Opeth

Opeth is een heavy metal band uit Stockholm, Zweden. De bandnaam komt van het woord Opet, wat de naam was van een stad in de Wilbur Smith roman Sunbird. Opeth speelt progressieve death metal (die voortkomt uit de combinatie van progressieve rock en death metal). Opeth is ook beïnvloed door progressieve rock, bluesrock en jazz, en hun nummers hebben vaak zowel elektrische als akoestische onderdelen. Opeth ging op hun eerste wereldtournee na de release van hun album Blackwater Park. De leden van de band zijn sinds de start van Opeth in 1990 vele malen veranderd, maar bandlid Mikael Åkerfeldt is altijd aanwezig geweest. Hoewel hij de band niet is begonnen, is Åkerfeldt het enige bandlid dat op elk album optreedt. Opeth heeft zeven studio-albums, twee live-albums, twee box-sets en twee dvd's uitgebracht.

Geschiedenis

Oprichting (1990-1993)

Opeth is in 1990 opgericht door David Isberg. Isberg vroeg Mikael Åkerfeldt om basgitaar te spelen voor Opeth zonder het aan de andere Opeth-bandleden te vertellen. Toen Åkerfeldt de volgende dag kwam opdagen om met de band te spelen, weigerden de bandleden hun bassist voor Åkerfeldt en alle bandleden weg te gooien, maar Isberg en Åkerfeldt vertrokken om een nieuwe band te vormen. Veel nieuwe bandleden kwamen erbij en verlieten de band. Anders Nordin kwam bij Opeth om te drummen, Nick Döring om basgitaar te spelen en Andreas Dimeo om elektrische gitaar te spelen. Döring en Dimeo verlieten de band na één optreden en werden vervangen door Kim Pettersson op elektrische gitaar en Johan DeFarfalla op basgitaar. DeFarfalla en Pettersson verlieten Opeth na hun volgende twee shows en Peter Lindgren kwam erbij om elektrische gitaar te spelen.

Isberg stopte in 1992 en sloot zich aan bij de band Liars in Wait. Nu had Opeth alleen nog maar Åkerfeldt, Nordin op basgitaar en Lindgren op elektrische gitaar. Deze drie leden begonnen nieuwe nummers te schrijven die minder als typische death metal klinken, en begonnen akoestische gitaren en gitaarharmonieën te gebruiken, waardoor Opeth een meer progressieve death metal band werd. Johan DeFarfalla begon opnieuw basgitaar te spelen voor Opeth en deze vier leden namen hun eerste album Orchid op.

Orchidee, Morningrise, en Mijn Wapens, Uw Lijkwagen (1994-1998)

Na een tournee door het Verenigd Koninkrijk begon Opeth met het opnemen van hun tweede album, Morningrise. Het album had slechts vijf nummers maar was 66 minuten lang. Morningrise was een groot succes en de band toerde door de UK en Scandinavië met nummers van beide albums. Ze tekenden een contract met Century Media, die deze twee albums in 1997 opnieuw uitbracht. Na de tournee ontsloegen Åkerfeldt en Lindgren DeFarfalla om persoonlijke redenen, waardoor Nordin, die op vakantie was in Brazilië, de band verliet en in Brazilië bleef. Martin Lopez, die voor Amon Amarth speelde, kwam in 1997 bij Opeth en ook bassist Martin Mendez kwam vlak voor de opname van hun derde album, My Arms, Your Hearse. Åkerfeldt moest echter wel bas spelen op enkele nummers van My Arms, Your Hearse. Het album werd uitgebracht op 18 augustus 1998 en was opnieuw een groot succes. Het album richtte zich minder op gitaarharmonieën en meer op progressieve metal riffs.

