Papegaaien hebben een, in verhouding tot hun grootte, zwaar en compact lichaam met een grote kop en een korte hals. Hun snavels zijn kort, sterk en gebogen. De twee delen van de snavel zijn zeer sterk en worden gebruikt om vruchten en zaden te breken. De tong is groot en sterk. De meeste papegaaien kunnen vliegen, hoewel veel papegaaien hun vliegvermogen verloren nadat ze op eilanden in de oceaan waren gaan wonen. De kakapo is een voorbeeld.
Ze hebben sterke poten en geklauwde zygodactylpoten (met twee tenen naar voren en twee naar achteren) die zeer nuttig zijn om in bomen te klimmen. Veel papegaaien zijn levendig gekleurd, en sommige zijn meerkleurig. Het verenkleed van kaketoes varieert van overwegend wit tot overwegend zwart, met een beweeglijke kuif van veren op de toppen van hun kop. De meeste papegaaien vertonen weinig of geen sexuele dimorfie.
Zij vormen qua lengte de vogelorde met de meest uiteenlopende afmetingen. De kleinste onder de papegaaien is de dwergpapegaai (Micropsitta pusio) met een volwassen gewicht van 11,5 gram en een lengte van 8,6 centimeter (3,4 in). Met een lengte (van de top van zijn kop tot het uiteinde van zijn lange puntige staart) van ongeveer 95 tot 100 cm (37 tot 39 in) is de hyacintmakaak (Anodorhynchus hyacinthinus) langer dan welke andere papegaaiensoort ook, hoewel de staart de helft van die lengte uitmaakt.