Gaffelbok

De pronghorn (Antilocapra americana) is een evenhoevig hoefdier, het enige nog levende lid van de familie der Antilocapridae. Het is een klein herkauwend zoogdier dat een beetje lijkt op een antilope. De pronghorn leeft in Noord-Amerika. Hij leeft op de prairies, maar soms ook in de woestijn en de Rocky Mountains.

De antilocapriden ontwikkelden zich in Noord-Amerika, waar zij een soortgelijke niche vervulden als de boviden die zich in de Oude Wereld ontwikkelden. Tijdens het Mioceen en Plioceen waren zij een diverse en succesvolle groep, met veel verschillende soorten. Sommige hadden bizar gevormde hoorns, of hadden vier, of zelfs zes hoorns.

Verschijning

De pronghorn heeft een geelbruin tot roodbruin gekleurde pels met een witte onderzijde, en witte strepen op de hals en rond de bek. Mannelijke pronghorns hebben ook zwarte aftekeningen op de hals en het gezicht. De mannetjes hebben hoorns die tot 25 cm lang kunnen worden. Vrouwtjes hebben meestal geen hoorns; als ze hoorns hebben, zijn ze erg kort.

Life

De bonthoorn kan op elk moment van de dag of de nacht actief zijn, maar meestal is dat in de schemering. De steenbok eet gras, maar ook bladeren en kruiden. De koningshorens kunnen giftige planten verteren. Dit is te danken aan hun veel te grote lever, die helpt bij het filteren van gifstoffen.

In de zomer vechten volwassen mannelijke pronghorns met andere mannetjes om een territorium. In dit territorium houdt het mannetje een groep vrouwtjes waarmee hij in september paart. Volwassen mannetjes gaan tot het uiterste in onderlinge gevechten om het vrouwtje voor zich te winnen door de andere pronghorn dodelijk te verwonden en te bepalen welk mannetje sterker is. Jonge mannetjes die nog niet om een territorium vechten vormen kleine groepen, en oude zwakke mannetjes leven alleen. Vrouwtjes leven in groepen van ongeveer 20 dieren. Wanneer het vrouwtje op het punt staat te bevallen, verlaat zij de groep voor een tijdje om haar kroost ter wereld te brengen.

Na een zwangerschap van 8½ maand brengt het wijfje 1-2 baby's ter wereld, zelden 3. De baby's verbergen zich drie dagen, en na een week kunnen ze met hun moeder meelopen. Een pronghornbaby heeft een grijze vacht, en na 3 maanden heeft hij de volwassen vachtkleur. Ze drinken melk gedurende 5-6 maanden, en beginnen gras te eten na drie weken. Vrouwtjes worden volwassen als ze 15-16 maanden oud zijn, en mannetjes worden volwassen als ze 24 maanden oud zijn.

Afbeeldingen

·        

Twee vrouwelijke pronghorns

·        

Een mannelijke pronghorn

·        

Een proghorn kudde

  1. [pubs.geoscienceworld.org/geolmag/article-lookup/155/3/674. "Diet and Habitat of Meso Mammals and Mega Mammals"] Check |url= value (help). 1 maart 2018. |first= missing |last= (help)
  2. [www.journals.uchicago.edu/doi/10.1086/497401. "A Large Cost of Female Mate Sampling in Pronghorn"] Check |url= value (help). 6 oktober 2005. |first= missing |last= (help)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3