Stilleven en Blackwater Park (1999-2001)

In 1999 tekende Opeth met het Britse label Peaceville Records in Europa, dat werd gedistribueerd door Music For Nations. Opeth begon te werken aan hun volgende album, maar door vertragingen kon de band slechts twee keer repeteren vooraleer het album werd opgenomen. Uiteindelijk werd Still Life op 18 oktober 1999 uitgebracht (niet in de Verenigde Staten tot februari 2001). Still Life was het eerste album dat met Mendez werd opgenomen, en was ook het eerste Opeth-album met het logo van de band op de voorkant. Still Life is een conceptalbum, en Åkerfeldt legt uit dat het album gaat over iemand die "een beetje verbannen is uit zijn woonplaats omdat hij niet hetzelfde geloof heeft als de rest van de inwoners daar. Het album begint zo'n beetje als hij na een paar jaar terugkomt om zijn oude 'babe' aan de haak te slaan. De grote bazen van de stad weten dat hij terug is... Er beginnen veel slechte dingen te gebeuren."

Na een paar live shows in Europa, keerde Opeth terug naar hun volgende album, met Porcupine Tree's Steven Wilson als producer. "Deze keer was het zwaar", zei Åkerfeldt, "Ik voel me echter aangenaam weggeblazen door het immense resultaat. Het was inderdaad de moeite waard." Wilson duwde de band ook om nieuwe geluiden en productietechnieken te gebruiken. "Steve leidde ons naar het gebied van 'vreemde' geluiden voor gitaren en stem", zei Åkerfeldt. Opeth bracht op 21 februari 2001 zijn vijfde studio-album Blackwater Park uit. Deze release moedigde Opeth aan om op hun eerste wereldtournee te gaan, met als koploper Europa en om te spelen voor een publiek van 60.000 mensen op het Wacken Open Air-festival in Duitsland in 2001.

Bevrijding en verdoemenis (2002-2004)

Na een tournee ter ondersteuning van Blackwater Park keerde Opeth terug naar huis en begon te schrijven voor het volgende album, maar Åkerfeldt had moeite om met nieuw materiaal te komen: "Ik wilde iets zwaarders schrijven dan we ooit hadden gedaan, maar toch had ik al die geweldige zachte stukken en arrangementen die ik niet wilde verspillen." Jonas Renkse van Katatonia, een oude vriend van Åkerfeldt, stelde voor om muziek te schrijven voor twee afzonderlijke albums - een heavy en een soft. Opgetogen over het idee ging Åkerfeldt akkoord zonder het aan zijn bandleden of platenlabel te vragen. Terwijl zijn bandleden het idee om twee aparte albums op te nemen leuk vonden, moest Åkerfeldt het label overtuigen: "Ik moest een beetje liegen... om te zeggen dat we deze opname heel snel zouden kunnen doen, het zal niet meer kosten dan een gewoon enkel album". Met het meeste materiaal dat geschreven is, repeteerde de band slechts één keer voordat ze de studio binnenkwam, wederom met producer Steven Wilson in Studio Fredman. Onder druk om beide albums tegelijkertijd te voltooien, zei Åkerfeldt dat het opnameproces "de zwaarste test van onze geschiedenis" was. Na de opname van de basistracks, verhuisde de band de productie naar Engeland om het zware album, Deliverance, te mixen met Andy Sneap in de Backstage Studios. "Deliverance werd zo slecht opgenomen, zonder enige organisatie," beweerde Åkerfeldt, dat Sneap "wordt gecrediteerd als een 'redder' in de mouw, omdat hij zeker een groot deel van de opname heeft gered."

