Jaguar

De jaguar (Panthera onca) is een grote kat (katachtige) die in Zuid- en Midden-Amerika leeft.

De jaguar is de op twee na grootste katachtige, na de tijger en de leeuw. Het is ook de grootste en machtigste katachtige op het westelijk halfrond.

Door zijn vlekken lijken jaguars op luipaarden, maar hij is meestal groter en sterker, en zijn gedrag lijkt meer op dat van een tijger. Hij houdt ervan in de buurt van water te blijven, en net als de tijger staat hij bekend als een grote kat die graag zwemt. Hij jaagt meestal alleen.

De jaguar heeft een zeer krachtige, sterke beet, zelfs in vergelijking met andere grote katachtigen. Door zijn sterke beet kunnen jaguars door gepantserde reptielen bijten, zoals kaaimannen, krokodillen, schildpadden en schildpadden. Jaguars doden hun prooi op een ongebruikelijke manier: ze bijten rechtstreeks door de schedel tussen de oren en in de hersenen.

Een jaguar
Een jaguar

Verschijning

Jaguars hebben een gele of soms geeloranje vacht met bruine en zwarte rozetten en vlekken. Ze zijn groot en zwaar en hebben ook zeer sterke spieren, waardoor ze echt krachtig zijn.Ze kunnen niet goed klimmen, maar wel zwemmen.

Soms zijn er jaguars die helemaal zwart zijn, maar als je goed kijkt kun je de vlekken nog zien. Ze worden dan "zwarte panter" of gewoon "panter" genoemd. Dit is een "kleurmorf" van dezelfde soort, een soort polymorfisme.

Habitat

Jaguars leven in Zuid- en Midden-Amerika. Zij leven meestal in regenwouden, maar ook in savannes, moerassen, graslanden, bossen, woestijnen en open gebieden.

Leven

Jaguars zijn niet gespecialiseerd in hun voedsel, maar eten bijna alles wat ze krijgen: grote en kleine zoogdieren, vogels, reptielen, vissen en vee. Het is een hinderlaagroofdier. Bij de jacht proberen ze meestal stiekem heel dicht bij de prooi te komen, waarna de jaguar er plotseling op afspringt en hem neergooit. De jaguar bijt in de schedel van zijn prooi om hem te doden. Dan neemt hij de prooi mee naar een veilige plek en eet hem op.

Na een zwangerschap van ongeveer 100 dagen brengt het vrouwtje meestal 1 - 4 jongen ter wereld. De jongen verlaten hun familie na 1-2 jaar, en zijn volwassen als ze ongeveer 3 jaar oud zijn. Jaguars kunnen in vrijheid tot 10-12 jaar oud worden, maar in gevangenschap (zoals in dierentuinen) kunnen ze 20-22 jaar oud worden.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3