olifanten en wilde dieren.

Afrikaanse olifanten zijn groter en hebben grotere oren. Het zijn grazers die nog vrij veel snuffelen: ze eten bladeren, takken en gras. Deze grote oren hebben veel aderen, die bloed door het hele lichaam vervoeren. Biologen denken dat het bloed dat door hun oren stroomt Afrikaanse olifanten helpt om af te koelen. Het weer in Afrika is warmer dan in Azië, dus is het voor olifanten moeilijk om koel te blijven. Afrikaanse vrouwtjesolifanten hebben slagtanden, maar Aziatische vrouwtjesolifanten niet. Afrikaanse olifanten hebben een lage plek in hun rug. Afrikaanse olifanten hebben twee "vingers" aan het eind van hun slurf, maar Aziatische olifanten hebben er maar één. Indische olifanten eten voornamelijk gras.

Gras verslijt hun tanden omdat het een hoge concentratie kiezelzuur heeft en zeer schurend is. Olifanten gebruiken hun tanden in volgorde, niet allemaal tegelijk. Dit betekent dat ze op elk moment maar één tand in elke kaak hebben, in totaal vier.

In totaal hebben ze 24 tanden: 12 voortanden, premolaren genoemd, en 12 achtertanden, molaren genoemd. Als de laatste kies is afgesleten, sterft de olifant omdat hij niet meer kan eten. Ze kunnen ongeveer 70 jaar oud worden. Maar in een dierentuin of circus kunnen mensen olifanten in leven houden door ze zacht voedsel te geven.

Sommige Afrikaanse olifanten leven op de savanne, terwijl andere in het bos leven. Tegenwoordig denken veel mensen dat dit verschillende soorten zijn. Wetenschappers noemden de bosgroep Loxodonta cyclotis en de savannegroep Loxodonta africanus.

Fysieke beschrijving

Er zijn twee levende geslachten olifanten. Dit zijn de Afrikaanse Loxodonta africanus, en de Aziatische olifanten Elephas maximus.

Koffer

Het meest opvallende deel van een olifant is de slurf. De slurf is een zeer lange neus, gemaakt van de bovenlip. Een olifant gebruikt zijn slurf om voorwerpen, zoals voedsel, te grijpen. Hoewel de rest van de huid van een olifant sterk en dik is, is zijn slurf zeer zacht en gevoelig. Olifanten mijden Acaciabomen met symbiotische mieren, omdat die de binnenkant van de slurf van een olifant kunnen bijten.

Tanden

Olifanten hebben ook slagtanden. Slagtanden zijn grote tanden die uit hun bovenkaak komen. Veel ivoor komt van olifantenslagtanden. Ivoorhandelaren hebben veel olifanten gedood, dus nu is de jacht illegaal. De slurf wordt ook gebruikt als hij trompettert. De olifant staat meestal stil, tilt zijn slurf op en blaast. Dit is een signaal naar andere olifanten en wilde dieren.

Afrikaanse olifanten zijn groter en hebben grotere oren. Het zijn grazers die nog vrij veel snuffelen: ze eten bladeren, takken en gras. Deze grote oren hebben veel aderen, die bloed door het hele lichaam vervoeren. Biologen denken dat het bloed dat door hun oren stroomt Afrikaanse olifanten helpt om af te koelen. Het weer in Afrika is warmer dan in Azië, dus is het voor olifanten moeilijk om koel te blijven. Afrikaanse vrouwtjesolifanten hebben slagtanden, maar Aziatische vrouwtjesolifanten niet. Afrikaanse olifanten hebben een lage plek in hun rug. Afrikaanse olifanten hebben twee "vingers" aan het eind van hun slurf, maar Aziatische olifanten hebben er maar één. Indische olifanten eten voornamelijk gras.

Gras verslijt hun tanden omdat het een hoge concentratie kiezelzuur heeft en zeer schurend is. Olifanten gebruiken hun tanden in volgorde, niet allemaal tegelijk. Dit betekent dat ze op elk moment maar één tand in elke kaak hebben, in totaal vier.

In totaal hebben ze 24 tanden: 12 voortanden, premolaren genoemd, en 12 achtertanden, molaren genoemd. Als de laatste kies is afgesleten, sterft de olifant omdat hij niet meer kan eten. Ze kunnen ongeveer 70 jaar oud worden. Maar in een dierentuin of circus kunnen mensen olifanten in leven houden door ze zacht voedsel te geven.