Deliverance werd uitgebracht op 4 november 2002 en debuteerde op nummer 19 van de Amerikaanse Top Independent Albums chart, waarmee de band voor het eerst in de VS op de kaart verscheen. Allmusic verklaarde: "Deliverance is in zijn geheel subtieler dan al zijn voorgangers, en benadert de luisteraars met spookachtige nuances en meesterlijke dynamiek in plaats van ze te overweldigen met pure massa en complexiteit". Opeth speelde een enkel concert in Stockholm en keerde daarna terug naar de UK om de opname van de zang voor de tweede van de twee albums, Damnation, af te maken in Steve Wilson's No Man's Land Studios. Hoewel Åkerfeldt eerst geloofde dat de band beide albums niet kon afmaken, voltooide Opeth Deliverance en Damnation in slechts zeven weken studiotijd, wat hetzelfde bedrag was dat alleen al aan Blackwater Park werd besteed. Damnation werd op 14 april 2003 uitgebracht en kreeg de band zijn eerste optreden op de US Billboard200 op nummer 192. Het album won de band ook een Zweedse Grammy Award 2003 voor "Best Hard Rock Performance". De band lanceerde zijn grootste tournee tot nu toe en speelde bijna 200 shows in 2003 en 2004. Opeth trad drie speciale shows op in Europa met elk twee songlijsten - een akoestische set en een zware set. De band nam haar eerste DVD, Lamentations, op: Live in Shepherd's Bush Empire 2003, in Shepherd's Bush Empire in Londen. De dvd bevatte een twee uur durend optreden, inclusief het hele Damnation-album, evenals verschillende nummers van Deliverance en Blackwater Park, en een een uur durende documentaire over de opname van Deliverance en Damnation. De dvd is in Canada als Gold gecertificeerd.

Eind 2003 zou Opeth in Jordanië optreden zonder bemanning vanwege de angst voor terroristische aanslagen in het Midden-Oosten. Opeth's tourmanager verdeelde 6.000 tickets voor het concert, maar voordat de band naar Jordanië vertrok, belde Lopez Åkerfeldt op om te zeggen dat hij een angstaanval had en niet kon optreden, waardoor de band de show moest afzeggen. Begin 2004 werd Lopez na meer angstaanvallen op tournee uit Canada naar huis gestuurd. Opeth besloot de rest van de tournee niet te annuleren, en Lopez's drum tech vulde in voor twee concerten. Opeth vroeg drummer Gene Hoglan van Strapping Young Lad om in te vullen. Lopez keerde uiteindelijk terug naar Opeth voor de show in Seattle op de laatste etappe van de Deliverance and Damnation tour. Per Wiberg kwam ook bij de band op keyboards, en na meer dan een jaar op tournee, ging Opeth terug naar huis om meer nieuwe nummers te schrijven in 2004.

Ghost Reveries (2005-2007)

Opeth's Europese label, Music for Nations, sloot zijn deuren in 2005 en de band tekende met Roadrunner Records. Na het schrijven van materiaal voor hun achtste album eind 2004, repeteerde de band drie weken lang voordat ze de studio in gingen, de eerste keer dat ze repeteerden sinds het album My Arms, Your Hearse uit 1998. Opeth nam op in Fascination Street Studios in Örebro, Zweden, van 18 maart tot 1 juni 2005, en bracht het album Ghost Reveries uit op 30 augustus 2005, opnieuw tot kritisch en commercieel succes. Het album debuteerde op nummer 64 in de VS, en nummer negen in Zweden, hoger dan enige andere Opeth release. Keith Bergman van Blabbermouth.net gaf het album 10 van de 10, een van de slechts 17 albums om een perfecte beoordeling van de site te krijgen.

Op 12 mei 2006 kondigde Martin Lopez aan dat hij officieel afscheid had genomen van Opeth vanwege gezondheidsproblemen, en hij werd vervangen door Martin Axenrot. Opeth toerde in 2006 op het hoofdpodium van Gigantour, samen met Megadeth. Ghost Reveries werd heruitgebracht op 31 oktober 2006, met een bonus-cover versie van Deep Purple's "Soldier of Fortune" en een DVD van het maken van het album. Een opname van Opeth's live-optreden in het Camden Roundhouse, in Londen, op 9 november 2006, werd later uitgebracht als het dubbele live-album The Roundhouse Tapes. Op 17 mei 2007 verklaarde Peter Lindgren dat hij Opeth na 16 jaar zou verlaten. "De beslissing is de moeilijkste die ik ooit heb genomen, maar het is de juiste om op dit punt in mijn leven te maken," zei Lindgren. "Ik heb het gevoel dat ik gewoon wat van het enthousiasme en de inspiratie heb verloren die nodig is om deel te nemen aan een band die is gegroeid van een paar jongens die de muziek spelen waar we van houden tot een wereldwijde industrie." Ex-Arch Enemy gitarist Fredrik Åkesson verving Lindgren, zoals Åkerfeldt uitlegde: "Fredrik was de enige naam die opdook bij het bedenken van een vervanger voor Peter. Naar mijn mening behoort hij tot de top drie van gitaristen uit Zweden. We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden, want we kennen elkaar misschien al vier jaar en hij heeft al de ervaring om de circusachtige levensstijl die we als leden van Opeth leiden, aan te nemen".

