Eland

Een eland (Alces alces; in Europa eland genoemd) is een groot hert. Sommige autoriteiten rekenen de Amerikaanse eland tot een andere soort, Alces americanus.

Een mannetjes eland wordt een stier genoemd, een vrouwtjes eland een koe en een jong eland een kalf. Een groep elanden wordt een kudde genoemd. De meervoudsvorm van eland is "eland". Sommige mensen gebruiken gekscherend het woord "meese", gebaseerd op "gans" en "ganzen".

Elanden leven in Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika. Elanden leven meestal in gebieden met meren, moerassen en moerassen. Zij leven ook in bergketens.

Bereik

Elanden leven in Noord-Amerika en komen ook voor van Noord-Europa tot Siberië. In Europa leven ze in Finland, Zweden, Noorwegen, Polen en de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen). In Noord-Amerika leven ze in Canada, Alaska en de noordelijke delen van de Verenigde Staten. In 2008 werden ze vanuit Scandinavië opnieuw geïntroduceerd in de Schotse Hooglanden.

Bevolking

Er zijn ongeveer 115.000 elanden in Finland, en ongeveer hetzelfde aantal in Noorwegen. Alaska heeft er ongeveer 200.000. Canada en Rusland hebben er elk tussen 500.000 en een miljoen. Er zijn er ook enkele in de continentale Verenigde Staten. Het dier is wijd verspreid.

Life

Elanden zijn overdag actief. Ze leven alleen, maar in de winter vormen ze soms kleine groepen. Elanden eten gras, bladeren, twijgen, wilgen, berken, esdoornscheuten en waterplanten. Na een zwangerschap van 8 maanden brengt het vrouwtje één of twee kalveren ter wereld. Vrouwtjes kunnen voor het eerst zwanger worden als ze tussen de twee en drie jaar oud zijn. Jonge elanden blijven een jaar bij hun moeder; na een jaar vertrekken ze en leven ze alleen. Elanden worden meestal vijftien jaar oud, maar ze kunnen wel zevenentwintig jaar oud worden. Een moeder eland zal haar jongen agressief beschermen. Elandkalveren worden bejaagd door beren en wolven.

Een vrouwtjes eland en haar kalf.
Een vrouwtjes eland en haar kalf.

Roofdieren

Een volwassen eland heeft weinig natuurlijke vijanden. Siberische tijgers jagen op volwassen elanden. Wolven vormen ook een bedreiging, vooral voor vrouwtjes met kalveren. Het is bekend dat bruine beren op elanden jagen, hoewel beren eerder een door een wolf gedode eland overnemen of jonge elanden vangen dan dat ze zelf op volwassen elanden jagen. Amerikaanse zwarte beren en poema's kunnen elandkalveren vangen en kunnen soms volwassen koeien doden. Veelvraten eten elanden meestal als aas, maar hebben elanden, ook volwassen, gedood wanneer de elanden verzwakt waren door de barre winterse omstandigheden. De orka is het enige bekende roofdier van de eland in zee. Het is bekend dat zij jagen op elanden die tussen eilanden voor de noordwestkust van Noord-Amerika zwemmen.

Elanden en mensen

Elanden worden al door mensen bejaagd sinds het Stenen Tijdperk.

Door hun donker gekleurde vacht zijn elanden moeilijk te zien wanneer zij 's nachts de weg oversteken. Ze worden soms aangereden door auto's. In sommige landen zoals Canada, Finland en Zweden staan er waarschuwingsborden voor elanden op de wegen en zijn de snelwegen omheind.

Zadel uit de ijzertijd uit Siberië, met de afbeelding van een eland die wordt opgejaagd door een Siberische tijger.
Zadel uit de ijzertijd uit Siberië, met de afbeelding van een eland die wordt opgejaagd door een Siberische tijger.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3