Sommige Afrikaanse olifanten leven op de savanne, terwijl andere in het bos leven. Tegenwoordig denken veel mensen dat dit verschillende soorten zijn. Wetenschappers noemden de bosgroep Loxodonta cyclotis en de savannegroep Loxodonta africanus.

Evolutie

Olifanten zijn verre verwanten van zeekoeien, die grote waterzoogdieren zijn. Vroege voorouders in het Paleoceen en Eoceen waren kleine, semi-aquatische dieren. Tegen het Mioceen ontwikkelden zich verschillende groepen van grote, hoofdzakelijk in het bos levende olifanten, de gomphotheres en deinotheres. Hun tanden vertonen weinig slijtage, wat wijst op een dieet van zachte, niet-korrelige, bosvegetatie.

Moderne olifanten - de eigenlijke familie Elephantidae - evolueerden uit gomforen toen het klimaat koeler en droger werd in het Plioceen en Pleistoceen. Hiertoe behoren de mammoet en de mastodont en ook de moderne olifant.

De gomforen hielden lang stand, en werden bejaagd door de moderne mens. Er was een verandering in de plantenrijkdom, door de afname van bossen en de uitbreiding van grasland. Dit bevoordeelde gespecialiseerde graseters boven generalistische eters. Deze verandering in het voedselaanbod was een van de factoren die de gomforen tot uitsterven dwongen in het late Pleistoceen in Zuid-Amerika. De overblijvende populatie is waarschijnlijk bezweken aan klimaatveranderingen en/of menselijke predatie rond de tijd van de Holocene rand.

Het kenmerkende van moderne olifanten (vooral Indische olifanten) is dat zij gras eten: het zijn in de eerste plaats grazers, en geen snuffelaars. Vergeleken met gomphotheres zijn de tanden van moderne olifanten heel anders.

Evolutie

Olifanten zijn verre verwanten van zeekoeien, die grote waterzoogdieren zijn. Vroege voorouders in het Paleoceen en Eoceen waren kleine, semi-aquatische dieren. Tegen het Mioceen ontwikkelden zich verschillende groepen van grote, hoofdzakelijk in het bos levende olifanten, de gomphotheres en deinotheres. Hun tanden vertonen weinig slijtage, wat wijst op een dieet van zachte, niet-korrelige, bosvegetatie.

Moderne olifanten - de eigenlijke familie Elephantidae - evolueerden uit gomforen toen het klimaat koeler en droger werd in het Plioceen en Pleistoceen. Hiertoe behoren de mammoet en de mastodont en ook de moderne olifant.

De gomforen hielden lang stand, en werden bejaagd door de moderne mens. Er was een verandering in de plantenrijkdom, door de afname van bossen en de uitbreiding van grasland. Dit bevoordeelde gespecialiseerde graseters boven generalistische eters. Deze verandering in het voedselaanbod was een van de factoren die de gomforen tot uitsterven dwongen in het late Pleistoceen in Zuid-Amerika. De overblijvende populatie is waarschijnlijk bezweken aan klimaatveranderingen en/of menselijke predatie rond de tijd van de Holocene rand.

Het kenmerkende van moderne olifanten (vooral Indische olifanten) is dat zij gras eten: het zijn in de eerste plaats grazers, en geen snuffelaars. Vergeleken met gomphotheres zijn de tanden van moderne olifanten heel anders.

Gebruikt

Mensen hebben olifanten voor verschillende dingen gebruikt. De Carthaagse generaal Hannibal nam een aantal olifanten mee over de Alpen toen hij tegen de Romeinen vocht. Hij gebruikte waarschijnlijk de Noord-Afrikaanse olifant, een soort olifant die tegenwoordig niet meer voorkomt. Hij was kleiner dan andere Afrikaanse olifanten. Olifanten worden door toeristen gebruikt als ritjes.

Mensen hebben Indische olifanten gebruikt om zich te verplaatsen en om plezier te maken. Veel circussen hebben ze. Siamezen, Indiërs en andere Zuid-Aziaten gebruikten ze voor verschillende dingen. Ze vochten in legers, en ze verpletterden criminelen. Ze deden ook zwaar werk, zoals bomen tillen en boomstammen verplaatsen.