Waterkelder (2008-heden)

In november 2007, na bijna 200 optredens ter ondersteuning van Ghost Reveries, ging Opeth de Fascination Street Studios binnen met de productie van Åkerfeldt. In januari 2008 had Opeth 13 nummers opgenomen, waaronder drie covers. Het voltooide album, Watershed, werd uitgebracht op 3 juni 2008, en heeft zeven nummers met covers als bonus tracks op sommige versies. Het album heeft sindsdien gedebuteerd op nummer 23 op de US Billboard 200, waardoor het hun hoogste album tot nu toe is. Het heeft ook in veel andere landen succes gehad en is op nummer zeven in de Australische ARIA-albumtabellen opgenomen, terwijl het op nummer één in de officiële albumtabellen van Finland debuteerde. Opeth plande een uitgebreide tournee ter ondersteuning van Watershed, maar sommige shows in Europa moesten worden geannuleerd vanwege enkele annuleringen van muziekfestivals en Åkerfeldt die met waterpokken naar beneden kwam. Op 25 januari 2009 speelde Opeth voor het eerst in India op het IIT Madras-cultuurfestival Saarang. Op 06 maart 2009 speelde de band in het Midden-Oosten op het jaarlijkse Dubai Desert Rock Festival in Dubai. Op 26 maart 2009 werd aangekondigd dat Opeth zou deelnemen aan de eerste European Progressive Nation tournee met de bands Dream Theater, Bigelf en Unexpect. Op 24 april 2009 stond Opeth aan het hoofd van de eerste dag van Metal Hammer Magazine's eerste Britse metal muziekfestival HammerFest.

Erfgoed

Mikael Åkerfeldt begon ergens in september 2010 te schrijven voor Opeth's tiende studioalbum, samen met Fredrik Åkesson (die een liedje schreef). De band nam het album met de titel "Heritage" op tussen 31 januari en 21 februari 2011 en kwam op 14 september 2011 uit in Japan, na andere releasedata in verschillende delen van de wereld.

Muzikale stijlen en invloeden

Hoewel hij niet de oprichter van de band was, is Mikael Åkerfeldt het enige lid dat op elke release verschijnt. Hij is Opeth's belangrijkste songwriter en tekstschrijver en heeft veel van het geluid van de band bepaald. Åkerfeldt werd op jonge leeftijd beïnvloed door heavy metal bands als Slayer, Death, Black Sabbath, Celtic Frost, King Diamond en Morbid Angel. Åkerfeldt werd later beïnvloed door progressieve rock en folkmuziek, die beide een sterke invloed hadden op het geluid van de band. De uitgesproken sound van Opeth combineert elementen van heavy metal met akoestische passages en elementen van progressieve metal en progressieve rock. Åkerfeldt becommentarieerde de diversiteit van Opeth's muziek:

Ik zie het nut niet in van het spelen in een band en het gaan van slechts een manier waarop je alles kunt doen. Het zou voor ons onmogelijk zijn om alleen maar death metal te spelen; dat is onze oorsprong, maar we zijn nu een mengelmoes van alles, en geen puristen voor welke vorm van muziek dan ook. Het is onmogelijk voor ons om dat te doen, en eerlijk gezegd zou ik het als saai beschouwen om in een band te zitten die alleen maar metalmuziek speelt. We zijn niet bang om te experimenteren, of om betrapt te worden met onze broek naar beneden, bij wijze van spreken. Dat houdt ons op de been.

