Reuzenpanda

De reuzenpanda, Ailuropoda melanoleuca, is een beer. Hij leeft in het zuiden van centraal China.

Hoewel hij tot de orde van de Carnivora behoort, bestaat het dieet van de panda voor 99% uit bamboe. Panda's in het wild eten af en toe andere grassen, wilde knollen, of zelfs vlees in de vorm van vogels, knaagdieren of aas. In gevangenschap krijgen ze honing, eieren, vis, yams, bladeren van struiken, sinaasappels of bananen samen met speciaal bereid voedsel.

De reuzenpanda leeft in enkele bergketens in Centraal-China, hoofdzakelijk in de provincie Sichuan, maar ook in de provincies Shaanxi en Gansu. Als gevolg van landbouw, ontbossing en andere ontwikkelingen is de panda verdreven uit de laagvlakten waar hij ooit leefde.

Verschijning

Reuzenpanda's zijn beren. Ze hebben een zwarte en witte pels. De zwarte vacht zit op hun oren, rond hun ogen, op hun poten en op hun schouders.

Reuzenpanda's zijn ongeveer zo groot als een Amerikaanse zwarte beer. Ze zijn ongeveer 91 cm hoog bij de schouder als ze op alle vier poten staan. Ze zijn ongeveer 180 cm lang. Mannetjes wegen in het wild tot 114 kg. Vrouwtjes wegen meestal minder dan 100 kg.

Woonkamers

Wilde reuzenpanda's hebben geleefd in de bergen van centraal China. Ze leven in bossen met hoge bomen. Ze eten de bamboe die onder de bomen groeit. Het weer is regenachtig en mistig in deze bergwouden. Er zijn bijna de hele tijd dikke wolken.

Voedsel en water

Bamboe is het hoofdvoedsel van de panda. Negenennegentig procent van het voedsel dat ze eten is bamboe. Ze eten tot wel 18 kg bamboe per dag. Ze besteden 10 tot 16 uur per dag aan het zoeken naar voedsel en het opeten ervan.

Bamboe is een gras. Soms eten reuzenpanda's andere grassen. Ze eten ook kleine knaagdieren of muskushertenbaby's (reekalfjes). In dierentuinen eten reuzenpanda's bamboe, suikerriet, groenten en fruit.

Reuzenpanda's krijgen veel water uit de bamboe die ze eten. Maar ze hebben meer water nodig. Ze drinken uit de zoetwaterstroompjes en rivieren in de bergen. Smeltende sneeuw hoog in de bergen loopt in deze beekjes en rivieren.

Soorten reuzenpanda's

Er zijn twee soorten reuzenpanda's. Ze leven allebei in China. De bekendste is de zwart-witte panda. Zijn wetenschappelijke naam is Ailuropoda melanoleuca melanoleuca.

De andere reuzenpanda heeft een donkerbruine en lichtbruine pels. Zijn schedel is kleiner dan die van de andere reuzenpanda. Hij heeft grotere kiezen. Deze panda leeft alleen in het Qinling gebergte. Zijn wetenschappelijke naam is Ailuropoda melanoleuca qinlingensis.

Baby panda's

Reuzenpanda's zijn klaar om jongen te krijgen als ze tussen de vier en acht jaar oud zijn. Zij kunnen tot ongeveer hun twintigste levensjaar jongen krijgen. Vrouwelijke panda's zijn slechts één keer per jaar klaar om een jong te krijgen. Dit is in de lente. Er zijn slechts twee tot drie dagen dat ze klaar is voor een baby. Oproepen en geuren brengen de mannetjes- en vrouwtjespanda's bij elkaar.

Vrouwelijke panda's kunnen twee jongen baren. Meestal blijft er maar één leven. Welpen van reuzenpanda's kunnen tot drie jaar bij hun moeder blijven. Dan verlaten ze haar voor een eigen leven.

Reuzenpanda's en mensen

Tegenwoordig is de reuzenpanda een symbool voor China. Hij wordt beschermd door de Chinese regering. Het doden van een reuzenpanda is een misdaad. De reuzenpanda kan uitsterven. Hij zal uitsterven als de bamboebossen blijven verdwijnen.

Mensen buiten Oost-Azië kenden de reuzenpanda pas in 1869. De eerste "westerling" die een levende panda zag, was een Duitse zoöloog in 1916. In 1936 was Ruth Harkness de eerste westerling die een levende reuzenpanda uit China meebracht. Het was een welp (baby panda) genaamd Su-Lin. Het welpje kwam te wonen in de Brookfield Zoo in Chicago.

In de jaren 1970 begon China reuzenpanda's te laten zien in dierentuinen in de Verenigde Staten en Japan als een vorm van diplomatie. Dit gebeurde tot 1984, toen China de manier veranderde waarop dit werd gedaan. Vanaf 1984 stond China toe dat dierentuinen de reuzenpanda's 10 jaar lang hielden, maar de dierentuin moest China dan wel tot 1.000.000 dollar per jaar betalen. Ook moest de dierentuin ermee instemmen dat alle jongen die werden geboren, aan China toebehoorden.

Dierentuinen

17 steden buiten China hebben dierentuinen met reuzenpanda's.

Noord-Amerika

Europa

  • Kopenhagen, Denemarken

Azië

De Adelaide Zoo in Adelaide, Australië heeft in 2009 twee reuzenpanda's gekregen.

Eén van de drie reuzenpanda's in de Atlanta Zoo
Eén van de drie reuzenpanda's in de Atlanta Zoo

Hua Mei, de baby panda geboren in de San Diego Zoo in 1999
Hua Mei, de baby panda geboren in de San Diego Zoo in 1999

Bedreigd dier

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort. Hij kan uitsterven. In 2013 waren er naar schatting minder dan 2.500 volwassen reuzenpanda's in het wild. Illegale jacht is niet langer een probleem. De jacht op panda's is een misdaad. De straffen zijn zwaar als je op panda's jaagt.

De grootste bedreiging voor het overleven is het verlies van leefgebieden. Mensen ruïneren de gebieden waar panda's leven. Ze kappen bomen om. Ze bouwen boerderijen. Groepen panda's worden gedwongen om in kleine gebieden te leven. Ze zijn geïsoleerd. Ze kunnen niet omgaan met andere pandagroepen.

Reuzenpanda's eten bamboe. Soms sterft de bamboe af. Ooit konden panda's verhuizen naar een gebied waar nog bamboe groeide. Verhuizen is steeds moeilijker geworden. Mensen wonen en werken in pandagebieden. Panda's kunnen zich niet meer zo vrij bewegen als vroeger.

Panda's helpen te overleven

China stichtte het eerste natuurreservaat voor de reuzenpanda in 1963. Er werden ook andere natuurreservaten opgericht. In 2006 waren er 40 reservaten voor de reuzenpanda.

Verwante pagina's


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3