Mensen hebben olifanten echter nooit gedomesticeerd. Gedomesticeerde dieren zijn tam en krijgen baby's onder menselijke controle. Een loopse mannetjesolifant is gevaarlijk en moeilijk te controleren. Deze toestand wordt "musth" genoemd. De meeste olifanten die door mensen worden gebruikt zijn vrouwtjes, behalve die in de oorlog worden gebruikt. In een gevecht vluchten vrouwelijke olifanten voor mannetjes, dus legers hadden mannetjes nodig. Olifanten worden door toeristen gebruikt om op te rijden.

Een man uit Bombay rijdt op een olifant.
Een man uit Bombay rijdt op een olifant.

Gebruikt

Mensen hebben olifanten voor verschillende dingen gebruikt. De Carthaagse generaal Hannibal nam een aantal olifanten mee over de Alpen toen hij tegen de Romeinen vocht. Hij gebruikte waarschijnlijk de Noord-Afrikaanse olifant, een soort olifant die tegenwoordig niet meer voorkomt. Hij was kleiner dan andere Afrikaanse olifanten. Olifanten worden door toeristen gebruikt als ritjes.

Mensen hebben Indische olifanten gebruikt om zich te verplaatsen en om plezier te maken. Veel circussen hebben ze. Siamezen, Indiërs en andere Zuid-Aziaten gebruikten ze voor verschillende dingen. Ze vochten in legers, en ze verpletterden criminelen. Ze deden ook zwaar werk, zoals bomen tillen en boomstammen verplaatsen.

Mensen hebben olifanten echter nooit gedomesticeerd. Gedomesticeerde dieren zijn tam en krijgen baby's onder menselijke controle. Een loopse mannetjesolifant is gevaarlijk en moeilijk te controleren. Deze toestand wordt "musth" genoemd. De meeste olifanten die door mensen worden gebruikt zijn vrouwtjes, behalve die in de oorlog worden gebruikt. In een gevecht vluchten vrouwelijke olifanten voor mannetjes, dus legers hadden mannetjes nodig. Olifanten worden door toeristen gebruikt om op te rijden.

Een man uit Bombay rijdt op een olifant.
Een man uit Bombay rijdt op een olifant.

Status vandaag

Zowel Afrikaanse als Aziatische olifanten zijn bedreigde diersoorten.

Afrikaanse olifanten genieten enige wettelijke bescherming in elk land waar ze voorkomen. Maar 70% van hun verspreidingsgebied ligt buiten beschermde gebieden. Inspanningen voor natuurbehoud in sommige gebieden hebben geleid tot meer olifanten. Lokale aantallen kunnen onder controle worden gehouden door anticonceptie of door de olifanten naar andere plaatsen over te brengen. Het grootschalig ruimen (legaal doden) is gestopt in 1988, toen Zimbabwe daarmee stopte. In 1989 werd de handel in olifanten en hun producten (ivoor, vlees) illegaal gemaakt. De olifanten in Botswana, Namibië en Zimbabwe kregen in 1997 de status van bijlage II (die beperkte handel toestaat) en Zuid-Afrika in 2000. In sommige landen is de sportjacht op de dieren legaal: Botswana, Kameroen, Gabon, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Tanzania, Zambia en Zimbabwe hebben exportquota voor olifantentrofeeën. De IUCN schat het aantal olifanten voor 2012 op ongeveer 440.000.

De totale populatie van Aziatische olifanten bedraagt ongeveer 40.000-50.000 (een ruwe schatting). Ongeveer de helft van de populatie bevindt zich in India. Hoewel de Aziatische olifanten in het algemeen in aantal afnemen, vooral in Zuidoost-Azië, is het mogelijk dat de populatie in de Westelijke Ghats toeneemt.

Status vandaag

Zowel Afrikaanse als Aziatische olifanten zijn bedreigde diersoorten.

