Colobus is een geslacht van inheemse apen in Afrika. Het woord "colobus" komt van het Griekse κολοβός wat "aangemeerd" betekent. Dit verwijst naar hun duimen, die slechts stompen zijn.

Colobu's zijn planteneters. Ze eten bladeren, fruit, bloemen en twijgen. Hun leefgebieden omvatten primaire en secundaire bossen, rivierbossen en beboste graslanden. Hun herkauwer-achtige spijsverteringssysteem helpt hen om niches te bezetten waar andere primaten niet in leven.

Colobu's leven in territoriale groepen van ongeveer negen individuen, met een enkel mannetje met een aantal vrouwtjes en hun nakomelingen. Pasgeboren colobussen zijn volledig wit. Het moederschap wordt gedeeld: andere leden van de troep de biologische moeder zorgen voor een zuigeling.

Colobu's worden regelmatig gegeten door de gewone chimpansee. Jane Goodall ontdekte dat chimpansees jagen en kleinere primaten zoals Colobus apen eten. Ze zag hoe een jachtgroep een colobus hoog in een boom isoleert, alle mogelijke uitgangen blokkeert, waarna een chimpansee omhoog klimt en de colobus gevangen en gedood wordt. De anderen namen vervolgens elk een deel van het karkas, en deelden dat met andere leden van de troep als reactie op bedelgedrag. De chimpansees in Gombe doden en eten elk jaar maar liefst een derde van de colobuspopulatie in het park. Dit was een belangrijke wetenschappelijke vondst die eerdere opvattingen over chimpanseedieet en -gedrag in twijfel trok.