Opeth's eerdere werken maakten vaak gebruik van tweeling-gitaarharmonieën, maar die werden in het latere werk van de band achtergelaten. "Ik werd er moe van, het hele harmoniegitaar gedoe", zei Åkerfeldt. "Het liep uit de hand in het midden van de jaren '90. Elke band deed dat ding." De meeste nummers van de band duren meer dan 10 minuten, wat Aaron Burgess van Alternative Press magazine bekritiseerde, en zei: "Je kunt niet echt een toevallige Opeth-fan zijn. Er is genoeg nodig als luisteraar om voorbij de epische lengte van de band te komen." Vocaal gezien verschuift Åkerfeldt tussen grommende death metal zang voor zware secties, en schone, soms gefluisterde zang over akoestische passages. Terwijl death growls dominant waren op de vroege albums, gebruikten latere releases meer cleane zang, zoals de 2003 release Damnation die alleen cleane zang had. De teksten van de band weerspiegelen vaak een sombere kijk op het leven, met onderwerpen als mislukte relaties, de natuur, de dood en depressie. Sommige albums van de band hebben ook een consistent thema of concept, zoals Still Life en My Arms, Your Hearse. De nummers werden in één doorlopend stuk samengevoegd, waarbij het laatste woord of de laatste zin van elk nummer de titel van het volgende nummer werd.

Leden

Huidige leden

  • Mikael Åkerfeldt: leadzang, lead- en ritmegitaren, bas (1990-heden)
  • Martin Mendez: bas (1997-heden)
  • Martin "Axe" Axenrot: drums, slagwerk (2006-heden)
  • Fredrik Åkesson: ritme en loodgitaren (2007-heden)
  • Joakim Svalberg: toetsenborden, mellotron, achtergrondzang (2011-heden)

Voormalige leden

  • Nick Döring: bas (1991)
  • Andreas Dimeo: ritmegitaren (1990)
  • Kim Pettersson: ritmegitaren (1990)
  • David Isberg: leadzang (1990-1992)
  • Mattias Ander: bas (1992)
  • Stefan Guteklint: bas (1992-1993)
  • Johan DeFarfalla: bas, achtergrondzang (1990, 1994-1996)
  • Anders Nordin: drums, slagwerk (1990-1997)
  • Martin Lopez: drums, slagwerk (1997-2006)
  • Peter Lindgren: bas bij de eerste live-optredens, lead en ritmegitaren (1991-2007)
  • Per Wiberg: toetsenborden (2005-2011) sessie lid (2003-2004)

Discografie

Studio-albums

  • Orchidee (1995)
  • Morningrise (1996)
  • Mijn wapens, uw lijkwagen (1998)
  • Stilleven (1999)
  • Blackwater Park (2001)
  • Bevrijding (2002)
  • Verdoemenis (2003)
  • Ghost Reveries (2005)
  • Waterscheiding (2008)
  • Erfgoed (2011)
  • Bleke Communie (2014)
  • Tovenares (2016)
  • In Cauda Venenum (2019)

Live-albums

  • Klaagliederen: Live bij Shepherd Bush Empire 2003 (2006)
  • De Roundhouse Tapes (2007)
  • The Devil's Orchard (Live At Rock Hard Festival 2009) (2011)
  • Lamentations Live At Shepherd's Bush Empire (2016)
  • Tuin van de Titanen: Live in het amfitheater van de Rode Rotsen (2018)

DVD's

  • Klaagliederen: Live bij Shepherd's Bush (2003)
  • De Roundhouse Tapes (2008)
  • In live concert in de Royal Albert Hall (2010)
  • Live in Enmore Theatre Sidney Australië (2011)

Muziekvideo's

  • "Vensterglas" (2003)
  • "The Grand Conjuration" (2005)
  • "Guur" (2008)
  • "Porseleinhart" (2008)
  • "Last" (2008)

Dossierverpakkingen

  • Opeth Box Set (2006)
  • De Kaarslichtjaren (2008)
  • De houten doos (2009)
  • De Collectie (2014)
  • Bevrijding & Verdoemenis (2014)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3