De oceanische witpunthaai is voornamelijk solitair en zwemt langzaam, en wordt meestal gezien terwijl hij in de buurt van de top van de waterkolom kruipt, waarbij hij grote hoeveelheden leeg water afdekt, op zoek naar prooi of een voedselbron. Tot de 16e eeuw stonden haaien bij zeelieden bekend als "zeehonden". De oceanische witpunthaai, de meest voorkomende scheepsvolger, vertoont hondachtig gedrag wanneer hij wordt aangetrokken door iets wat op voedsel lijkt. Hij begint gretig naar de voedselbron te zwemmen en nadert voorzichtig maar koppig. Hij houdt een veilige afstand als hij wordt verjaagd, maar staat klaar om toe te slaan als de gelegenheid zich voordoet. Oceanische witpunthaaien zijn geen snelle zwemmers, maar ze zijn in staat tot verrassende uitbarstingen van snelheid. Ze concurreren vaak om voedsel met zijdehaaien, waarbij ze zich vaak agressief gedragen. Er lijkt geen scheiding te bestaan naar geslacht en grootte. Oceanische witpunthaaien volgen gewoonlijk scholen tonijn of inktvis, en volgen groepen dolfijnen en grienden, op zoek naar hun prooi.
Voeding
De oceanische witpunthaai voedt zich hoofdzakelijk met beenvis, waaronder lancetvis, ooivis, barracuda, makrelen, goudmakreel, marlijn, tonijn, makrelen en draadvissen. Andere prooien zijn pijlstaartroggen, zeeschildpadden, zeevogels, buikpotigen, inktvis, schaaldieren en kadavers van zoogdieren (dode walvissen en dolfijnen). Het eetgedrag van deze haai omvat het bijten in scholen beenvissen. Hij zwemt ook met wijd open kaken door scholen voedende tonijn, waar de tonijn onbewust in zwemt. De oceanische witpunthaai is ook waargenomen bij het eten van afval dat op zee wordt weggegooid. Als de oceanische witpunthaai tijdens het voederen andere haaiensoorten tegenkomt, wordt hij agressief en domineert hij hen.
Voortplanting
In de noordwestelijke Atlantische Oceaan en de zuidwestelijke Indische Oceaan is bekend dat de oceanische witpunthaai in de vroege zomer paart. Na een draagtijd van ongeveer 1 jaar brengen de vrouwtjes ongeveer 1-15 jongen ter wereld. De oceanische witpunthaai is levendbarend, en beide geslachten zijn volwassen rond de leeftijd van 6-7 jaar, waarbij de vrouwtjes een lengte hebben van 1,8-2 meter en de mannetjes een lengte van 1,7-1,9 meter. De jongen zijn bij de geboorte ongeveer 60-65 cm lang.