Kamelen

Kamelen zijn zoogdieren van de familie der Camelidae. Kamelen vormen het geslacht Camelus. Er zijn drie levende soorten kamelen. De bekendste zijn de dromedaris (met één bult) en de bactrische kameel (met twee bulten).

Tot de familie der kameelachtigen behoren de kameelachtigen van de "Nieuwe Wereld": de lama, de alpaca, de guanaco en de vicuña.

De vroegst bekende kameel, Protylopus genaamd, leefde in Noord-Amerika 40 tot 50 miljoen jaar geleden, tijdens het Eoceen. Hij was ongeveer zo groot als een konijn en leefde in de open bossen van wat nu Zuid-Dakota is.

Habitat en aanpassing

Kamelen leven in woestijnen, waar het heet en droog is. Kamelen hebben zich aangepast en manieren gevonden om in woestijnen te overleven. Ze hebben een dikke vacht die hen overdag tegen de hitte beschermt en hen 's nachts warm houdt. Hun grote voeten spreiden hun gewicht over het zand als ze lopen. Als er voedsel en water is, kan een kameel grote hoeveelheden eten en drinken en het als vet opslaan in de bult. Als er dan geen voedsel of water is, gebruikt de kameel het vet als energie en wordt de bult klein en zacht. De uitwerpselen van een kameel bevatten heel weinig water. Zelfs het water uit de adem van de kameel stroomt terug in zijn mond. De kameel heeft borstelige wenkbrauwen die bij een zandstorm het zand niet in de ogen laten lopen. Hij heeft een lange slanke nek om hoge bladeren zoals palmbomen te kunnen bereiken, en rubberachtige plekken op de buik en knieën om de huid te beschermen bij het knielen en zitten op het hete zand. Deze vormen zich na een leeftijd van vijf jaar.

Een kameel heeft een natuurlijk aangepaste temperatuurregeling - hij kan zijn lichaamstemperatuur in beide richtingen met zes graden Celsius veranderen. Hij heeft twee stel wimpers, sluitspieren in de neusgaten met spleetneusgaten, behaarde oren en een taaie, leerachtige huid om de huid van de kameel te beschermen in vitale noodgevallen zoals een zandstorm. Hij heeft dikke rubberachtige lippen om droge, stekelige planten te eten en een grote, behaarde staart om ongedierte zoals muggen en vliegen weg te slaan.

Kamelen in 2003.
Kamelen in 2003.

Life

Kamelen leven in groepen, met een mannetje, vele wijfjes en hun jonge kalfjes of kalfjes. Het zijn dieren die hun hoeven gebruiken.

Voortplanting

Een ongeboren kameel is ongeveer 9 tot 11 maanden drachtig. Er is gewoonlijk één kalf per geboorte. Een kameelkalf kan slechts enkele uren na zijn geboorte lopen. De kalveren worden gespeend als ze ongeveer 1 jaar oud zijn.

Dieet

In de woestijn voeden de mensen de kamelen met gras, granen, tarwe en haver. Wanneer kamelen in de woestijn rondtrekken, is voedsel vaak zeer moeilijk te vinden. Het dier moet dan leven van gedroogde bladeren, zaden en doornige twijgen (zonder hun bek te bezeren). Als er geen regelmatig voedsel is, eten kamelen alles: leer, zelfs de tent van hun eigenaar.

Spijsvertering

Kamelen zijn herkauwers, maar kamelen kauwen hun voedsel niet erg goed alvorens het door te slikken. De eerste maag slaat het voedsel op dat niet volledig is gekauwd. Later komt dit voedsel (of kudde) terug in de mond van de kameel, en de kameel kauwt het opnieuw. Dan slikt de kameel het kauwen door en gaat het naar de andere delen van de maag om volledig te worden verteerd.

Een Dromedaris moeder en haar kalf.
Een Dromedaris moeder en haar kalf.

Kamelen en mensen

Kamelen worden al zo'n 5000 jaar door de mens gedomesticeerd. Ze worden gebruikt om te rijden en dingen te dragen, en voor vlees, melk en wol.

Als gedomesticeerde dieren worden zij gebruikt in Afrika, Azië, en sinds de 19e eeuw ook in Australië. Ongeveer 900-1000 wilde Bactrische kamelen leven nog in China, het Tibetaans Plateau en Mongolië. Er zijn geen wilde dromedarissen meer, maar er zijn wel ontsnapte tamme dromedarissen in Australië. Vandaag leven er ongeveer 700.000 dromedarissen in het wild in de outback van Australië.

Een kamelentrein in Afrika.
Een kamelentrein in Afrika.

Galerij

·        

Bactrische kameel

·        

Bactrische kameel

·        

Dromedaris

·        

Een Turkmeense man met zijn dromedaris, circa 1905-1915 in Turkmenistan.

·        

Twee kamelen om op te rijden.

 


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3