Eekhoorns

Eekhoorns zijn een grote familie van kleine tot middelgrote knaagdieren. Het omvat ook boomeekhoorns, die op deze pagina worden beschreven.

De andere eekhoorns zijn: grondeekhoorns, eekhoorns, marmotten (inclusief grondhonden), vliegende eekhoorns en prairiehonden.

Eekhoorns zijn inheems in Amerika, Eurazië en Afrika, en zijn geïntroduceerd in Australië. De vroegst bekende eekhoorns dateren uit het Eoceen en zijn het meest verwant aan de bergbever en de relmuis onder de levende knaagdierfamilies.

De meeste eekhoorns zijn omnivoren, ze eten alles wat ze vinden. Veel soorten eekhoorns leven in bomen, dus ze vinden vaak noten. Ze eten ook zaden, bessen en dennenappels. Soms eten ze vogeleieren en insecten. De meeste boomeekhoorns slaan voedsel op in de herfst, om in de winter te eten. Grondeekhoorns slaan geen voedsel op. Ze overwinteren, wat betekent dat ze in een diepe slaap overwinteren.

Eekhoorns hebben veel roofdieren of vijanden. Vossen, wolven, coyotes, beren, wasberen, lynxen, cougars, adelaars, haviken en uilen eten eekhoorns.

Rode eekhoorn
Rode eekhoorn

Verschillende soorten eekhoorns hebben melanistische fases. In grote delen van de VS en Canada is de meest voorkomende variëteit in stadsgebieden de melanistische vorm van de oostelijke grijze eekhoorn.
Verschillende soorten eekhoorns hebben melanistische fases. In grote delen van de VS en Canada is de meest voorkomende variëteit in stadsgebieden de melanistische vorm van de oostelijke grijze eekhoorn.

Boomeekhoorns

De meest voorkomende Europese eekhoorns zijn rood of bruin van kleur, terwijl de gewone Amerikaanse eekhoorns grijs of zwart zijn. Grijze eekhoorns zijn vanuit Amerika in Europa geïntroduceerd (vooral Groot-Brittannië).

De grijzen dragen een virus met zich mee waartegen ze immuun zijn, maar dat dodelijk is voor rode eekhoorns. Ze hebben het grootste deel van het grondgebied van de rode eekhoorns in het loofbos overgenomen. Dit heeft de populatie van de rode eekhoorn sterk verminderd. Rode eekhoorns genieten nog steeds van dominantie in de dennenbossen van Noord-Brittannië, maar ze zijn nu zeldzaam in de zuidelijke gebieden.

De grijze eekhoorn wordt beschouwd als ongedierte. Het is illegaal om iemand vrij te laten in het wild, en elke gevangene moet op humane wijze worden gedood.

Levenscyclus

Eekhoorns broeden in februari en maart in de winter, en in juni en juli in de zomer. Vrouwtjes kunnen tot twee keer per jaar zwanger worden. Meestal worden er vier tot zes jongen geboren, na een draagtijd (zwangerschap) van ongeveer negenendertig dagen. Alleen de moeder zorgt voor de jongen, die volledig hulpeloos worden geboren. Jonge eekhoorns zijn de eerste weken van hun leven doof en blind.

De meeste eekhoorns sterven in het eerste levensjaar. Volwassen eekhoorns kunnen in het wild vijf tot tien jaar leven. Sommige kunnen 10 tot 20 jaar in gevangenschap overleven.

Gerelateerde pagina's



AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3