Hertachtigen

De herten (enkelvoud en meervoud) zijn een groep evenhoevige hoefdieren. Zij vormen de familie Cervidae.

Een mannelijk hert wordt een hert of bok genoemd, een vrouwelijk hert een hinde of hinde, en een jong hert een reekalf, geit of kalf.

Er zijn ongeveer 60 soorten herten. Ze leefden oorspronkelijk op het noordelijk halfrond, en komen nu voor in Europa, Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. De mens introduceerde herten in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Gewei

Bijna alle volwassen herten hebben een gewei, behalve één, het waterhert, dat slagtanden heeft. Alleen mannelijke herten hebben een gewei, behalve rendieren (kariboes), waar beide geslachten een gewei dragen. Het gewei is bladverliezend en valt af na de paartijd. Het wordt vooral gebruikt door de mannetjes om te vechten om groepen vrouwtjes tijdens de bronsttijd (paartijd).

Muskusherten (familie Moschidae) en chevrotains (Tragulidae) hebben geen gewei, en zijn dus geen herten. Het zijn herkauwers (Ruminantia). Zij zijn niet nauwer verwant aan herten dan enig ander evenhoevig hoefdier. Hun evolutionaire geschiedenis is niet bekend, en zij worden vaak omschreven als "geen echte herten".

Gedrag

Herten maken geen nesten of holen. Ze vinden een veilige en comfortabele plek om te rusten onder laaghangende groenblijvende takken. Ze blijven in de buurt van waar ze voedsel kunnen vinden. In de zomer eten ze grassen, planten en onkruid. In de herfst eten ze graag paddenstoelen en kleine takken. Ze slaan hun voedsel niet op voor de winter. Als de sneeuw niet diep is, gebruiken ze hun hoeven om mos en bladeren bloot te leggen. Als de sneeuw diep is, eten ze twijgjes en takken.

De hinde heeft meestal één of twee jongen in de lente. Het reekalf is vroegsociaal, en kan onmiddellijk na de geboorte staan, maar is zwak. De voedster verbergt elk reekalf op een andere plaats. Ze worden gecamoufleerd door vlekken op hun rug.

Herten hebben veel roofdieren. Wolven, poema's, honden en mensen eten herten. Ze zijn altijd op zoek, luisteren en ruiken naar gevaar.

Groepsgedrag

De bronst bepaalt welke mannetjes dominant zijn, en elk succesvol mannetje heeft een groep vrouwtjes. De groep blijft samen tot de kalveren geboren zijn, ongeveer vier of vijf maanden. Dan kan de groep uiteenvallen, of kan het een groep worden met alleen maar vrouwtjes. Herten zijn van nature gregarius (sociaal) en leven graag samen. Dit helpt hun verdediging tegen roofdieren. De details verschillen per soort.

Dieet

Herten zijn snuffelaars, en voeden zich hoofdzakelijk met bladeren. Herten kiezen licht verteerbare scheuten, jonge bladeren, verse grassen, zachte twijgen, fruit, zwammen en korstmossen. Dit is meestal vezelarm voedsel. De mannelijke herten hebben mineralen zoals calcium en fosfaat nodig voor de groei van hun gewei.

Evolutie

Herten vormen een monofyletische groep. Zij zijn afkomstig van het noordelijk halfrond en pas veel later in sommige Gondwana-continenten aangekomen. Rode herten komen voor in het Atlasgebergte van Noord-Afrika, en sommige herten zijn via de Grote Amerikaanse Uitwisseling in Zuid-Amerika terechtgekomen.

Beneden Noord-Afrika zijn er geen herten. Hun plaats in de ecosystemen wordt ingenomen door antilopen, die een soortgelijke plaats innemen als de herten. Antilopen zijn geen monofyletische groep. De antilopensoorten zijn geëvolueerd uit verschillende groepen runderen, en zijn een voorbeeld van convergente evolutie.

Taxonomie

De hertenfamilie telt ongeveer 62 soorten.

  • Familie Cervidae
    • Subfamilie Hydropotinae: Waterherten
      • Geslacht Hydropotes
        • Waterhert, Hydropotes inermis
    • Subfamilie Muntiacinae: Muntjacs
      • Geslacht Muntiacus: Muntjacs
      • Geslacht Elaphodus
        • Kuifhert, Elaphodus cephalophus
    • Subfamilie Capreolinae: Herten uit de Nieuwe Wereld
      • Geslacht Capreolus
        • Reehert, Capreolus capreolus
        • Siberisch ree, Capreolus pygargus
      • Geslacht Odocoileus
        • Witstaarthert, Odocoileus virginianus
        • Muildierhert, Odocoileus hemionus
      • Geslacht Ozotoceros
        • Pampashert, Ozotoceros bezoarticus
      • Geslacht Blastocerus
        • Moerashert, Blastocerus dichotomus
      • Genus Mazama: Brocket hert
      • Geslacht Pudu: Pudú
      • Geslacht Rangifer
        • Rendier, Rangifer tarandus
      • Genus Hippocamelus: Andeshert
      • Geslacht Alces
    • Subfamilie Cervinae: Edelherten, Oude Wereld herten
      • Geslacht Axis
        • Chital, As
        • Edelhert, Axis porcinus
        • Bawean hert, Axis kuhlii
        • Calamisch hert, Axis calamianensis
      • Geslacht Elaphurus
        • Père David's hert, Elaphurus davidianus
      • Geslacht Cervus
        • Edelhert, Cervus elaphus
        • Wapiti (Eland) Cervus canadensis
        • Witliphert, Cervus albirostris
        • Sika hert, Cervus nippon
        • Barasingha, Cervus duvaucelii
        • Schomburgks hert, Cervus schomburgki
        • Thamin, Cervus eldii
        • Sambarhert, Cervus unicolor
        • Rusa hert, Cervus timorensis
        • Filippijns hert, Cervus mariannus
        • Filippijns gevlekt hert, Cervus alfredi
      • Geslacht Dama
Een eland, het grootste hert
Een eland, het grootste hert

Een baby ree, verstopt
Een baby ree, verstopt

Een witstaarthert moeder en haar jong
Een witstaarthert moeder en haar jong

Vrouwelijk damhert
Vrouwelijk damhert

In schaduwrijke gebieden zijn ze niet zo gemakkelijk te zien
In schaduwrijke gebieden zijn ze niet zo gemakkelijk te zien

Diversen

Het beroemdste fictieve hert is Bambi.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3