Afrikaanse olifanten genieten enige wettelijke bescherming in elk land waar ze voorkomen. Maar 70% van hun verspreidingsgebied ligt buiten beschermde gebieden. Inspanningen voor natuurbehoud in sommige gebieden hebben geleid tot meer olifanten. Lokale aantallen kunnen onder controle worden gehouden door anticonceptie of door de olifanten naar andere plaatsen over te brengen. Het grootschalig ruimen (legaal doden) is gestopt in 1988, toen Zimbabwe daarmee stopte. In 1989 werd de handel in olifanten en hun producten (ivoor, vlees) illegaal gemaakt. De olifanten in Botswana, Namibië en Zimbabwe kregen in 1997 de status van bijlage II (die beperkte handel toestaat) en Zuid-Afrika in 2000. In sommige landen is de sportjacht op de dieren legaal: Botswana, Kameroen, Gabon, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Tanzania, Zambia en Zimbabwe hebben exportquota voor olifantentrofeeën. De IUCN schat het aantal olifanten voor 2012 op ongeveer 440.000.

De totale populatie van Aziatische olifanten bedraagt ongeveer 40.000-50.000 (een ruwe schatting). Ongeveer de helft van de populatie bevindt zich in India. Hoewel de Aziatische olifanten in het algemeen in aantal afnemen, vooral in Zuidoost-Azië, is het mogelijk dat de populatie in de Westelijke Ghats toeneemt.

Taxonomie

Taxonomie

Gezinsleven

Een vrouwtjesolifant krijgt om de vier of vijf jaar één baby (een "kalf" genoemd). De kalveren worden geboren op een lengte van 85 cm en wegen ongeveer 120 kg. De draagtijd van een olifant duurt ongeveer 22 maanden. Een andere vrouwtjesolifant blijft vaak bij de nieuwe moeder tot de baby geboren is. De pasgeboren olifant kan vaak al binnen een half uur na de geboorte staan. Moederolifanten raken hun baby's zachtjes aan met hun slurf. Een baby doet er een jaar of langer over om zijn slurf onder controle te krijgen en de vele toepassingen ervan te leren.

Babyolifanten voeden zich de eerste twee jaar van hun leven. Na de geboorte is het eerste wat de baby doet, waggelen op zoek naar de melk van zijn moeder. Hij drinkt ongeveer 10 liter melk per dag.

Gezinsleven

Een vrouwtjesolifant krijgt om de vier of vijf jaar één baby (een "kalf" genoemd). De kalveren worden geboren op een lengte van 85 cm en wegen ongeveer 120 kg. De draagtijd van een olifant duurt ongeveer 22 maanden. Een andere vrouwtjesolifant blijft vaak bij de nieuwe moeder tot de baby geboren is. De pasgeboren olifant kan vaak al binnen een half uur na de geboorte staan. Moederolifanten raken hun baby's zachtjes aan met hun slurf. Een baby doet er een jaar of langer over om zijn slurf onder controle te krijgen en de vele toepassingen ervan te leren.

Babyolifanten voeden zich de eerste twee jaar van hun leven. Na de geboorte is het eerste wat de baby doet, waggelen op zoek naar de melk van zijn moeder. Hij drinkt ongeveer 10 liter melk per dag.

Diversen

Witte olifanten worden in Thailand als heilig beschouwd.

De beroemdste fictieve olifant is Dumbo. Het is een vliegende olifant in een Disneyfilm. Het kind van de olifant is een van de Just So Stories van Rudyard Kipling

Ganesha is de god van de wijsheid in het Hindoeïsme. Hij heeft het hoofd van een olifant.

De olifant is het symbool voor de Republikeinse Partij van de Verenigde Staten. Hij lijkt op de ezel van de Democratische Partij. De eerste persoon die de olifant als symbool voor de Republikeinse Partij gebruikte was Thomas Nast. Hij deed dat in een Harper's Weekly cartoon in 1874.

Diversen

Witte olifanten worden in Thailand als heilig beschouwd.

De beroemdste fictieve olifant is Dumbo. Het is een vliegende olifant in een Disneyfilm. Het kind van de olifant is een van de Just So Stories van Rudyard Kipling

Ganesha is de god van de wijsheid in het Hindoeïsme. Hij heeft het hoofd van een olifant.

De olifant is het symbool voor de Republikeinse Partij van de Verenigde Staten. Hij lijkt op de ezel van de Democratische Partij. De eerste persoon die de olifant als symbool voor de Republikeinse Partij gebruikte was Thomas Nast. Hij deed dat in een Harper's Weekly cartoon in 1874.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3