Kakapo

De Kakapo (Strigops habroptilus) is de enige papegaai die niet kan vliegen. Hij leefde in grasland, kreupelhout en kustgebieden van Nieuw-Zeeland, maar is nu zo zeldzaam dat hij alleen nog op beschermde eilanden voor de kust te zien is. Kakapo betekent 'nachtpapegaai' in de Maori taal.

Kakapo's zijn 's nachts het meest actief (nachtactief), en zijn graag alleen. Om andere kakapo's uit hun territorium te houden, maken ze een 'skraaarking' geluid. De Kakapo kan ongeveer 60 jaar oud worden.

Dieet

Kakapo's zijn herbivoren. Ze eten wortels, zaden, bladeren, insecten, kleine dennenappels, fruit en bloemen.

Voortplanting

In tegenstelling tot andere papegaaien komen mannelijke kakapo's samen om te wedijveren met de andere mannetjes en om vrouwtjes te roepen met een diep dreunend geluid. Er worden 2 tot 3 eieren in elk stel gelegd. De eieren worden gelegd in een hol gedeelte van een boom. Het vrouwtje broedt de eieren uit gedurende 10 weken. Ze verlaat de eieren alleen als ze op zoek gaat naar voedsel.

Behoud

Kakapo's hadden geen natuurlijke vijanden op de eilanden van Nieuw-Zeeland waar ze leven, en verloren het vermogen om te vliegen. Ooit waren er veel kakapo's. Nu leven er nog maar zo'n 150 kakapo's in Nieuw-Zeeland. Het is een ernstig bedreigde diersoort. De afname van het aantal kakapo's is vooral te wijten aan roofdieren (bijvoorbeeld katten, honden, hermelijnen, fretten en ratten) die de kolonisten naar Nieuw-Zeeland hebben meegebracht. De kakapo werd ook gegeten door Maori en Europese kolonisten.

Op een gegeven moment waren de kakapo's bijna uitgeroeid. De pogingen tot instandhouding begonnen in de jaren 1890, maar waren niet erg succesvol tot het Kakapo Herstelplan in de jaren 1980. Sinds januari 2009 worden de overlevende Kakapo's gehouden op twee roofdiervrije eilanden, Codfish (Whenua Hou) en Anchor eilanden, waar ze nauwlettend in het oog worden gehouden. Twee grote Fiordland-eilanden, Resolution en Secretary, zijn voorbereid als zichzelf in stand houdende ecosystemen voor de Kakapo.

Het behoud van de Kakapo heeft de soort grote bekendheid gegeven. De laatste jaren zijn er veel boeken en documentaires over de benarde situatie van de Kakapo geproduceerd. Een van de eerste daarvan was Two in the Bush, gemaakt door Gerald Durrell voor de BBC in 1962. Deze lange documentaire won twee belangrijke prijzen op het Reel Earth Environmental Film Festival.

Twee van de belangrijkste documentaires, beide gemaakt door de NHNZ, zijn Kakapo - Night Parrot (1982) en To Save the Kakapo (1997). De Natural History Unit van de BBC besteedde ook aandacht aan de Kakapo, onder meer in een scène met Sir David Attenborough in The Life of Birds. Het was ook een van de bedreigde dieren die Douglas Adams en Mark Carwardine gingen zoeken voor de radioserie en het boek Last Chance to See. Een bijgewerkte versie van de serie werd geproduceerd voor BBC TV, waarin Stephen Fry en Carwardine de dieren opnieuw bezoeken om te zien hoe het bijna 20 jaar later met hen gaat, en in januari 2009 brachten zij tijd door met het filmen van de Kakapo op Codfish Island.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3