Vervet

De meerkat-aap (Chlorocebus pygerythrus), of gewoon meerkat, is een Oud-Wereldaapje van de familie Cercopithecidae. Hij is inheems in Afrika. De term "meerkat" wordt ook gebruikt om alle leden van het geslacht Chlorocebus aan te duiden. Ze komen vooral voor in zuidelijk Afrika, maar ook in sommige oostelijke landen.

Vervets werden geïntroduceerd in de Amerika's, waar er oorspronkelijk geen Ouderwetse apen waren. Ze zijn nu in Florida, Texas, Alabama, Louisiana, Arizona, Californië, Ascension Island, Kaapverdië, Barbados, Saint Kitts, Bermuda, Bahamas, Cuba, Jamaica, Haïti, Dominicaanse Republiek en Nevis.

Vervets zijn meestal herbivore apen. Ze hebben zwarte gezichten en een grijze haarkleur, variërend in lengte van ongeveer 50 centimeter (20 in) voor mannetjes tot ongeveer 40 centimeter (16 in) voor vrouwtjes.

Vervet apen dienen als een primaatmodel voor het begrijpen van het genetische en sociale gedrag van mensen. Ze hebben enkele mensachtige kenmerken, zoals hypertensie, angst en sociaal en afhankelijk alcoholgebruik. Vervets leven in sociale groepen variërend van 10 tot 70 individuen. Mannetjes veranderen van groep als ze seksueel volwassen worden. De belangrijkste onderzoeken die gedaan zijn naar meerkatten zijn op hun communicatie en alarmoproepen. Communicatie helpt bij de herkenning van verwanten en groepen, en bij het waarschuwen voor roofdieren.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3